Moron kolumni: Viidakon meininkiä meidän kivikylässä - Moro - Aamulehti

Viidakon meininkiä meidän kivikylässä, olkaa varovaisia siellä liikenteessä, kehottaa liikennetohtori tamperelaisia

Kolumni: Moron liikennetohtori ja liikenneopettaja Arto Grönroos pohtii Tampereen liikennejärjestelyjä.

4.5.2019 16:22

Kun katselin suosittua tv-sarjaa, jossa jollekin viidakkosaarelle jätetyt seikkailijat yrittivät selviytyä seuraavaan jaksoon, niin mieleen tuli selviytyminen jokapäiväisessä elämässä Pirkanmaalla. Liikenne on jokapäiväistä ja melko hektistä elämää joka päivä ja joka tunti.

Kevät edistyy ja innostaa kulkijoita aktiiviseen liikkumiseen ja vapauden tunne karisee kuitenkin monesta eri syystä.

Innokkaimmat ja todella nuoret ajokorttinsa juuri saaneet ovat kaahanneet korttinsa kuivumaan ja olen miettinyt, miksi? Onko ajokorttiuudistus mennyt konkreettisesti metsään, kun opetusta on vähennetty ja ajokortin tutkintovaatimuksia on kiristetty.

Liikenneopetuksen ammattilaiset eli monet koulutukset saaneet liikenneopettajat ovat nostamassa kädet pystyyn, ensimmäistä ajokorttiansa ajavat mopoikäiset ja mopoauton korttia ajavilta poistettiin pakolliset kolme ajotuntia! Valveutuneet lasten vanhemmat onneksi päättävät vapaaehtoisten ajotuntien suorittamisesta ennen kokeita.

Mielenkiinnolla odotan seuraavan liikenneministerin linjauksia liikenneturvallisuuden edistämisessä ja kauhulla odotan kevytautojen saapumista teillemme. Kauhuni laantuu, jos ennen ajokortin saamista nuori saa kuljettajaopetusta.

Olen keskustellut asioista katusuunnittelijoiden kanssa ja ehdotin pikaista suojateiden merkkien asentamista. Keskustelu oli huhtikuun alussa ja kerroin, että kello käy. Olkaa kulkijat varovaisia ja odotetaan liikenneturvallisuuteen tähtääviä toimenpiteitä.

Ystäväni viidakon Ykä ja viidakon Marita kysyivät parannusehdotuksia liikenteeseen. Miksi Kalevantiellä Yliopiston lähellä ei ole siinä sillalla valkoista viivaa, joka erottaa jalankulkijat ja pyöräilijät toisistansa?

Olisi paljon turvallisempaa, kun osoitettaisiin selkeä tontti, missä kuljetaan. Jos ette usko, niin viettäkää siinä lähistöllä varttitunti ja ihmetelkää suosittua minä ensin nyt heti-slalomia. Auts.

Meistä useimmat ovat kulkeneet jalankulkijana, pyöräilijänä tai moottorikäyttöisellä ajoneuvolla Stockmannin takana Kyttälänkadun ja Tuomiokirkonkadun risteyksestä.

Oletteko huomanneet, että siinä ei ole suojatien liikennemerkkiä eikä suojatien tiemaalauksia. Auts. Risteyksessä on kulkijoilla epäuskoisia ilmeitä siitä, kuka menee ja milloin.

Ja sitten lopuksi Åkerlundinkadun vastaavanlainen paikka. Ei suojatien liikennemerkkejä kummassakaan päässä ja siellä hämmästyksen määrä moninkertainen verrattuna Kyttälänkadun tapaukseen. Tienpinnan väri on Åkerlundinkadullakin erivärinen ja se ei tarkoita, että siinä olisi suojatie.

Olen keskustellut asioista katusuunnittelijoiden kanssa ja ehdotin pikaista suojateiden merkkien asentamista. Keskustelu oli huhtikuun alussa ja kerroin, että kello käy. Olkaa kulkijat varovaisia ja odotetaan liikenneturvallisuuteen tähtääviä toimenpiteitä.

Kirjoittaja on Moron liikennetohtori ja liikenneopettaja.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut