Mäntän museosauna hyväksytään Tampereella maailman saunapääkaupungissa. - Moro - Aamulehti

Tiesitkö, että Vapriikissa on hieno sauna, jonka voi vuokrata? Mäntän suunnitelma museosaunasta ei hetkauta Tampereella

Vapriikin sauna on tilattavissa yhdessä saunakabinetin kanssa. Tilaa on hulppeasti ainakin 12 saunojalle yhtä aikaa. Näkymä ikkunasta on näyttelyhallin läpi Tammerkoskelle.

17.1.2019 9:00

Tampere on maailman saunapääkaupunki. Esimerkiksi Vapriikissa ja Amurin työläismuseokorttelissa on saunat. Kaupungin museoväki ei ole silti laisinkaan pahoillaan mänttäläisten uhosta, jonka mukaan Serlachius-museolle aiotaan rakentaa maailman ensimmäinen museosauna.

– Ideahan on käsittääkseni se, että yleisö saisi saunoa. Meillä saunat ovat käytössä vain tilauksesta. Mäntässä on hyvä idea ja on hienoa, että keksitään kaikkea uutta, kehuu Tampereen kulttuuri- ja taideyksikön johtaja Toimi Jaatinen.

Amurin työläismuseokorttelin sauna pysynee museosaunana eikä sitä enää lämmitetä.

Luonnoksia tehdään

Museosaunaa suunnitellaan Serlachius-museo Göstan läheisyyteen Mänttä-Vilppulassa. Sieltä museoiden talousjohtaja Juha Roponen kertoo, että sauna on luonnosvaiheessa ja viranomaislupien haku on kesken.

– Kyllähän me tiedämme, että muissakin museoissa on saunoja. Yksi vaihtoehto on kuitenkin, että sauna olisi avoimesti museovieraiden käytössä.

Se tekisi saunasta tiettävästi ainoalaatuisen. Yleensä museosaunat ovat tilaussaunoja. Roposen mukaan sauna voisi valmistua neljän vuoden kuluessa.

– Päätöksiä ei vielä ole.

Palokunta paikalle

Tampereella museosaunoilla on pitkä historia. Sara Hildénin museolla on ikivanha rantasauna, joka tosin vaatisi täydellisen remontin eikä ole saunomiskunnossa.

Amurin työläismuseokorttelin 1980-luvulla vanhaan malliin rakennettu sauna sen sijaan oli vielä muutama vuosi sitten tilauskäytössä muutaman kerran vuodessa.

Toimi Jaatinen toteaa, että enää saunaa ei käytetä. Sen sijaan kotimaisia ja ulkomaisia vieraita viedään esimerkiksi Rajaportin tai Rauhaniemen saunaan.

– Kummatkin ovat hyviä esimerkkejä perinteisestä saunakulttuurista. Amurin saunaa tuskin enää lämmitetään.

Jaatinen muistaa eräänkin kerran työläismuseokorttelin saunassa, kun palokunta ilmestyi paikalle.

– Jostain syystä piipusta tuprusi niin paljon savua, että naapurustosta hälytettiin palokunta. Soittaja luuli, että rakennus on tulessa, Jaatinen kertaa.

Myös Vapriikin tapahtumakoordinaattori Tuire Hänninen toteaa, että Amurin saunan on parempi antaa olla.

– On muitakin saunoja. Amurin työläismuseokorttelin sauna on herkässä historiallisessa ympäristössä, joka on tamperelaisille rakas. Tulipalon riskiä ei kannata ottaa, ja sähkösauna siellä olisi väärä ratkaisu.

Vapriikissa näköalasauna

Myös Vapriikissa on sauna ja se on tilauskäytössä avoimesti.

Sauna sijaitsee hienolla paikalla Vapriikin toisessa kerroksessa. Saunatiloihin kuuluu tyylikäs kabinetti sohvineen. Kabinetista on ikkunat näyttelytiloihin ja Tammerkoskelle. Saunassa on tilaa noin 12 saunojalle yhtä aikaa, ja löylyistä näkee kahden ikkunan läpi Tammerkoskelle.

Vapriikin löylyistä näkee Tammerkosken.

Vapriikin saunakabinetista on näkymä museoon.

Vapriikin saunan pukuhuone on kunnollisen kokoinen.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos