Mustamakkaralihapiirakka: Miltä maistuu Munkkimiesten Mörkö? - Moro - Aamulehti

Maistoimme uutuutta: Mustamakkaralihapiirakka on musta päältä ja sisältä – Munkkimiehet hyödynsi uudella tavalla tamperelaista ruokaperinnettä

Munkkareiden Harri Gröhn sanoo, että mustamakkaralihapiirakka on aika lailla valmis tuote. Vielä sitä ei saa kaupoista ja marketeista, sillä se on niin uusi. Nimi on Mörkö.

17.1.2019 8:00 | Päivitetty 17.1.2019 13:46

Munkkimiehet eli tuttavallisesti Munkkarit on leiponut mustamakkaratäytteen lihapiirakan sisään. Uutuus on saanut kuvaavan nimen Mörkö.

Kävimme syömässä maistiaiset Munkkareiden leipomossa. Ihan hyvää oli, ja onhan tässä tuotekehitys kunniassaan.

–Teimme yhteistyötä Tapolan kanssa ja täytyy kehua Tapolan Antti Vaittista. Hän on aina valmis lähtemään uusille urille ja uusiin ajatuksiin tuotekehityksessä, kehuu Munkkimiesten Harri Gröhn.

Mörköä ei ole vielä missään myynnissä, sillä se on niin uusi asia. Ruskossa on kahvila alakerrassa (joka muuten aukeaa aamulla kello 4.30!), ja Harri Gröhn on ihan varma, että kunhan mörköä saadaan vitriiniin, niin asiakkaat huutavat hurraata.

–Musta on kiehtova asia, joten uskon, että tällä on menekkiä muuallakin kuin Tampereella.

Raaka-aine hankitaan Tapolalta. Munkkimiesten leipomolla oli oma väki mukana kehittämässä Mörköä. Voi olla, että siihen tulee vielä pieniä muutoksia, vaikka Harri Gröhn pitää sitä aika lailla valmiina tuotteena.

Väriä pintaan

Aikaisemmin on kokeiltu mustamakkaralihapiirakkaa tavallisella taikinalla, mutta se ei saavuttanut menestystä. Nyt Mörkö on musta päältä ja sisältä. Värinsä tuote on saanut elintarvikehiilestä.

Tässä voi olla ideaa, kun ajattelee, että ensi kesänä Ratinassa esiintyy heavy-musiikin legenda Rammstein.

Meille Mörkö tarjotaan nyt puolukkahillon kanssa. Lihapiirakan sisällä on sille oivallinen kolo, ja sitten välipala kiedotaan grillipaperitaskuun.

–Tämä on mainio tapa. Näin voi syödä sotkematta kravattipaitaansa, kehaisee Harri Gröhn.

Hän vinkkaa, että mustamakkaralihapiirakka kannattaa lämmittää mikrossa sulatuslämpötilalla eli miedosti.

Munkkimiesten leipomo on 35 vuotta vanha. Se tunnustaa väriä muutenkin kuin Mörkö-tuotteessa. Uutta ovat esimerkiksi donitsit, joihin asiakas voi valita värin oman halunsa mukaan paikan päällä. Ulkomailla värit ovat muotia, ja sieltä on otettu mallia.

Tällainen on poikkileikkaus Mörkö-lihapiirakasta. Paistamisessa syntyy oivallinen kolo puolukkahillolle.

Tietenkin tykötarpeena puolukkahilloa.

Tämä voisi olla sattuvaa sapuskaa Halloween-kekkereissä.

Pakasteita enimmäkseen

Tampereella leipomo toimittaa päivittäistavaroita marketteihin. Munkkimiehet on kuitenkin pääasiassa valtakunnallinen yritys, jonka tuotteet ovat pakasteita. Tässä se oli uranuurtaja.

Myös Mörköä on tarkoitus aikanaan myydä pakasteena ympäri Suomea, ja sitten sitä on saatavissa grilleillä ja ravintoloissa, jotka sitä hankkivat.

Yritys on aktiivisesti parantanut tuotannon laatua ja kehittänyt ympäristöasioita, esimerkiksi vähentänyt muovia. Se pyrkii myös eroon palmuöljystä, jotta sademetsiä ei kaadeta heidän vuokseen.

Aamulehden väki maisteli mörköjä. Ulkonäkö jakoi mielipiteitä. Testaajien enemmistö piti makua hyvänä, jopa yllättävän mustamakkaramaiselta.

10- ja 8-vuotias söisivät toistekin

Aamulehden toimittaja testasi Mörköä. Näin hän ja hänen perheensä sitä arvioivat:

Kiitos mielenkiintoisesta makuelämyksestä! Vein piirakan kotiin ja annoin siitä maistiaiset myös 10- ja 8-vuotiaille pojille. Laitan tähän heidänkin kommenttinsa.

Minä: "Hurjan näköinen. Maistuu sille, mitä nimi lupaa: lihapiirakalle ja mustalle. Ei hullumman makuista puolukkahillon kanssa."

10-vuotias: Säikähti piirakan ulkonäköä mutta maisteli rohkeasti, kun kerroin, mitä se on. "Hyvää, mutta jokin outo maku tässä on. Söisin kyllä toistekin, tietenkin!"

8-vuotias: "Ihan hyvää, mutta tässä on jotakin outoa makua. Söisin toistekin."

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos