Moron talvisotatapahtuma – Jari Lehtoväre on toinen luennoitsija - Moro - Aamulehti

Moron talvisotatapahtuman toinen luennoitsija Jari Lehtoväre esittäytyy: ”Jokainen pommitus selvitetään yksityiskohtaisesti viimeisimmän arkistotutkimuksen perusteella”

Moron talvisotatapahtuma on 2. maaliskuuta 2020 kello 18 yliopiston juhlasalissa. Tilaisuuteen on vapaa pääsy. Jari Lehtoväre tuo myös kirjaansa myyntiin yliopistolle.

Jari Lehtoväre kuvattiin Kalevankankaan sankariristimäellä, missä oli ilmatorjunta talvisodan aikana.­

21.2.2020 14:23 | Päivitetty 2.3.2020 10:30

Moro

Majuri evp Jari Lehtoväre on toinen Moron talvisotatapahtuman esitelmän pitäjistä. Tilaisuus on maanantaina 2.3. kello 18 yliopistolla.

Jari Lehtoväreen esitelmän pääaiheina ovat Tampereen väestönsuojelu ja pommitukset talvisodassa. Hän selvittää, miten väestönsuojelu organisoitiin kaupungissa ennen talvisotaa ja talvisodan aikana. Lisäksi tarkastellaan, miten sotilas- ja siviiliviranomaisten yhteistyö sujui talvisodassa.

Esitelmän pääpaino on Tampereen pommituksissa. Jokainen pommitus selvitetään yksityiskohtaisesti viimeisimmän arkistotutkimuksen perusteella. Tällaista materiaalia ei ole aikaisemmin esitetty.

Suora lähetys maanantaina kello 18: Moron talvisotatapahtuma yliopistolla kertoo kaiken Tampereen pommituksista

Koko materiaali sisältyy Lehtoväreen kirjoittamaan ja viime vuonna julkaistuun Tampere varuskuntakaupunkina 1914-2014 -kirjaan, joka on myynnissä tilaisuudessa. Kirjan hinta on 50 euroa. Jos haluat kirjan muistoksi tilaisuudesta, varaa mukaasi tasaraha.

"Tampere varuskuntakaupunkina 1914–2014" sisältää runsaasti uutta tietoa ja ennen julkaisemattomia valokuvia Tampereen sotahistoriasta, muun muassa talvi- ja jatkosodan tapahtumista. Laajaan tutkimusaineistoon perustuvassa tietokirjassa on 1 069 sivua ja 485 valokuvaa, karttaluonnosta tai piirrosta.

Tässä kirjan kansikuva.­

Lehtoväre oli yhteensä 19 vuotta puolustusvoimien palveluksessa. Pääosan urastaan hän työskenteli Riihimäellä Viestirykmentissä operatiivisella alalla. Uraan sisältyivät myös rauhanturvaamistehtävä Bosniassa, puolustusministeriön erityistehtävä Baltian maissa sekä lukuisat kansainväliset harjoitukset.

Lehtoväre erosi puolustusvoimien palveluksesta 2005 ja siirtyi Riihimäen kaupungin kulttuuri- ja vapaa-aikajohtajaksi. Hän vastasi Riihimäen kaupungin kulttuuri-, liikunta-, nuoriso- ja museotoimialasta. Vuodesta 2012 lähtien Lehtoväre on toiminut freelancer tutkijana ja tietokirjailijana.

Lehtoväre on ollut aina kiinnostunut historiasta ja erityisesti sotahistoriasta.

– Jos ei tunne historiaa, ei ymmärrä nykyisyyttä, eikä voi ennustaa tulevaisuuttakaan. Kiinnostus sotahistoriaan alkoi jo 10-vuotiaana pienoismalleja rakentaessa. Jo muutaman vuoden kuluttua kirjahyllyssä oli toista maailmansotaa käsittelevät laajat kirjasarjat.

Ylioppilaskirjoitusten reaalikokeessa Lehtoväre kirjoitti laudaturin pelkillä historian kysymyksillä. Lehtoväre on myös selvittänyt tarkasti isoisänsä sotapolun, joka taisteli tamperelaisille hyvin tutun Aaro Pajarin joukoissa sekä talvi- että jatkosodassa. Lehtoväre on tähän mennessä kirjoittanut seitsemän kirjaa, jotka kaikki käsittelevät maanpuolustuksen historiaa tai sotahistoriaa ja joiden yhteenlaskettu sivumäärä on 3 327 sivua. Filosofian lisensiaatin tutkinnon pääaine oli sotahistoria.

Lehtoväre muutti Tampereelle helmikuussa 2016. Uusperheeseen kuuluu avovaimo ja kolme kouluikäistä lasta. Lehtoväreelle viisi tärkeintä asiaa Tampereella ovat: 1) Tappara 2) Tammerkoski 3) Manserock 4) Pyynikki 5) Tillikan pyttipannu.

Tilaisuuden ohjelma 2.3. kello 18

Moron toimituksen talvisotatapahtuma on yliopiston juhlasalissa 2. maaliskuuta kello 18. Tilaisuus kestää noin kello 21 asti. Reijo Alanteen ja Jari Lehtoväreen luentojen välissä on väliaika.

Tilaisuuteen on vapaa pääsy. On vaikea ennakoida, tuleeko väkeä paljon vai vähän, joten varmuuden vuoksi kannattaa tulla ajoissa.

Päivämäärä on 2.3., koska silloin oli vuonna 1940 talvisodan pahin pommitus Tampereella. Tästä tulee kuluneeksi nyt tasan 80 vuotta.

Tilaisuudessa on kuvaesitys, joka on kootaan Bertel Strömmerin valokuvista, jotka hän otti talvisodan aikana Tampereella. Bertel Strömmerin talvisotakuvat kuuluvat Tampere-seuran kokoelmiin, sillä perikunta lahjoitti Strömmerin kuvat seuralle. Tamperelaisnäyttelijä Ahti Jokinen on lukenut kuvaesitykseen Bertel Strömmerin päiväkirjamerkinnän, joka on tehty 2.3.1940.

Tilaisuuteen saataneen uutisfilmipätkä, jossa Tuotannon talo eli Hämeenkatu 26 sai osuman talvisodan 17.2.1940 pommituksessa.

Yliopiston saliin mahtuu noin 650 kuuntelijaa. Tilaisuus lähetetään 2. maaliskuuta 2020 suorana aamulehti.fi/moro Aamulehden tilaajille.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?