Dündar-Järvinen haluaa sähköpotkulaudat kuriin Tampereella – Rajoituksia on vaadittu esimerkiksi Helsingissä, Tukholmassa ja Pariisissa - Moro - Aamulehti

Dündar-Järvinen haluaa sähköpotkulaudat kuriin Tampereella – Rajoituksia on vaadittu esimerkiksi Helsingissä, Tukholmassa ja Pariisissa

Valtuustoaloitteessa ehdotetaan sääntöjä pysäköinnille, pysäköinninvalvonnalle ja nopeuksille.

Valtuustoaloitteessa esitetään tutkittavaksi rajoituksia sähköpotkulautojen käyttöön.

27.1.2020 10:57 | Päivitetty 27.1.2020 11:24

Moro, Siperia

Kaupunginvaltuutettu ja valtuuston ensimmäinen varapuheenjohtaja Aila Dündar-Järvinen (sd.) jättää maanantai-illan kokouksessa valtuustoaloitteen, jolla hän haluaa suitsia villiksi käynyttä sähköpotkulautailua Tampereella.

Hän toteaa, että varsinkin kevään, kesän ja syksyn aikana lautoja voi nähdä ja käyttää melkein kaikilla kaduilla ja jalkakäytävillä.

– Uudet liikkumismuodot ovat toki tervetulleita meidänkin kaupungissamme. Sähköpotkulaudat ovat erityisesti nuorten ja nuorten aikuisten suosiossa. Niitä on helppo käyttää ja niillä pääsee sujuvasti paikasta toiseen, Dündar-Järvinen toteaa.

Aiheuttaa vaaraa

– Sähköpotkulautojen käytöstä on kuitenkin valitettavasti koitunut myös harmia ympäristölle, sujuvalle liikkumiselle, jalankulkijoille ja pyöräilijöille. Vaaratilanteiden ja onnettomuuksien vuoksi sähköpotkulautojen käytön rajoittamista on vaadittu muun muassa Ruotsissa ja Ranskassa.

Dündar-Järvinen toteaa, että kaupunkimiljöössä tarvitaan säännöt, miten toimitaan, jotta turvallisuus ja viihtyisyys voidaan taata niin sähköpotkulautoja käyttävien osalta kuin muidenkin kaupunkilaisten osalta.

Suomessa sähköpotkulautoja koskevat samat liikennesäännöt kuin polkupyöriä; siitä huolimatta niitä jätetään jatkuvasti kulkuväylille.

– Sähköpotkulautoja tarjoavien yritysten vastuulla on ohjeistaa käyttäjät. Yritykset pystyvät esimerkiksi näkemään, millä alueilla potkulautoja on jo tarpeeksi ja siirtämään laitteita niin, etteivät ne kaikki kasaudu yhteen pisteeseen keskustassa.

Dündar-Järvinen kirjoittaa aloitteessaan, että vapaana olevia sähköpotkulautoja seisoo ja makaa erittäin usein ovien ja liikkeiden edessä, keskellä jalkakäytäviä, suojateitä, bussipysäkkejä ja niin edelleen.

– Erityisesti näkövammaisille, ikäihmisille, lapsille ja vammaisille sähköpotkulaudat muodostavat onnettomuusvaaran. Lisäksi niillä liikutaan liian suurilla nopeuksilla, jotka lisäävät turvattomuutta ja onnettomuusriski kasvaa. Vastaavaa keskustelua sähköpotkulautojen pysäköinnistä ja niiden vaikutuksesta liikenneturvallisuuteen käydään tällä hetkellä muuallakin Suomessa muun muassa Helsingissä, myös Tukholmassa ja useissa Euroopan suurkaupungeissa.

Ratkaisuja selvitettävä

– Tampereen olisi hyvä selvittää, millaisia ratkaisuja pysäköintiongelmaan on muualla löydetty. Tampereella tulisi saada mahdollisimman pian, mutta viimeistään kesäksi 2020, määritellyt pysäköintiruudut sähköpotkulaudoille.

– Lisäksi tulisi tehdä suunnitelma ja tehostaa tiedotusta, että ei ole sallittua jättää niitä mihin vaan lojumaan käytön lopetettua, koska ne haittaavat muiden kaupungissa liikkuvien turvallista jalankulkua ja pyöräilyä. Monet kaupunkilaiset kokevat turvattomuutta tällä hetkellä sähköpotkulautojen vuoksi, koska niitä ei käytetä asianmukaisesti.

Yritykset neuvotteluun

– Ehdotan, että Tampereen kaupunki aloittaa heti sähköpotkulautayritysten kanssa keskustelut pysäköinnin säännöistä, pysäköinnin valvonnasta ja siitä, miten käyttäjät saadaan pysäköimään sähköpotkulaudat turvallisesti. Lisäksi tulisi selvittää, onko esimerkiksi kaupungin järjestyssäännön puitteissa mahdollista vaikuttaa pysäköintiin ja nopeuksiin.

– Ehdotan myös, että Tampereen kaupunki aloittaa liikenneministeriön kanssa vuoropuhelun, miten sähköpotkulautojen kaltaiset uudet liikkumisen muodot tulisi huomioida tieliikennelaissa turvallisen liikkumisen ja pysäköinnin varmistamiseksi kaupungeissa, Dündar-Järvinen kirjoittaa aloitteessaan.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut