Juicen kirjoittama ooppera paljastui Tampereella - Moro - Aamulehti

Juicen kanssa neuvoteltiin Cumuluksen kabinetissa 15 000 eurosta tai markasta – Tuloksena oli ooppera: ”Mestarin työ ja mestariteos”

Tämä kuvakaappaus on videolta, joka kuvattiin Kalle Päätalo -päivillä Taivalkoskella vuonna 1999. Siinä Kalle Päätalo ja Juice Leskinen keskustelevat oopperahankkeesta. Dokumenttia ei ole koskaan esitetty missään mediassa.

7.2.2019 9:00

Moro paljasti viime viikolla, että Tampereella on marraskuussa tulossa ensiesitykseen Juice Leskisen salassa pysynyt oopperateksti, jonka Vesa Haapaniemi on säveltänyt.

Ooppera perustuu Kalle Päätalon kirjaan Juoksuhautojen jälkeen.

Moro sai mielenkiintoisen viestin tamperelaiselta opettajalta Esko Myllymäeltä, jolla on iso rooli oopperan alkuun saattamisessa. Hän jäi eläkkeelle elokuun alussa vuonna 2016.

Näin Esko Myllymäki muistelee:

”Vesa Haapaniemi pyysi alun perin minua oopperan libreton tekijäksi. Hän tiesi, oli kuullut puheita Päätalopäivien pääjuhlissa ja tiesi myös sen, että tunsin Päätalon tuotannon: olin jo tuolloin 1990-luvun lopulla lukenut muun muassa Iijoki-sarjan kymmeneen kertaan läpi ja osasin sen lähes ulkoa.

Kieltäydyin. En katsonut millään tavalla olevani kykenevä kyseiseen tehtävään. On kaksi eri asiaa: pitää hyvä puhe Päätaloon liittyen ja tehdä oopperan libretto.

Olin paikalla kokouksessa, joka pidettiin Koskikadun Cumuluksessa. Tästä kokouksesta täytyy olla muistio Päätalo-seuran arkistossa.

Vesa Haapaniemi on idean isä ja oopperan säveltäjä.

Euroja vai markkoja?

Muistan kokouksen kulun tarkasti. Aina kun puhuttiin palkkiosta, Päätaloseuran edustaja, silloinen puheenjohtaja Paavo Rautiainen, sanoi summan: 15 000.

Johon Juice totesi moneen kertaan: ”Niin, nyt puhutaan sitten euroista ”. Seura tarkoitti tietysti markkoja.

Juice pyysi sitten minulta (ilmeisesti Haapaniemen esityksestä), että tekisin hänelle Juoksuhautojen jälkeen -romaanista jonkin sortin taustatyön oopperaa varten.

Semmoisen, johon laittaisin sivunumeroita ja kappale kappaleelta, mitä kohtia, teemoja voisi ottaa mukaan. Samoin kuin koko Päätalon tuotannosta, mitä näkisin oopperassa hyväksi olla.

Tein tätä työtä vähintään 100 työtunnin verran ja ne paperini toimitettiin Juicelle.

Tapasin Juicen kerran kaupungilla, kun hän oli hakemassa kaupasta tupakkaa: pari muovikassillista molemmissa käsissä. Keskustelimme hetken ja muistan joka sanan.

Hän oli silloin juuri saanut tekstin valmiiksi ja lähti siitä sitten hoippuen kohti Satakunnan katua.

Kun näin valmiin libreton Vesa Haapaniemen kodissa vuonna 2003, käsitin heti, että kysymyksessä on mestarin työ ja mestariteos.

Juice oli tehnyt sen sydämestään ja sydämellään. Se kosketti minua kovasti. Ei mitään sivutyötä, rääpäisyä, vaan hän oli todella paneutunut asiaan.”

Maanantaina harjoituksiin

Vesa Haapaniemi kutsui Morossa lisää laulajia oopperaan ja ilmoittautumaan sähköpostiin vesa.haapaniemi@hotmail.fi. Haapaniemi kutsuu kaikki sähköpostiin ilmoittautuneet harjoituksiin ensi maanantaina 11. helmikuuta kello 18 Juicen-kirjastoon.

Mikä ooppera?

Kalle Päätalon Juoksuhautojen jälkeen -romaanin pohjalta oopperan libreton on kirjoittanut Juice Leskinen ja säveltänyt Vesa Haapaniemi.

Ooppera esitetään ensimmäistä kertaa kokonaan Tampereen Tuomiokirkossa 11. marraskuuta, jolloin tulee kuluneeksi 100 vuotta Päätalon syntymästä.

Juicen tiedettiin kirjoittaneen kolme näytöstä, mutta 42-sivuisen libreton laajuus on ollut yllätys. Noita kolmea kohtausta on esitetty muutaman kerran, muun muassa Päätalopäivillä vuonna 1999.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos