Moron talvisotatapahtuma – Reijo Alanne on toinen luennoitsija - Moro - Aamulehti

Moron talvisotatapahtuman toinen luennoitsija Reijo Alanne esittäytyy: ”Puhun siitä, miten Tampereen ilmapuolustusta suunniteltiin ennen talvisotaa ja miten se kehittyi sodan aikana”

Moron talvisotatapahtuma on 2. maaliskuuta 2020 kello 18 yliopiston juhlasalissa. Tilaisuuteen on vapaa pääsy. Talvisotatapahtumasta on myös suora lähetys Aamulehden tilaajille.

Reijo Alanne siirtyi reserviin puolustusvoimista everstiluutnanttina vuoden 2013 alussa. Tämän jälkeen hän jatkoi edelleen puolustusvoimissa määräaikaisena siviilitehtävässä 2015 alkuvuoteen saakka.­

14.2.2020 14:48 | Päivitetty 2.3.2020 10:30

Moro, Kalevankangas

Everstiluutnantti evp Reijo Alanne on Moron talvisotatapahtuman toinen sotahistoriaan perehtynyt esitelmöitsijä.

Talvisotatapahtuma on yliopiston juhlasalissa 2.3. kello 18 alkaen. Tilaisuuteen on vapaa pääsy.

– Olen lähtenyt siitä ajatuksesta, että Jari Lehtoväreen esitys käsittäisi Tampereen yhdeksän päivän pommitukset yksityiskohtaisemmin, joten minulla on näiden osalta vain ilmatorjunnan vaikutukset.

Suora lähetys maanantaina kello 18: Moron talvisotatapahtuma yliopistolla kertoo kaiken Tampereen pommituksista

Mikä oli Tampereen ilmapuolustusvoima

Tampereen ilmapuolustuksesta vastasi talvisodan aikana kapteeni Tommi Maunulan johtama Ilmapuolustusaluekeskus 51. Torjuntaan oli käytössä IPAK:n alaiset ilmatorjuntayksiköt, sekä eri sopimuksella Ilmailuvarikon Koelentueen käytössä olevat lentokoneet.

– Puhun myös siitä, miten Tampereen ilmapuolustusta suunniteltiin ennen talvisotaa ja miten se kehittyi sodan aikana. Käsittelen sitä, mikä ilmatorjunta-aselajin yleinen tilanne oli talvisodan syttyessä. Minkälainen oli Tampereella ilmavihollisen torjuntaan käytettävissä oleva voima niin ilmatorjuntayksiköiden, kuin Koelentueen osalta ja torjuntatoimenpiteiden vaikutukset. Esittelen Neuvostoliiton pommituksiin käyttämää konekalustoa ja tukikohtia.

Reijo Alanne siirtyi reserviin puolustusvoimista everstiluutnanttina vuoden 2013 alussa. Tämän jälkeen hän jatkoi edelleen puolustusvoimissa määräaikaisena siviilitehtävässä 2015 alkuvuoteen saakka.

Reijo Alanne kuvattiin Kalevankankaan sankariristimäellä Ilmatorjunnan muistokivellä,­

Mukana maanpuolustusyhdistyksissä

– Olen toiminut yli 30 vuoden ajan erilaisissa ilmatorjunnan ja informaatioteknologian johtavissa tehtävissä, toimialajohtajana ja asiantuntijatehtävissä operatiivisten, hallinnollisten, tietohallinnon, tietoturvallisuuden, johtamisjärjestelmäalan, turvallisuuden ja koulutusalan tehtävien osalta. Reilun kymmenen vuoden ajan olen toiminut päätehtäväni lisäksi SAP-tietojärjestelmän integraatiopäällikkönä vastaten organisaatiossa järjestelmän toiminnan johtamisesta ja kokonaiskoordinaatiosta.

– Erilaisissa maanpuolustusyhdistysten (ilmatorjuntayhdistys, killat) sekä Upseeriliiton paikallisosaston toiminnassa olen ollut mukana aina vuodesta 1982 lähtien niin rivijäsenenä, johtokunnan sihteerinä, rahastonhoitajana, varapuheenjohtajana sekä puheenjohtajana. Pirkanmaan ilmatorjuntakillan johtokunnan jäsenenä olen perehtynyt Tampereen alueen ilmatorjuntaan sotien ajasta tähän päivään.

Itseään hän luonnehtii yhteistyökykyiseksi monialaosaajaksi, jolla on pitkä ja tunnustettu johtamisosaaminen.

Vuoden upseeri 2009

Reijo Alanne on valittu vuonna 2002 vuoden ilmatorjuntaupseeriksi ja vuonna 2009 Upseeriliiton vuoden upseeriksi.

Reijo Alanteen perheeseen kuuluu vaimo ja kaksi jo omilleen muuttanutta lasta sekä päiviä piristämässä kaksi lastenlasta.

Moron talvisotatapahtuman ohjelma

Moron toimituksen talvisotatapahtuma on yliopiston juhlasalissa 2. maaliskuuta kello 18. Tilaisuus kestää noin kello 21 asti. Reijo Alanteen ja Jari Lehtoväreen luentojen välissä on väliaika.

Tilaisuuteen on vapaa pääsy. On vaikea ennakoida, tuleeko väkeä paljon vai vähän, joten varmuuden vuoksi kannattaa tulla ajoissa.

Päivämäärä on 2.3., koska silloin oli vuonna 1940 talvisodan pahin pommitus Tampereella. Tästä tulee kuluneeksi nyt tasan 80 vuotta.

Tilaisuudessa on kuvaesitys, joka on kootaan Bertel Strömmerin valokuvista, jotka hän otti talvisodan aikana Tampereella. Bertel Strömmerin talvisotakuvat kuuluvat Tampere-seuran kokoelmiin, sillä perikunta lahjoitti Strömmerin kuvat seuralle. Tamperelaisnäyttelijä Ahti Jokinen on lukenut kuvaesitykseen Bertel Strömmerin päiväkirjamerkinnän, joka on tehty 2.3.1940.

Tilaisuuteen saataneen uutisfilmipätkä, jossa Tuotannon talo eli Hämeenkatu 26 sai osuman talvisodan 17.2.1940 pommituksessa.

Yliopiston saliin mahtuu noin 650 kuuntelijaa. Tilaisuus lähetetään 2. maaliskuuta 2020 suorana aamulehti.fi/moro Aamulehden tilaajille.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?