Eteläafrikkalainen makkara on karkearakenteisempaa kuin suomalainen perusmakkara. Patrick Rafferty oppi makkarateon perheen maatilalla nuorena Etelä-Afrikassa. - Moro - Aamulehti

Ikurissa tehdään makkaraa eteläafrikkalaisin opein – Patrick Rafferty oppi vanhat reseptit perheensä maatilalla jo nuorena

Patrick ja Roslyn Raffertyllä on pikkuruinen tehdas Ikurissa autotalliosakkeessa. Toistaiseksi se riittää tilaksi.­

29.11.2018 11:18

Ikurin teollisuusalueelta talliosakkeessa on pikkuruinen tehdas, jossa tehdään käsin makkaraa eteläafrikkalaisittain.

Tehtaan omistajapariskunnan Patrick Raffertyn ja Roslyn Raffertyn juuret ovat siellä.

–Tämä bisnes alkoi osittain vitsistä ja osittain harrastuksesta. Sain lähtöpassit Nokialta, ja jotain piti keksiä, kertoo Patrick Rafferty.

Hän keskittyy makkaramassan pujottamiseen porsaansuoleen, sillä vaikka työ tehdään käsin, niin apuna on koneita. Samaan aikaan Roslyn pakkaa choritzomakkara-lihapullia.

–Tuote on luonnonmukainen ja terveellinen, sillä rasvaa ja suolaa on vähän, mainitsee Patrick.

Suomalaisesta perusmakkarasta Sausages Finlandin tuotteet eroavat rakenteeltaan. Patrickin makkara on karkeampirakenteista.

Makkaroissa on lihaa jopa 90 prosenttia, tai peräti 95 prosenttia. Ne ovat tuoreita. Patrick antaa neuvon, että jos ei samana päivänä ehdi valmistaa, niin makkara kannattaa pakastaa, jotta se säilyy. Säilöntäaineita käytetään vain yhdessä tuotteessa, muissa tuotteissa ei niitä ole ollenkaan. Stabilisaattoreita tai elintarvikevärejä ei käytetä.

Makumaailma eroaa

Yritykseltä pyydettiin joulumakkaraa, joten se tehtiin. Siinä on kanelia, muskottipähkinää, neilikkaa ja muitakin jouluisia mausteita.

Erilaisten sianlihamakkaroiden, lihapullien ja ribsien lisäksi Sausages Finland tarjoaa tuotteita, joissa on vahva eteläafrikkalainen vivahde. Sausages Finlandin valikoimaan kuuluvat myös perinteinen maalaismakkara Boerewors ja kuivattu naudanliha Biltong.

Roslyn Rafferty pakkaa vakuumiin choritzomakkara-lihapullia.­

Homma vaatii keskittymistä, jotta lopputulos on tasalaatuista makkaraa.­

Uusien makujen Suomeen tuomisen lisäksi johtoajatus on lisätä tuoreutta suomalaiseen lihajalostetarjontaan. Tuotannossa makkaroita ei valmisteta käyttövalmiiksi, vaan raaka tuote pakastetaan välittömästi odottamaan loppukäyttäjää. Siten lopullinen tuote höyryää ruokapöydässä tuoreena kuin samana päivänä valmistettu.

Lähes kaikki Sausages Finlandin tuotteet ovat myös gluteenittomia, laktoosittomia, eivätkä ne sisällä maito- tai kananmunaraaka-aineita.

Kaksi vuotta vanha

Sausages Finland aloitti kaksi vuotta sitten toukokuussa itsenäisenä yrityksenä. Sitä ennen sillä oli yrityskumppani.

–Lyhyessä ajassa on tehty pitkä matka ja matka jatkuu vielä, sanovat Patrick ja Roslyn.

–Minä opin kotona maatilalla makkaranteon. Reseptit ovat perheen vanhoja. Olen kehitellyt niitä vastaamaan suomalaisten makumaailmaa. Haluan tuoda suomalaisille jotakin uutta ja erilaista.

Tässä makkaramassaa.­

Suuri osa työstä tehdään käsin, mutta koneet ovat toki apuna.­

He ovat olleet markkinoimassa musiikkifestivaaleilla ja ruokatapahtumissa. Juhannuksena oltiin Valttereilla, mutta sää oli juhannusaattona kaamea, jopa teltan pystyssä pysymisen kannalta vaarallinen Tullinaukiolla. Sausages Finland haluaa tehdä vihreitä tekoja, kuten vähentää ruokahävikkiä. Yritys käyttää suomalaista lihaa, joten se on saanut leiman Hyvää Suomesta.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?