Näsijärven retkiluistelurata auraus viivästyy - Moro - Aamulehti

Viikonloppuna pääsee retkiluisteluradalle vain Aitolahdessa – Näsiselän jää on yhä liian heikkoa auraajalle ja Avantille

Retkiluisteluradan auraaminen viivästyy yhä Näsijärvellä, sillä Pekka Tyllilän mittauksissa jää on osoittautunut yhä liian heikoksi koneelle ja miehelle.

24.1.2019 9:00

Paukkupakkasista huolimatta Näsijärven liian ohut jää estää rantaradan avaamisen. Retkiluisteluradan auraaja, ratamestari Pekka Tyllilä varoitteli viime viikon Moro-lehdessä, ettei Näsijärven uudelle jäälle ollut vielä menemistä. Sama tilanne jatkuu.

Viime päivinä on ollut jopa paukkupakkasia, mutta jää on vahvistunut tuskastuttavan hitaasti. Syynä on paksu, jopa 20 sentin lumikerros, joka estää tehokkaasti jäätymistä.

–Mittasimme tiistaina jäätä Lapinniemen edustalla ja sitä oli paikoin vain 7–8 senttiä. Se kantaa jalkamiehen, mutta ei konetta ja auraajaa, Tyllilä korostaa.

–Lisäksi selällä on sellaisia kohtia, joissa on teräsjään päällä vesisohjoa. Se tarkoittaa sitä, että jossakin on railo, josta vesi pääsee jäälle. Railon kohdalla jään kantavuus on alle puolet teräsjäästä.

Heikko jäätilanne tarkoittaa sitä, että esimerkiksi ensi viikonloppuna Näsiselän perinteinen rantareitti Lapinniemestä Särkänniemeen ja Santalahteen on vasta tekeillä, jos edes siinä vaiheessa. Myös väylä Siilinkarille antaa vielä odottaa itseään.

Tyllilä aikoo myöhemmin jatkaa reittiä Siilinkarilta kohti Halkoniemeä ja Lielahtea. On mahdollista, että selän siltä puolelta löytyy parempilaatuista jäätä.

Kaikkein huonoin jäätalvi

–Olen vuodesta 1983 touhunnut Näsijärvellä, mutta kertaakaan ei ole ollut näin huono jäätalvi, Pekka Tyllilä kiteyttää.

Ongelmat alkoivat joulun aikaan, jolloin myrsky kasasi juuri riitteeseen menneen Näsijärven jäät lähelle Rauhaniemen saunarantaa. Uudenvuoden myrsky tuuppasi ahtojäät vielä pitemmälle kohti Aitolahtea.

–Olemme olleet täällä Kaupinojalla kuin saarroksissa. Ahtojäät jatkuvat puoli kilometriä kohti Aitolahtea ja kohti Siilinkaria. Nyt ei saa mitään ilmaiseksi, vaan rata teettää hirvittävästi töitä.

Itään pääsee

Kaupinojalta on aurattu luistelureitti kohti Aitolahtea. Se on 3,5–4 kilometriä pitkä väylä ja ulottuu jäällä noin Kiikkisensaaren kohdalle.

Paras lähtöpaikka ja autojen pysäköintialue on UKK-instituutin ranta, jossa on myös Tyllilän luontomatkailuyrityksen Hiking Travelin toimipiste.

Lapset vetovastuuseen

Pekka ja Liisa Tyllilän yrityksessä on meneillään sukupolvenvaihdos, sillä myös Liisa on siirtymässä eläkkeelle. Tosin Pekka on jo vuosia ollut eläkkeellä, mutta hoitaa yhä radan aurauksen.

Tyllilän perheyrityksen lapset Tuire ja Tapio Tyllilä ottavat yhä suuremman vastuun Pekka Tyllilältä Hiking Travelin ja muun muassa Näsijärven retkiluisteluradan toiminnasta.

Tuire Tyllilä ryhtyy vastaamaan asiakaspalvelusta ja Tapio Tyllilälle siirtyy vähitellen vastuu muun muassa Näsijärven auraustöistä.

Keräämme tietoja radoista

Missä Pirkanmaalla pääsee retkiluisteluradalle ja millainen se on? Kerro meille sähköpostiin moro@aamulehti.fi.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos