Parikymmentä uutta joulupuuehdokasta on jo katsastettu, mutta Keskustorin joulukuusikriisi jatkuu: ”Sitä oikeaa ei vielä ole löytynyt”

Joulukuusen valinnalla alkaa olla kova kiire, sillä pystyttämiseen on aikaa alle kuukausi.

Joulukuusivastaava Heli Vuorilampi toivoo saavansa pikaisesti uusia kuusiehdotuksia.

23.10.2020 13:29 | Päivitetty 28.10.2020 15:40

Moro, Keskustori

Tampereen joulua uhkaa joulukuusikriisi. Keskustorille pitäisi saada ylväs komistus, joka jälleen päihittää myös Turun vastaavan joulupuun.

Kaupungin metsäasiantuntija ja joulukuusivastaava Heli Vuorilampi kääntyi viime viikolla Moro-lehden puoleen ja pyysi apua kuusen etsintään.

Viime viikolla julkaistun verkkojutun ja somepäivitysten jälkeen Vuorilampi on saanut parikymmentä uutta joulukuusiehdotusta, mutta Keskustorin komistusta ei vieläkään ole löytynyt.

– Sitä oikeaa ei vielä ole löytynyt, Vuorilampi kiteytti.

Joulukuusen löytymisellä alkaa olla kiire, sillä pystyttämiseen on aikaa alle kuukausi.

Keskustorin joulukuusi oli vuonna 2018 tällainen. Moron mielestä sekin oli tyylikäs.

– Kuusi on jo monena vuonna ollut pihapuu, mikä on jouduttu jostain syystä poistamaan tontilta. Avoimella pihamaalla kuuset kasvavat yleensä latvukseltaan tasaiseksi ja kauniiksi. Pituutta kuusella saisi olla noin 20 metriä, puuasiantuntija Vuorilampi selvittää.

Viime vuonna ylväs komistus

Heli Vuorilammen tehtävä on haastava, sillä Keskustorin joulukuusi on jo monena vuotena valittu Suomen kauniimmaksi joulupuuksi. Jopa Turun vastaava joulupuu on viime vuosina jäänyt kakkoseksi.

Osallistu viikon verkkokysymyksen arvontaan klikkaamalla hiirellä tästä.

Erityisen komea Tampereen puu oli vuosi sitten, jolloin torille saatiin Ylöjärveltä kotipihasta kaadettu siperianpihta. Sen oksisto oli poikkeuksellisen komea ja muotovalio peittosi selvästi Helsingin Senaatintorin ja Turun Tuomikirkon kuuset. Tampereen kuusella on nyt jopa mustat tukiliinat, koska aikaisemmin sesongin väriset eli punaiset liinat häiritsivät joidenkin kaupunkilaisten silmää.

Vuorilampi ottaisi jälleen mielellään Keskustorille pihdan, sillä ne kasvavat isoinakin kohtuullisen kapeina. Sen sijaan hopeakuuset ovat sen verran erikoisia, ettei Vuorilampi sellaista kelpuuta. Hopeakuusia on joskus Keskustorille tarjottu.

– Pihdat ovat profiililtaan joulukuusen mallisia ja kapeuden vuoksi niitä on helpompi kuljettaa ahtailla kaduilla.

Pihoissa kasvaneet metsäkuuset pyöristyvät latvastaan ikääntymisen myötä. Niissä on yleensä kohtuullisen leveä ja tukeva oksasto, mikä vaikeuttaa osaltaan kuljetusta.

Isoilla autoilla pihaan

Kaupunki ei maksa mitään joulukuusesta, mutta kaataminen toki hoidetaan. Puun viereen täytyy päästä kahdella suurella autolla, nosturilla ja kuljetusrekalla.

Viime marraskuussa Keskustorille tuotiin varsinainen muotovalio, siperianpihta Ylöjärveltä.

– Joulukuusemme ovat yleensä olleet sellaisia puita, jotka on jouduttu syystä tai toisesta kaatamaan pihapiiristä. Toivon, että löytäisimme nytkin tällaisen yksilön.

– Joskus takavuosina puu haettiin 70 kilometrin päästä, mutta toiveena on, että joulukuusi löytyisi lähempää, jopa Tampereelta.

Onko tilanne niin paha, että pitäisi nöyrtyä pyytämään Turusta heidän hylkäämiään joulupuutarjokkaita?

– Ei nyt sentään. Meillä on Länsi-Tampereella jopa yksi varapuu, joka sijaitsee sopivasti tien vieressä.

Heli Vuorilampi ottaa ehdotuksia vastaan mieluiten sähköpostilla heli.vuorilampi@tampere.fi.

Turkuun vain terveisiä, että kyllä tästäkin pulmasta selvitään. Turha ilakoida Tampereen kuusikriisillä.

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut