Vegesiivet on tamperelaisen kasvisruokayritys Vegemin uusi tuote - Moro - Aamulehti

Maistoimme tesomalaisia vegesiipiä, raadilta hyväksyvä mutta kumimaisuutta korostava tuomio – "Teimme ne, koska haluamme tukea tamperelaista ruokakulttuuria"

Tältä näyttävät vegesiivet. Tässä on uusi vegaaninen mättöruoka, jolla tuntuu olevan suuri odotusarvo.

23.1.2019 20:00 | Päivitetty 25.1.2019 20:00

Tammikuun vegaanihaasteen vuoksi soitin ja kysyi, mitä kuuluu Tesomalla toimivalle kasvisruokayritykselle Vegemille. Se oli hyvä puhelinsoitto, sillä sieltä kuului uutisia:

–Olemme tuomassa markkinoille vegesiipiä Siipiveikkojen kanssa. Meillä oli lanseeraustilaisuus blogisteille ja se oli menestys. Emme arvanneet, millainen odotusarvo niillä on, kertoo Santtu Ronkainen.

Myöhemmin vegesiivet vapautuvat myös kuluttajamarkkinointiin.

–Vegesiivet ovat meidän kunnianosoituksemme tamperelaisuudelle ja tamperelaiselle ruokakulttuurille. Paljon muutakin uutta on tulossa tänä keväänä: omat soosit muun muassa.

Näin sekasyöjä ja kasvissyöjä kommentoivat vegesiipiä

Saimme toimitukseen maisteltavaksi kuumia vegesiipiä.

Kimmo Koski Aamulehden ravintola-asiantuntija, sekasyöjä

"Näihin on saatu siipien sopiva maku, mutta siipien kanssa näillä ei ole mitään tekemistä, sillä rakenne on kumimainen eikä rapea, kuten siivissä kuuluu olla. Mutta ehkä näiden syöjä ei sitä odotakaan. Tulisempi vaihtoehto on selvästi parempi kuin mieto. Ensin tuli mieleen kukkakaalisiivet, sitten alkoi maistua seitan. Nämä ovat kananmakuisia seitanpalluroita, jotka on uppopaistettu."

Sari Sainio, Aamulehden toimittaja, kasvissyöjä

"Vegesiivet ovat hyvän makuisia, sopivan tulisia ja mausteisia. Tuliset maistuivat mietoja paremmilta. Tulisuutta ja potkua olisi voinut olla hivenen enemmänkin. Seitanin rakenne on onnistunut, vehnäproteiinista tulee helposti kuivakkaa ja kumimaista, mutta näiden rakenne on pehmeän murea. Mättöruokakategoriassa vegesiivet täyttävät tehtävänsä mainiosti. Niiden tehtävä ei olekaan jäljitellä lihaa, vaan tarjota maistuva annos, jota syödessään ei seurueen vegaani tunne itseään porukan kummajaiseksi, jolle takavuosina oli tarjolla vain wokattuja vihanneksia ja huonosti maustettua tofua. Sen lisäksi, vegesiivet alentavat lihansyöjien kynnystä vaihtaa liha kasvisvaihtoehtoon."

Yritys on laajentunut

Kävin Tesomalla Vegemissä syksyllä 2017 ja silloin se oli kahden miehen nyrkkipaja. Ei ole enää. Vegemiin on palkattu tuotantoon kaksi vakkaria ja puolikas työntekijä. Santun tueksi myyntiin on otettu yksi puoliaikainen. Joulun kinkkusesonki työllisti kolme kausityöntekijää.

–Velkataakkaa emme halua, vaan laajennamme portaittain. Kun myynti kasvaa, niin lisäämme sitä mukaa tuotantoa, sanoo Santtu.

Tampereella heidän tuotteitaan saa useimmista K-kaupoista. Lisäksi niitä on myynnissä S-ryhmän Prismoissa.

–Erittäin hyvä myynti on Tesoman Westerissä ja Ratinan K-kaupassa sekä mainittakoon, että pienessä Tahmelan Valinnassa kauppa käy hyvin – ehkä Tahmelassa asuu paljon vegaaneja, mainitsee Santtu Ronkainen.

–Teimme jouluksi 7 500 seitankinkkua. Se on uskomaton määrä, kun otetaan huomioon, kuinka uusi asia seitan on raaka-aineena ja kuinka harva siitä vielä tietää. Jonkinlainen vegehypetys on nyt päällä, toteaa Santtu.

Santtu Ronkainen ja Sami Karttunen kokkaavat Simolle annosta vuonna 2017 syksyllä.

Simo Frangen maistaa rohkeasti ja syö lopulta koko annoksen seitania.

Simo oli heti myyty

Sekasyöjä Simo Frangen kommentoi lokakuun lopussa vuonna 2017 seitania maistettuaan, että se on yllättävän lihaisan makuista.

Se onkin jo toinen tarina, onko se hyvä vai paha asia, että kasvisruoka maistuu lihalta.

Yrittäjäparivaljakon Sami Karttunen paistoi Simolle seitania sähköhellalla ja maustaa sitä jeeralla ja valkosipulilla. Santtu Ronkainen hoitaa puhumispuolen.

Tällä kertaa maistelemme seitania fiteerattujen perunalohkojen kanssa. Yhtä hyvin lastuista voisi tehdä sämpylän väliin kebabin.

Yllättävän hyvää

Simo Frangen on pestattu koemaistajaksi. Hänelle kerta on ensimmäinen, eikä hän ole ennakkoluuloinen.

Tällä videolla Simo Frangen kommentoi seitania lokakuussa 2017:

Ensipuraisun kommentti on, että seitan on hyvää ja että se maistuu yllättävän lihaisalta. Sekasyöjä on käännytetty kasvisruuan ystäväksi. Olen samaa mieltä, hyvää se on.

Seitan on vanha keksintö. Kiinalaiset munkit kehittelivät sen 1300-luvulla.

Kasvisruokayrityksen tuotantotila on Pyynikin Käsityöläispanimon naapurina. Tuotanto alkoi syksyllä 2017. Asiaa hauduteltiin puolitoista vuotta.

Seitan on tällaisia pötkylöistä, mutta kauppoihin se menee lastuina.

Maisteluannoksessa kaverina oli friteerattuja perunalohkoja ja salaattia.

Seitan on vehnän proteiinista ja kikhernejauhosta käsityönä valmistettu kiinteä, rakenteeltaan lihamainen elintarvike, joka soveltuu monenlaiseen käyttöön niin kylmissä kuin lämpimissä ruoka-annoksissa.

–Seitan on erinomainen proteiinin lähde ja ennen muuta maukas ruoka-aine. Tämä voisi olla terveellinen välipala urheilijoille, sillä proteiinia on rutkasti.

–Pystymme valmistamaan kaikille maistuvaa ruokaa paikallisesti ja oman moraalikäsityksemme mukaisesti. Näyttää siltä, että kyseessä on varsin kaivattu, kasvisruokailua uudistava ja edistävä tuote, Vegemin ydinkaksikko totesi vuonna 2017.

Idea on tehdä kasvisyöjillekin niin sanottua mättöruokaa.

Seitan on proteiinin lähde

Tamperelaisen Vegemin paraatituote seitan on vehnän proteiinista ja kikhernejauhosta käsityönä valmistettu kiinteä, rakenteeltaan lihamainen elintarvike, joka soveltuu monenlaiseen käyttöön niin kylmissä kuin lämpimissä ruoka-annoksissa.

Seitan on erinomainen proteiinin lähde ja ennen muuta maukas ruoka-aine, joka helpon käytettävyytensä vuoksi taipuu niin juhlapöytään kuin arkivälipalaksikin.

Se on huomattu. Vegemin seitania saa alla useimmista Tampereen K-kaupoista ja S-ryhmän Prismoista. Valtakunnallisesti noin sata K-Kauppaa myy Vegemin tuotteita.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos