Lordeista on tamperelaisia nyt kolme. Mr Lord pysyy Rovaniemellä. - Moro - Aamulehti

Suomen ainoan Euroviisu-voiton tuoneen Lordi-yhtyeen nykyisistä jäsenistä valtaosa asuu nyt Tampereella – ”Meidän musiikki on kuin Popedaa, mutta englanniksi”, pamauttaa Amen

Tammelantorilla väki kohahti viime perjantaina keskellä päivää. Ei toi ole oikea Lordi, kommentoi Tammelantorin kahviteltalle vaeltaneen ikämiesporukan jäsen viime viikon perjantaina. Hyvin paljon nuorempi pikkuihminen tunnisti, että hirviöitähän Tammelantorin kellon alla kuvattiin.

Kolme Lordi-yhtyeen jäsentä, Amen, Mana ja Hiisi, asuu ja oleskelee nykyään Tampereella. Treenikämppä on kuitenkin salaisessa paikassa pääkaupunkiseudulla, koska sinne Mr Lordilla on kätevin matka Rovaniemeltä. Koska ulkomaiden kiertueelle lähtö vaatii julmasti tavaraa ja rekvisiittaa, sujuu lastin kuskaus lentokentälle parhaiten Helsingin seudulla. Tässä kuvassa tamperelaiskolmikko kuitenkin on Näsinneulan juurella.

13.2.2020 8:03

Moro, ympäri kaupunkia

Ei toi ole oikea Lordi, kommentoi Tammelantorin kahviteltalle vaeltaneen ikämiesporukan jäsen viime viikon perjantaina. Hyvin paljon nuorempi pikkuihminen tunnisti, että hirviöitähän torin kellon alla kuvattiin.

Sikäli tamperelaismies oli oikeassa, että Mr Lordi on edelleen Rovaniemellä. Ja tuntuu siellä pysyvän. Viidestä lordista kuitenkin valtaosa eli kolme on tätä nykyä tamperelaisia.

Huhtikuussa Lordit nousevat Pakkahuoneen lavalle. Kesäkuussa yhtye esiintyy Santalahdessa Rockfesteillä.

Tämä on heille hyvin harvinaista, sillä keikat ovat enimmäkseen Euroopassa.

Tamperelaislordit voivat kaikessa rauhassa käydä Kalevan Prismassa ruokaostoksilla, sillä he pysyvät maskin takana. Mana on juuri siellä siviilinä käynytkin.

Maski on mainio asia anonymiteetin säilymisen kannalta. Silloin ei haittaa, onko tukka pesty tai onko jotain muuta vaivaa.

Tammelantorilla käyskenneltiin muina miehiä. Olisihan se ollut hauskaa syöttää hirviöasuisille mustaamakkaraa, mutta oikeasti naamari päässä ei pysty syömään, eikä oikein puhumaankaan, eikä sen sisälle kuule juuri mitään.

Popedaa, mutta englanniksi

Mana (rummut), Hiisi (basso) ja Amen (kitaristi) valmistautuvat kuvauksiin salaisessa paikassa. Yhtyeen treenikämppä on edelleen Helsingissä, sillä sinne Rovaniemeltä lentää yksinkertaisesti. Yksi yhtyeen jäsenistä on taas aika vankasti helsinkiläinen.

– Kyllähän me Manserokkiin istutaan mainiosti, toteaa Mana.

– Meidän musiikki on kuin Popedaa, mutta englanniksi, pamauttaa Amen.

Tosin hän meinaa vetää lausuntonsa takaisin, mutta se ei nyt onnistu.

Amen muutti Tampereelle pääkaupungista vuonna 2013. Hervannassa syntynyt, Pirkkalassa kääntymässä käynyt ja nyt taas Tampereella asuvat Mana ja paljasjalkainen tamperelainen Hiisi sanovat, että Amen tuppautui tänne.

Huumori on kolmikolla kunnossa, joten voi uskoa, että hyvän tuulen myötälaineissa sujuu myös Euroopan kiertue, jolle Lordit ovat ensi viikonloppuna lähdössä. Ensimmäinen keikkapaikka on Budapest. Tähän kiertueeseen sisältyy myös Suomen lavoja, kuten Pakkahuone.

– Olen aina tykännyt Tampereesta, kuten aika monet muutkin suomalaiset. Asuin Helsingissä parikymmentä vuotta. Minulta kysyttiin, mikset muuta Tampereelle, kun sitä aina haikailet, sanoo Amen.

Mana kannattaa Ilvestä, Amen taas Tapparaa. Se ei sotke heidän välejään. Hiisi kannattaa tasaisesti molempia.

– Parasta Tampereessa on rentous. Täällä voi nähdä Dave Lindholmin kaikessa rauhassa kävelemässä kadulla. Näin ei ole Helsingissä, siellä muusikot taitavat olla omissa koloissaan.

Manserokin lajityyppi on lordilaisten mielestä uskomattoman vankka. Täällä on älytön määrä bändejä ja artisteja. Totta, myös muissa musiikin tyyleissä on näin. Esimerkiksi tosi kaukana lajityypissä Lordeista olevia tangokuninkaallisia on Tampereella keskittymä.

Manaa hieman jännittää Pakkahuoneen lavalle meno. Sillä lailla hyvässä mielessä. Hän oli vuosia sitten Pakkahuoneella yleisössä katsomassa, kun hänen koulukaverinsa soitti Lordeissa. Päällimmäinen ajatus oli, että onpa hassu bändi. Nyt hän on osa sitä.

Lordit eivät ota itseään haudanvakavasti, vaikka tosissaan tekevät musiikkia.

Tunnin se ottaa vaikka kuinka on rutiinia, että rooliasu ja meikit ovat valmiina.

Maski on tunnin urakka

Mana, Amen ja Hiisi ovat rutinoituneita maskin tekijöitä. Heiltä se vie tunnin. Solistilta, Mr Lordilta, tämä homma vie kolme tuntia.

– Meillä on helpompaa, kun voimme vetää naamarin päähän ja se on siinä.

Haastattelu tehtiin ilman naamareita, koska sen takaa ei kuule ja puhe menee sumeaksi. Tamperelaislordit vietiin pakettiautolla Näsinneulan juurelle ja Tammelantorille, koska ei naamari päässä ja kankeat vaatteet päällä voi myöskään ajaa autoa. Tähän siirto-operaatioon löytyi apuja tamperelaisista muusikkopiireistä, jotka vetävät yhtä köyttä.

Yhtye teki historiaa vuonna 2006 voittamalla Eurovision laulukilpailun ensimmäisenä hard rock -yhtyeenä, ensimmäisenä Suomen edustajana ja siihen mennessä kaikkien aikojen korkeimmalla pistemäärällä. Voittonsa myötä yhtye sai tunnustusta kotimaassaan.

Minä lausun nyt ennustuksen, että Lordit paitsi ovat ensimmäisiä suomalaisia euroviisuvoittajia, niin he myös jäävät viimeisiksi ja ainoiksi.

Yhtyeen tamperelaiskolmikko kuskattiin ympäri kaupunkia pakettiautolla.

Hirviöteemalla

Lordi on englanninkielistä musiikkia esittävä hard rock- ja heavy metal -yhtye, joka tunnetaan hirviöteemaisista esiintymisasuistaan sekä pyrotekniikkaa ja kauhuelementtejä hyödyntävistä konserteistaan ja musiikkivideoistaan.

Lordin uran kymmenes levy, Killection, ilmestyi tammikuun lopussa. Lordi nousi julkisuuteen vuonna 2002 ”Would You Love a Monsterman?” -hittisinglellään. Yhtyeen kolme ensimmäistä albumia ovat myyneet platinaa, joista kaksi myös multiplatinaa.

Lordi lähtee Euroopan-rundille. Suomessa harvoin esiintyvä yhtye soittaa nyt useamman keikan kotimaassa. Tampereen Pakkahuoneen lavalle yhtye nousee 10. huhtikuuta.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut