Jätehuolto ratkaisi kotien kierrätysongelman – Uusi palvelu kertoo, mihin kierrätystavara viedään Tampereella - Moro - Aamulehti

Jätehuolto ratkaisi kotien kierrätysongelman – Uusi palvelu kertoo, mihin kierrätystavara viedään Tampereella

Mikä kuuluu minne? Uusi hakusanapalvelu opastaa, minne kierrätettävät vanhat renkaat, kuuset ja elektroniikka pitää toimittaa. ­

16.1.2020 6:00 | Päivitetty 16.1.2020 8:59

Moro

Tamperelaisia kierrättäjiä pahasti vaivannut ongelma on nyt lopullisesti ratkaistu. Pirkanmaan Jätehuollon uusi hakusanapalvelu opastaa, mihin kierrätyslaatikkoon eri materiaalit voi jättää Tampereella.

– Oikean kierrätyslaatikon tai kohteen valitseminen erilaisille materiaaleille voi olla haastavaa, selventää Pirkanmaan Jätehuollon viestintäpäällikkö Suvi Suomalainen.

Kaupunkilaisten kasvanut kierrätysinto on näkynyt myös Moron toimituksessa. Meille tulee säännöllisesti kysymyksiä kierrätyspisteiden materiaaleista.

Myös kierrätyksestä kertovat jutut ovat hyvin luettuja.

– Uusi palvelu avattiin joulukuun 18. päivä. Vaikka sitä ei ole juuri markkinoitu, on sieltä tehty jo 2 500 erilaista materiaalihakua, Suomalainen selvittää.

Uusi kierrätysmateriaalien hakusanapalvelu löytyy pöytäkoneella heti jätehuollon nettisivujen etusivulta.­

Materiaaleja lisätään

Palvelu avattiin Pirkanmaan Jätehuollon uusien nettisivujen yhteydessä. Tällä hetkellä kierrätyshaussa on noin 550 erilaista materiaalia, mutta niitä lisätään tarpeen mukaan.

Peruspaketti eli noin 500 sanaa saatiin pääkaupunkiseudun vastaavalta jätehuoltoyhtiöltä ja niitä täydennettiin paikallisin kierrätystiedoin.

– Palvelu toimii Pirkanmaan Jätehuollon nettisivun etusivulla sekä pöytäkoneella että kännykällä. Palvelu löytyy myös osoitteesta lajittele.se.

– Tilastojemme mukaan sivuilla käydään eniten kännykällä ja sanahaun lisäksi etsitään aukioloaikoja ja jätehintoja.

Suurin osa käyttää Pirkanmaan Jätehuollon verkkopalveluita mobiilisti eli kännykällä.­

Sanahakuun lisätään uusia materiaaleja sitä mukaan kun niitä yritetään palvelusta etsiä. Data jää talteen jätehuollon

Suomalaisella on jo kaksi esimerkkiä. Yksi epätietoinen kierrättäjä etsi oikeaa sijoituspaikkaa kädenlämmittimelle ja toinen kuitukankaiselle pöytäliinalle. Nyt ne löytyvät palvelusta.

Kädenlämmittimen oikea paikka on sähkölaitteet, jos se toimii sähköllä. Harvinaisempi polttoaineella toimiva laite on metalliromu.

Kuitukankainen pöytäliina taas on tavallista sekajätettä.

Eri jätelajit löytyvät myös listana, jos sanahakua ei halua käyttää. Sieltä löytyvät tiedot muun muassa niin lääkkeiden, puun, maa-aineksen, muovin kuin myös metallin kierrätyksestä.

Sesonki näkyy

Sanahaku toimii kierrätettävän materiaalin mukaan. Tuotenimikkeen perusteella tietoa ei löydy. Esimerkiksi tyhjälle tiskiaineelle löytyy oikea sijoituspaikka kun hakusanana käyttää "astianpesuaine". Sen sijaan tuotenimike eli esimerkiksi "Fairy" ei toimi.

– Etusivu tarjoaa valmiita sanahakuehdotuksia myös sesongin mukaan. Tällä hetkellä sieltä löytyvät suoraan hakusanat Ilotulite, joulukuusi, jouluvalot, lyijy, tina, tuikku ja ulkotulien kuoret. Kesäksi tehdään taas uudet, esimerkiksi makkarapaketin kuoret, Suomalainen lupaa.

Sanahaun data paljastaa myös joulun ajan kolme haetuinta materiaalia eli eniten askarruttanutta esinettä tai asiaa. Ne ovat joulukuusi, muovi ja paperi.

Pirkanmaan Jätehuollon nettisivut ja uusi hakusanapalvelu löytyvät klikkaamalla tästä.

Osallistu viikon verkkokysymyksen arvontaan klikkaamalla tästä.

Tiatoo

Esimerkkejä verkkopalvelun kierrätysohjeista

Astianpesuaine = Vaarallinen jäte. Tavanomaisetkin pesu- ja puhdistusaineet, kuten pyykinpesuaineet, konetiskiaineet ja siivouskemikaalit ovat jätteenä vaarallista jätettä. Usein pakkauksessa on tällöin varoitusmerkki. Täysin tyhjät, valutetut pakkaukset ovat materiaalista riippuen yleensä kartonki- tai muovipakkaus.

Autonrengas = Vanteettomia renkaita ottavat maksutta vastaan renkaita myyvät ja pinnoittavat liikkeet. Katso Suomen Rengaskierrätys Oy. Rengasliikkeiden lisäksi Pirkanmaan Jätehuollon jäteasemilla ja jätekeskuksissa otetaan vastaan henkilöauton renkaita (myös vanteilla).

Kuollut lemmikkieläin = Suositeltavinta on haudata lemmikki pieneläinhautausmaalle tai tuhkata se. Myös omakotitalon pihaan tai kesämökille voi haudata lemmikin tietyin edellytyksin. Hautaamiseen tarvitaan aina maanomistajan lupa. Hakusanalla eläintuhkaamo löydät tuhkauspalvelujen tarjoajia. Kuolleen pienen eläimen, esimerkiksi undulaatti, voi pakkaukseen käärittynä laittaa myös sekajätteeseen. Isompi kuollut lemmikkieläin (kissat, koirat) voidaan myös tuoda Tarastenjärven jätekeskukseen.

Joulukuusi = Kuljetetaan pois maksutta biojätekeräykseen kuuluvilta kiinteistöiltä tammikuussa. Laita kuusi biojäteastian vierelle haluamanasi päivänä. Kuuset otetaan samaan kyytiin muun biojätteen kanssa, joten älä pakkaa kuusta muovisäkkiin. Muilta kiinteistöiltä jäteastian viereen jätetystä joulukuusesta peritään lisäjätemaksu. Maksuton vastaanotto Koukkujärven ja Tarastenjärven jätekeskuksissa.

Puutarhajäte = Henkilöauton peräkärrykuorma (korkeintaan 2 kuutiota) maatuvaa puutarhajätettä otetaan vastaan maksutta Tarastenjärven ja Koukkujärven jätekeskuksessa. Puutarhajätettä on risuton haravointijäte, kuten ruoho, lehdet, naatit ja omenat. Kuormassa ei saa olla mitään maatumatonta (esim. jätesäkit pitää poistaa purkupaikalla). Jäteasemilla ei ole omaa lavaa puutarhajätteille, vaan ne otetaan vastaan sekajätteen hinnalla.

Huonekalut = ​Lajittele materiaalin mukaan puu-, metalli- tai sekajätelavalle. Eivät kuulu kiinteistön jätepisteeseen.

Maitopurkki = Kartonkipakkaus, kartonkitölkki. Myös alumiinivuoratut maito- ja mehutölkit. Tyhjennä pakkaukset ruoantähteistä. Huuhtaise nestepakkaukset kylmällä vedellä ja valuta ne kuiviksi.

Lääkepakkaus = Läpipainopakkaus, lääketabletit, kapselit. Muovinen ja muovi-alumiiniyhdistelmäpakkaus: muovipakkauskeräys. Kokonaan alumiininen pakkaus: metallinkeräys.

Tietokone = Sähkölaitteet. Koska tietoturvaa ei voida taata keräyspisteissä, niin tyhjennä tarvittaessa laitteiden muisti. Yksi tapa varmistaa tietoturva on kovalevyn fyysinen tuhoaminen.

Puhelin = Sähkölaitteet. Tyhjennä puhelimen muistista henkilökohtaiset tiedot. Puhelin kannattaa myös palauttaa tehdasasetuksiin.

Kassakaappi = Erityisjäte. Voivat sisältää asbestia. Ilman asbestittomuustodistusta tuodut kaapit otetaan vastaan Tarastenjärvellä.

Vaatteet, tekstiilit = Jätteenä sekajätettä. Ehjät, siistit ja puhtaat vaatteet vaatekeräykseen (Nextiili, kierrätyspiste, kierrätyskeskus, kirpputorit).

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?