Itsenäisyyspäivän paraatissa Tampereella on yksi aseuutuus, jonka vain harvat ovat nähneet – mukana on myös helikoptereita ja ratsuväen hevosia - Moro - Aamulehti

Itsenäisyyspäivän paraatissa Tampereella on yksi aseuutuus, jonka vain harvat ovat nähneet – mukana on myös helikoptereita ja ratsuväen hevosia

Katso listalta millaisia aseita on nähtävänä Ratinanniemen kalustonäyttelyssä.

Tämän näköinen on upouusi K9-panssarihaupitsi. Se esiteltiin varussotilaillekin vasta viime heinäkuussa.

14.11.2019 8:00

Moro, Ratina

Itsenäisyyspäivän kalustonäyttelystä Ratinanniemessä tulee poikkeuksellisen mielenkiintoinen, sillä mukana on myös uutuuksia.

Everstiluutnantti Veli Rajala Pirkanmaan aluetoimistosta kertoo, että K9-panssarihaupitsi on kaikkein harvinaisin. Sellaista ei ole milloinkaan nähty Tampereella.

Vasta viime syksynä käynnistyi tela-alustaisten K9 Moukari -panssarihaupitsien koulutus Panssariprikaatissa. Koulutus toteutetaan nousujohteisesti, ja siihen kuuluu muun muassa kalustoon ja sen rakenteeseen tutustumista, maasto- ja maantieajoa, vaunujen kunnossapitoa ja huoltoa sekä ensimmäiset kovapanosammunnat.

Käytettyjä panssarivaunuja

Esillä on myös Leopard 2A6 -taistelupanssarivaunu, joiden hankinnasta päätettiin vuonna 2014. Pari viikkoa sitten Puolustusvoimat tiedotti, että se on saanut nyt kaikki ostamansa taistelupanssarivaunut.

Suomi päätti sadan käytetyn Leopard 2A6 -taistelupanssarivaunun hankkimisesta Hollannista vuonna 2014.

Tampereen kaduilla Leopard-panssarivaunu ei ole täysin uusi tuttavuus, sillä sen aikaisempi versio oli mukana myös edellisessä valtakunnallisessa itsenäisyysparaatissa vuonna 2011. Silloin se varustettiin kumiteloin Hämpin katukivien säästämiseksi.

Tämä on yksi niistä Leopard 2A6 -panssareista, jotka Suomi päätti hankkia käytettynä Hollannista vuonna 2014.

Nyt ei keskustassa

Paraati näkyy ja kuuluu erityisesti Ratinan stadionin ja Tampereen valtatien alueilla. Paraatikatselmus järjestetään itsenäisyyspäivänä Ratinan stadionilla kello 12, ja ohimarssi Tampereen valtatiellä kello 13.

Yhteensä paraatiin osallistuu noin 1 300 henkilöä ja yli 50 ajoneuvoa. Ohimarssissa nähdään myös Tampereen seudun ratsuväen kilta ry:n ratsuosasto.

Yleisö voi tutustua laajaan puolustusvoimien kalustonäyttelyyn kello 9–15 Ratinanniemessä. Kalustonäyttelyssä on runsaasti kalustoa kaikista puolustushaaroista.

Kalustonäyttelyn yhteydessä palvelevat Sotilaskodin myyntipisteet. Nähtävänä on myös Panssarimuseon Renault-panssarivaunu sekä Tampereen seudun ratsuväen kilta ry:n ratsuosasto.

Paraatissa nähdään muun muassa NH90-kuljetushelikoptereita. Ylilennoista aiheutuu melua keskustan alueella.

Yilennoissa on mukana NH90-kuljetushelikoptereita ja Hughes MD500-kevythelikoptereita sekä Ilmavoimien F/A-18 Hornet-monitoimihävittäjiä ja Hawk-suihkuharjoituskoneita.

Ohimarssin vastaanottopaikka on Voimakadun risteyksen kohdalla. Paraatin ottaa vastaan sotatalouspäällikkö, kenraaliluutnantti Timo Rotonen seuranaan pormestari Lauri Lyly ja sotiemme veteraani Timo Salokannel.

Ratinan kalustonäyttely

Paraatikatselmus on Tampereen stadionilla Ratinassa ja ohimarssi Tampereen valtatiellä. Kalustonäyttelyyn voi tutustua Ratinanniemessä.

Mukana ovat: Panssarihaupitsi K9 Moukari.

Taistelupanssarivaunu Leopard 2A6.

Rynnäkköpanssarivaunu BMP-2M.

Ilmatorjuntaohjus 12 (ITO12) NASAMS II FIN (ohjuslavetti).

Raivaamispanssarivaunu Leopard 2R.

Kuljetuspanssariajoneuvo XA-360.

Kuljetuspanssariajoneuvo SISU XA-185.

Kenttäkanuuna 155 K 98.

Rynnäkköpanssarivaunu CV9030.

Ilmatorjuntaohjus 15 (ITO15).

Ilmatorjuntapanssarivaunu 90 Marksman.

Kranaatinheitinpanssariajoneuvo XA-361.

Raskas partioajoneuvo RG32M.

Raskas raketinheitin 298 RSRAKH 06.

Minilennokkijärjestelmä (MUAS).

Raivaamisrobotti Teodor.

Keskiraskas sammutusajoneuvo.

Keskivalvontatutka KEVA2010.

QinetiQ Jet Banshee 80-maalilennokki QinetiQ.

Maalilennokki AT 04.

Miinanetsijä ROV-E (Seafox).

Meritorjuntaohjuslavetti.

Pohjamiina PM04.

Herätemiina PM16.

Sähkömekaaniset merimiinat S43–55 ja S58.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos