Pahalampeen Tampereella hapetin kalakuolemien estämiseksi - Moro - Aamulehti

Varo heikkoa jäätä Pahalammella Viinikassa! Lätäkkö sai viime kesänä uudet kalat, ja nyt sinne tuli hapetin

Kalastaja Pekka Rintamaa kävi heti toimeen, kun keväällä paljastui Pahalammen kalakuolema. Suositun onkipaikan pelastamiseksi hän siirsi järveen isoja lahnoja ja suutareita. Kaupunki toi karppeja.

14.1.2019 11:31 | Päivitetty 14.1.2019 11:52

Viinikan Pahalampeen on asennettu ilmastuslaite parantamaan lammen happipitoisuutta ja veden kiertoa, jotta uusilta kalakuolemilta vältyttäisiin vastaisuudessa.

Hapetin sijaitsee lammen keskivaiheilla. Jää laitteen läheisyydessä on heikkoa, joten varoalue laitteen ympärillä on merkitty lippusiimalla. Lammen rantaan on sijoitettu tauluja, joissa varoitetaan lammen ylittämisestä laitteen läheltä.

Viime keväänä lammesta löydettiin satoja kuolleita kaloja, joiden arveltiin kuolleen hapenpuutteeseen. Moro kertoi heinäkuussa, että kuolleiden kalojen tilalle on istutettu uusia, jotta suosittu kalapaikka pysyy kunnossa.

Happikato uhkaa keväisin erityisesti pieniä reheviä ja matalia lampia ja järviä. Talviaikaisella ilmastuksella viilennetään ja sekoitetaan vesimassaa siten, että hapekas vesi kulkeutuu vähitellen alusveteen saakka. Kesäksi Pahalampeen aiotaan tuoda suihkulautta ylläpitämään vedenkiertoa. Vastaava suihkulautta on myös keskustassa Sorsalammessa.

Pahalampi on tunnettu erityisesti karpeistaan. Lampi on suosittu, niin sanottu pyydystä ja päästä -kalastuskohde. Saaliiksi saatu karppi, ruutana, toutain, suutari, ahven, säynävä ja lahna on vapautettava elävänä takaisin lampeen.

Pyydystämisessä ja kalojen käsittelyssä on noudatettava Pahalammen omia kalastussääntöjä, ja kalastusta varten on hankittava kalastuslupa. Alle 18-vuotias ei tarvitse lupaa. Lampeen istutetaan säännöllisesti karppeja, säynäviä, suutareita ja ahvenia.

Keväällä istutetaan taas uusi erä karppeja.

Suosittu kilpailupaikka

Moron jutussa heinäkuussa kerrottiin, etteivät Pahalammen kalat ole syömäkelpoisia.

Vesi roiskuu näyttävästi kun Pekka Rintamaan koukkuun käy saalis kiinni.

Viinikan Pahalampeen on alkukesän aikana siirretty uusia isoja kaloja järven virkistyskäytön pelastamiseksi. Lampi on kalastusseurojen suosima onkikisojen paikka. Kalat eivät ole syömäkelpoisia, joten pyydystetyt kalat lasketaan takaisin kasvamaan.

Pahalammen rannoilta siivottiin satoja kiloja kuolleita kaloja huhti–toukokuussa. Käytännössä koko järven kalakanta kuoli, ilmeisesti happikatoon. Suosittu onkikilpailujen pitopaikka ei ollut entisensä, joten alan harrastajat ryhtyivät toimeen.

Yksi aktiiveista on kalastaja Pekka Rintamaa, joka oli pelastamassa järven kalastoa myös vuoden 2005 kalakuolemien jälkeen.

– Kaupungin ja Kokemäenjoen vesistön vesiensuojeluyhdistyksen kanssa sovittiin siirroista. Esimerkiksi Pirkkalan Vähäjärvestä siirsin 240 isoa lahnaa Pahalampeen. Kaupunki toi karppeja, jotka ovat tämän onkipaikan kiinnostavin laji kilpaonkijoille.

Petokaloja myös

Lahnojen ja karppien lisäksi Pahalampeen on siirrettiin suutareita Pyhäjärvestä sekä ahvenia, toutaimia ja säyneitä.

Porilainen Petri Hakamäki nappasi viime kesänä 600-grammaisen karpin onkikisoissa. Punnitsemisen jälkeen kala pääsi takaisin Pahalampeen.

– Ne ovat petokaloja, jotka pitävät Pahalammen särkikannan kurissa. Särki ja lahna ovat otollisissa oloissa todella kovia lisääntymään.

Rintamaa kertoo, että normaalisti kesän aikana järjestetyissä onkikisoissa on Pahalammesta poistettu yhteensä 250–300 kiloa särkiä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut