Moron peräkonttikirppiksen keräyskarvateista tulee juhlataideteos Tampereelle - Moro - Aamulehti

Mitä ihmettä syntyy 4 757 kravatista? Moron peräkonttikirppiksellä aloitetusta juhlateoksesta tulee kaikkien mahdollisten värien ilotulitus

Milla ja Petri Neuvonen nauravat, että työn edetessä heille on kehittynyt omaa termistöä: kravatilla maalaaminen, tikutus (toisen auttaminen kravatin kiinnittämisessä teokseen) ja ruusuttaa (homma ei suju ihan suunnitellusti).

17.1.2019 15:00

Tampereen 240-vuotisjuhlavuoden taideteoksesta tulee takuulla värikäs. Taiteilijat Milla ja Petri Neuvonen ovat ehtineet lajitella melkein kaikki Moron peräkonttikirppiksellä syyskuussa kerätyt 4 757 kravattia.

– Värejä on ihan laidasta laitaan, Milla Neuvonen sanoo.

– Harmaita, ruskeita ja tummempia sävyjä on ehkä enemmän kuin vaaleita, lisää Petri Neuvonen.

Parin työhuoneella Pispalan valtatien varrella on laatikoittain kravatteja. Pääosa niistä on lajiteltu värien mukaan. Osa punaisista ja harmaista on pöydällä, jolla on hahmoteltu osia taideteokseen.

– Teoksesta tulee värikäs ja moniosainen. Tarkoituksemme on käyttää kaikki keräyksestä tulleet kravatit.

Taideteos on Moron, Ekokumppanien ja lukijoiden syntymäpäivälahja Tampereen kaupungille ja sen asukkaille. Teoksen sijojituspiakka ja julkaisuaika kerrotaan myöhemmin.

Moron lukijoiden lahjoittamista kravateista löytyvät kaikki värit.

Sykähdyttäviä tarinoita

Kravattien lahjoittajilta pyydettiin myös tarinoita heidän lahjoittamistaan kravateista. Koskettavia tarinoita kertyi yli sata.

– Ne ovat iso osa tätä yhteisölliseksi muodostunutta projektia, ja ne tulevat jollain muotoa osaksi teosta. Ehkä niistä tulee jopa musiikkia, Milla Neuvonen kertoo.

Yhteisöllisyyttä lisää taiteilijoiden yhteistyö esimerkiksi Sopimusvuoren kanssa.

– Nuorten toimintakeskus Verstaalta tulee nuoria lajittelemaan kravatteja, tekemään teoksen osia ja dokumentoimaan projektia.

Moni lahjoittaja oli kirjoittanut tarinansa käsin. Käsialatkin halutaan osaksi teosta, jos se vain on mahdollista. Se ei ole vielä ihan varmaa.

– Käsialat ovat hienoja ja niistä tunnistaa myös eri aikakausia. On liikuttavaa ja sykähdyttävää, että tarinoita on jaksettu kirjoittaa. Lisäksi meille kerrottiin monia tarinoita Peräkonttikirppiksellä myös suullisesti ja kirjoitimme ne muistiin.

Ensimmäinen homma on ollut lajitella kaikki kravatit päävärin mukaan. Sen jälkeen ne lajitellaan vielä tarkemmin.

Tamperelaiset mukaan

Neuvoset kuvaavat ideoinnin vaihetta niin, että teos sinänsä kertoo Tampereesta, ja tarinat tamperelaisista.

– Ideoinnin lisäksi nyt mietimme paljon teknistä toteutusta, sillä kravatit painavat yllättävän paljon, jos niitä on vaikkapa 200 yhdessä teoksen osassa.

Teokseen tarvittaviin kehyksiin aiotaan käyttää mahdollisimman paljon kierrätysmateriaaleja, sillä se on yksi taiteilijaparin perusperiaatteista käsityön ja tarinankerronnan ohella. Kevään mittaan saattaa kaupunkilaisillekin aueta mahdollisuus osallistua teoksen valmistamiseen.

Juhlateos

B&C ensemble -nimellä työskentelevät Milla ja Petri Neuvonen tekevät peräkonttikirppiksellä kerätyistä solmioista taideteoksen.

Tampere täyttää tänä vuonna 240 vuotta. Kravateista tehtävä taideteos on Moron, Ekokumppanien ja lukijoiden syntymäpäivälahja Tampereelle.

Yhteistyössä taiteilijoiden kanssa ovat Sopimusvuori ry:n nuorten toimintakeskus Verstas ja työ- ja toimintakeskus Kanava, K-Kuninkaankulma, Ompelijanmaailma, Ompelukonekeskus Koivu Oy ja nimettömänä pysytteleviä auttajia.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos