Werstas rikkoi kävijäennätykset sisällissodan muistovuonna 2018. - Moro - Aamulehti

Työväenmuseo Werstas rikkoi kaikki aiemmat kävijäennätyksensä – Vuoden 2018 aikana museossa vieraili 50 169 kävijää.

Kun Anneli Kanto puhui Westaan auditoriossa, sali täyttyi ääriän myöten, joten varapaikkoja etsittiin yläkerran salista.

2.1.2019 13:33 | Päivitetty 3.1.2019 8:18

Työväenmuseo Werstas Tampereella rikkoi kaikki aiemmat kävijäennätyksensä. Vuoden 2018 aikana museossa vieraili 50 169 kävijää. Edellisenä vuonna museossa kävi 47 571 ihmistä, joten lisäystä edelliseen vuoteen oli 2 598 kävijää. Vuonna 2018 ihmisiä kiinnosti museossa erityisesti sisällissodan muistovuoden ohjelma sekä Vapauden museo.

Sisällissodan muistovuoden ohjelmistoon Werstaalla kuului yleisöluentosarja sekä koululaisille suunnattu Sota ja sata -kokonaisuus. Kahdeksanosainen Sisällissodan muistot -luentosarja käsitteli sisällissodan kokemuksia ja muistoja arkipäivän näkökulmasta. Luennoitsijoina olivat muun muassa kirjailija Anneli Kanto, tutkija Ulla-Maija Peltonen sekä VTT Tiina Lintunen. Luennot olivat niin suosittuja, että osalle yleisöstä jouduttiin järjestämään kuuntelumahdollisuus museon muihin tiloihin.

Tamperelaisille seitsemäsluokkalaisille suunnattu Sota ja sata -kokonaisuus sisälsi teatteriesityksen ja museonäyttelyyn tutustumisen. Ohjaaja Jukka-Pekka Rotkon käsikirjoittama ja ohjaama näytelmä Punapaula ja Valkoville esitettiin alkuvuodesta noin 2 000 koululaiselle. Mieleenpainuva kokonaisuus toteutettiin yhteistyössä Tampereen kaupungin kulttuurikasvatusyksikkö Taiten ja Tukkateatterin kanssa.

Werstaan näyttelyistä suosituin vuonna 2018 oli Vapauden museo, joka sai eniten positiivista palautetta kävijöiltä. Näyttely kertoo kansalaisten vapauksien kehittymisestä itsenäisyyden aikana ja miten köyhästä ja eriarvoisesta maasta muodostettiin yksi maailman vauraimmista hyvinvointivaltioista. Teema koettiin merkitykselliseksi ja ajankohtaiseksi. Myös Werstaan muut näyttelyt löysivät yleisönsä: alkuvuodesta päättynyt osuustoiminnan historiasta kertonut Oman liikkeen leivissä -näyttely oli erityisesti kotimaisten kävijöiden mieleen, keväällä päättynyt Rana Plaza Fashion herätti ajatuksia pikamuodin lopullisesta hinnasta, kesällä ihmisiä ihastutti pirkanmaalaisten ITE-taiteilijoiden yhteisnäyttely ja syksystä lähtien museolla on voinut tutustua Leningradin piiritys -näyttelyssä valokuviin ja muistoihin saarretun Leningradin elämästä.

–Yhteiskunnallisesti kantaaottavalle kulttuuritalolle on selvästi tilausta, ihmiset ovat kokeneet museon ohjelmiston merkitykselliseksi ja tärkeäksi. Pidämme tärkeänä myös sitä, että vapaa pääsy tuo sisällöt myös kaikkien ulottuville, iloitsee museonjohtaja Ulla Rohunen.

Werstaan ylläpitämässä Lenin-museossa oli vuoden 2018 aikana 11 252 kävijää, mikä oli 2 971 vähemmän kuin vuonna 2017, jolloin Lenin-museoon tutustui 14 223 kävijää. Museo on edelleen kaupungin omaleimaisimpia matkailukohteita. Toukokuussa 2018 museo pääsi eurooppalaisen museokilpailun European Museum of the Year Awardin finaaliin, ja vaikka museo ei yltänytkään palkintosijoille EMYA:n loppukilpailussa, jo finaaliin pääsy oli tärkeä tunnustus vuonna 2016 valmistuneelle museon täydelliselle uudistamiselle.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos