Tampereen 240-vuotisjuhlaleivosta ylistävät kaikki - Moro - Aamulehti

Tampereen 240-vuotisjuhlaleivosta ylistävät kaikki, puna-kultaisessa unelmassa on myös glitteriä – tässä resepti, jolla voit tehdä herkkua itse kotona

Nokialla sijaitseva pitopalvelu Pepper voitti Moron järjestämän leivoskisan. Punainen leivos on puolukkainen ja kuorrutteensa ansiosta kiiltävä. Leivoksen kehitti kondiittori Inkeri Eskola.

13.3.2019 19:16 | Päivitetty 14.3.2019 9:13

Olemme kivenheiton päässä Tampereelta, niukasti Nokian puolella. Täällä on Tampereen synttärileivoksen koti, Pepper Bakery.

Inkeri Eskolan voittajaleivos on kaunis päältä ja makoisa sisältä. Puolukka maistuu raikkaalta, ja sitä on riittävästi.

Tampere täyttää syksyllä 240 vuotta ja Moro-lehti etsi yhdessä Tampereen kaupungin kanssa sen kunniaksi merkkipäiväleivosta.

Puolukkaleivos voitti Moron raadin puolelleen yksimielisesti. Lukijat saivat sanoa kantansa ulkonäön perusteella, ja tässäkin tapauksessa Inkerin luomus jylläsi.

Idea Tampereen vaakunasta

– Ideani lähti Tampereen vaakunasta, jossa on punaista ja kultaa. Puolukka oli heti mielessä. Minulla on sellainen periaate, että pääraaka-aineen pitää maistua reilusti, kertoo Inkeri Eskola.

Hän on koulutukseltaan sekä suurtalouskokki että leipuri-kondiittori. Kun kesätyöt lasketaan mukaan, hän on ollut alalla 14 vuotta.

– Meillä syntyi cateringin sisällä tarve omalle leipomolle, ja Inkeri oli oikea henkilö hommaan, sanoo Pepperin ravintolatoiminnan johtaja Timo Hannula, joka palkkasi Inkerin viime syksynä.

Pakastetut leivospohjat nostetaan ritilälle.

Idea leivoskisaan osallistumisesta oli Hannulan. Hän näki Moron jutun asiasta ja innostui heti.

– Minun visioissani leivos oli ensin neliö. Tiesin heti, että haluan siihen juhlavuuden vuoksi syötävää hilettä, glitteriä. Tampereen vaakunan keskellä olevan Tammerkosken toteutin kultavärillä värjätyllä suklaalla. Muodoksi tuli lopulta puolipallo, koska se on minusta kauniimpi kuin neliö, sanoo Inkeri.

Maussa on piirteitä talkkunahyveestä, koska se on perinteinen suomalainen jälkiruoka ja sopii Hämeeseen.

Näin viimeistellään voittoleivos:

Näin kiille levitetään

Inkeri Eskola oli tehnyt esivalmisteluja ennen meidän käyntiämme pitopalvelun tiloissa. Hän otti pakasteesta valmiit leivokset, ja me näimme, kun hän levitti kiilteen, suihkutti syötävää hilettä leivoksen päälle sekä asetteli kosken aallon sen koristeeksi.

Kehittelyvaiheessa hän maisteli monta kertaa ainesten määriä ennen kuin ne asettuivat sopivaan suutuntumaan. Juhlaleivoksessa on sisällä myös puolukkakastiketta.

Kuorrutetta kaadetaan leivosten niskaan.

Moron netissä on resepti, jolla saat aikaiseksi kymmenen leivosta. Sivusta seuranneena sanoisin, että valmistus ei ole kotikokille mahdotonta, mutta rähmäkäpälät älkööt vaivautuko.

– Hassua kyllä, en syö kovin paljon makeaa itse. Macaron-leivos on suosikkini, varsinkin suklainen on heikkouteni, Eskola kertoo.

Kakuilla tasainen kysyntä

Pepper-ravintoloita on kolme: Nokialla, Ylöjärvellä ja Kangasalla. Pepper Bakeryssa leivotaan niihin hampurilaissämpylät.

– Listalla on muuutakin kuin hampurilaisia. Ravintolamme ovat vahvasti perheravintoloita, sanoo Timo Hannula.

Kun tuli tilaisuus, Pepper osti Pito-Kalaasin tuotantotilat pitopalvelutoimintaa varten viime vuonna. Timo Hannulan mukaan ei ollut järkevää tehdä leivonnaisia ravintoloiden muutenkin kiireisissä keittiöissä.

– Kakkuja kysytään paljon erilaisiin juhliin. Parhaillaan teemme tarjoiluja 160 hengen yritysjuhlaan. On häitä, ristiäisiä ja muita juhlia tasaisesti ympäri vuoden.

Yksi vuoden huippukohta ovat lakkiaiset.

– Nyt on jo varattu häitä vuodelle 2020. Haluamme pitää toiminnan nopeatempoisena, joten pystymme vastaamaan, vaikka häät olisivat kahden kuukauden päästä, kertoo Timo Hannula.

Viimeistelyssä otetaan valumat pois.

Mirror glaze -kuorrute levitetään pakastetulle leivokselle 30-asteisena. Inkeri Eskola neuvoo pakastamaan leivoksia ennen tätä vaihetta vähintään kolme tuntia ja mieluiten yön yli.

Raatiin kuuluivat Aino Järventausta Reilu Tampere, Jari Mylläri Moro-lehti, Petteri Wilenius Pullapuoti Wilenius, Harri Helin Ekokumppanit sekä apulaispormestari Anna-Kaisa Heinämäki. Helin otti kuvan ja Mylläri piti kattolampun pois tieltä.

Näin valmistat 10 puolukkaleivosta

Pohja:

65 g voita

40 g tummaa suklaata (reilun kaupan)

1 dl ruokokidesokeria (reilun kaupan)

hyppysellinen suolaa

1 tl vaniljasokeria

1 kananmuna

1 dl vehnäjauhoja

Sulata voi kattilassa. Ota kattila liedeltä ja lisää suklaapalat voisulaan. sekoita, kunnes seos on tasaista. Lisää sokeri. suola ja vaniljasokeri. sekoita kananmuna joukkoon, lisää lopuksi vehnäjauhot. kaada taikina pellille ja levitä pellille. paista 170 asteessa noin 7 minuuttia. Anna pohjan jäähtyä.

Täyte:

3 dl puolukkapyrettä

1 dl sokeria

2 tl vaniljasokeria

1,5 rkl talkkunajauhoa

130 g tuorejuustoa

2 dl kermaa

5 liivatelehteä

Vatkaa tuorejuusto, älä vaahdota. Lisää kerma ja vaahdota löysäksi vaahdoksi. vaahdottamisen yhteydessä lisää puolukkapyre ja sokeri. liota liivatelehdet kylmässä vedessä ja kiehauta kattilassa tilkka vettä. Liota lionneet liivatelehdet kiehuvaan vesitilkkaan ja lisää massaan.

Puolukkakastike:

¾ dl puolukkapyrettä

1dl vettä

2rkl sokeria

1tl perunajauhoja

Keitä pyrettä ja vettä muutama minuutti. Mausta sokerilla . liuota perunajauhot pieneen vesitilkkaan ja lisää joukkoon hyvin sekoittaen. Kun kastike kiehahtaa, nosta kattila pois levyltä. Jäähdytä ja kaada seos pyöreällä tyllalla varustettuun pursotinpussiin.

Mirror Glaze- kuorrute:

4 liivatelehteä

150g valkosuklaata

¾ dl vettä

1dl taloussokeria

¾ dl glukoosisiirappia

¾ dl kondensoitua maitoa

elintarvikeväriä ( pasta. geeli tai nestemäinen)

Liota liivatelehtiä 5 min kylmässä vedessä. Punnitse ja rouhi valkosuklaa kulhoon. Mittaa kattilaan sokeri, vesi ja glukoosisiirappi. Kiehauta seos ja lisää kondensoitu maito ja nosta seos pois liedeltä. Lisää liivatelehdet ja sekoita hyvin nuolijalla niin, että liivatelehdet liukenevat seokseen kunnolla. Värjää seos elintarvikevärillä. kaada kuuma seos valkosuklaan päälle, poraa sauvasekoittimella tasaiseksi, pidä sauva kuitenkin paikoillaan, ettei synny ilmakuplia. Siivilöi kuorrute ja anna jäähtyä 30-asteiseksi. Nyt kuorrute on käyttövalmis.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: