Näsijärven purjehdusseuran arkiston aarteet saadaan talteen Vapriikkiin - Moro - Aamulehti

Oli vaara, että Näsijärven purjehdusseuran arkiston aarteet tuhoutuvat kosteassa – nyt ne ovat tallessa, ja niistä selviää, ketkä kutsuttiin Pajasaaren paviljongin illallisille

Petro Pälviranta tutustuu arkistoon siirrettävään Näsijärven Purjehdusseuran aineistoon, jonka talkootyöryhmä on levittänyt näkyville.

16.3.2019 10:09 | Päivitetty 16.3.2019 10:11

Tulevaisuudessa tutkijat voivat selvittää, kuka merkittävä liike-elämän suuruus Tampereella vieraili vaikkapa vuonna 1952. Näsijärven purjehdusseuran emäntien ja isäntien piti nimittäin kirjata vieraskirjaan, ketkä oli kutsuttu Pajasaaren paviljonkiin illalliselle.

Mårten Sjöblom Näsijärven purjehdusseurasta on hyvillään siitä, että historiallinen aineisto aina seuran perustamisvuodesta 1898 vuoteen 2013 on saatu varmaan talteen. Kirjallinen materiaali on nyt kaupunginarkistossa. Kuvat on siirretty Vapriikin kuva-arkistoon.

–Seuralla ei ollut kunnon arkistointiolosuhteita eli tasalämpöistä ja kuivaa. Oli riski, että materiaalit vaurioituvat. On hienoa, että ne ovat nyt ammattilaisten käsissä, hän kertoo.

Tallessa ovat kaikki jäsenluettelot, pöytäkirjat, veneluettelot ja kilpailutulokset. Alkupäässä ne ovat nidottuina kirjoina kauniilla käsialalla tallennettuina.

Seuran hallitus julisti vuonna 1905 valokuvauskilpailun, josta kertyi monta albumia vene- ja tilannekuvia.

–Sen ajan toiminnassa oli mukana miehiä, jotka olivat muissakin kaupungin yhdistyksissä merkkihenkilöitä ja liike-elämän johtohahmoja.

–Seurastamme pari eläkeläistä pääsee kuva-arkistoon talkoohommiin, sillä väkeä ei ole riittävästi kuvien digitointiin. Aikanaan kuvat ovat Siiri-palvelussa kaikkien käytössä.

Kaupunginarkistoon kertyy sanallisesta aineistosta kymmenen metriä. Esimerkiksi pöytäkirjat ovat aikajärjestyksessä. "Ännällä" kaksitoista miestä teki 400 tuntia talkootyötä järjestämisessä ja kaksoiskappaleiden poistamisessa.

Näsijärven vesistön karttaan on tullut kosteusvaurioita, joten se on hyvä saada parempaan paikkaan. Kartta on venäläisten vuonna 1865 tekemä.

Vasemmalla on suunnittelija Saija Kirkkola kaupunginarkistosta, keskellä Antti Liuttunen Vapriikin kuva-arkistosta ja oikealla Mårten Sjöblom purjehdusseurasta.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: