Moron luontotohtori vastaa - Moro - Aamulehti

Moron luontotohtori vastaa: Mitä lajia ovat matolla majailevat vajaan sentin mittaiset toukat?

Jouko löysi matoltaan tuntemattomia toukkia. Ne ovat oletettavasti vyöihrakuoriaisen toukkia, joka on meillä luonnonvarainen laji.

Matolla majailevat toukat ovat vajaan sentin mittaisia.

18.6.2020 16:00

Moro, Vapriikki

Moron Luontotohtori on Tampereen luonnontieteellisen museon amanuenssi Tomi Kumpulainen. Hän vastaa taas lukijoiden visaisiin luontokysymyksiin.

Luontotohtorin vastaanotolle pääsee lähettämällä sähköpostia ja valokuvan osoitteeseen moro@aamulehti.fi. Kuva on välttämätön sillä sitä tarvitaan lajin tunnistamiseen. Liitä mukaan myös mahdollisimman hyvä selostus tapauksestasi.

Lukija kysyy: Mikä toukka se matolla? Vajaan sentin mittainen.

Jouko

Luontotohtori vastaa: Kuvassa näkyy yksi täysikasvuinen ja pari pienempää kovakuoriaisen toukkaa. Kaikki toukat kuuluvat oletettavasti vyöihrakuoriaiselle. Se on meillä luonnonvarainen, ja sen toukka elää ulkona lintujen ja nisäkkäiden pesissä syöden tippuneita höyheniä ja karvoja.

Sisätiloissakin se on hyvin yleinen, eikä yleensä muodosta suuria kantoja. Se voi kuitenkin aiheuttaa joskus harmia syömällä villakangasmattoa tai hyönteiskokoelmia, sillä sen pääruokaa on kuivaa eläinperäinen ravinto.

Sisätiloissa siis kaikki villa, silkki, turkis ja kuolleet hyönteisetkin. Sen voi parhaiten torjua pakastamalla näitä materiaaleja sisältävät matot ja tekstiilit kerran vuodessa ulkona tai suuressa pakastimessa. Vyöihrakuoriainen voi elää myös ullakon linnun- tai oravanpesissä ja eksyä sieltä sisälle.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: