Tampereen busseissa otetaan käyttöön kännykkälippu tammikuussa - Moro - Aamulehti

Tampereen busseissa siirrytään nykyaikaan: tammikuussa matkalipun voi vihdoin maksaa kännykällä – näin uusi järjestelmä toimii

Tampereen seudun joukkoliikenteessä otetaan kännykkäliput käyttöön heti vuodenvaihteen jälkeen.

20.12.2018 7:16 | Päivitetty 20.12.2018 13:19

Bussimatkan maksaminen kännykällä on jo käyttökokeessa Tampereen seudun joukkoliikenteessä. Kaikkien ulottuville Nysse Mobiili -sovellus tulee heti vuodenvaihteen jälkeen.

Myös juuri uusittu Repa Reittiopas on mukana uudessa mobiilisovelluksessa.

Sovelluksesta tulee pikkukuvake kännykän näyttöön.

–Alkuvaiheessa mobiilimaksamisessa on myynnissä vain kertalippuja. Seuraamme, kuinka sujuvasti matkan maksaminen kännykällä sujuu busseissa ennen kuin päätetään uusista lipputuotteista, sanoo projektipäällikkö Jukka Puranen.

–Seuraavassa vaiheessa tarjolle tulee vuorokausilippu, joka on käytettävissä 24 tuntia ostohetkestä lukien.

Mobiilimaksamisen nopeutta seurataan, koska siihen vaikuttaa esimerkiksi jokaisen bussin tietoyhteyden nopeus senhetkisellä paikalla.

– Ajoneuvolaite ottaa yhteyden taustajärjestelmään, josta lipun voimassaolo tarkistetaan. Tämä nopeus vaihtelee.

Mikäli järjestelmän toiminta on riittävän nopeaa, voidaan harkita esimerkiksi kuukausilippujen ja arvolippujen tarjoamista kännykkäsovelluksella käytettäviksi.

Nysse Mobiilin alkunäkymässä valitaan sopiva lippu.

Uusi laite jo busseissa

Kännykkämaksamisen ensimmäinen merkki busseissa on uusi lukijalaite etuovella. Niitä on jo asennettu useimpiin busseihin, ja moni matkustaja on jo laitetta käyttänyt matkakortillaan.

Laitteessa on näyttöruutu, ja matkakorteilla maksetaan kuten ennenkin asettamalla kortti lukijan kohdalle.

–Kännykkämaksamista varten laitteen alla taso, jossa on vihreä opastevalo. Kännykkälippu on puhelimen näytöllä ja puhelin asetetaan näyttö ylöspäin lukijalaitteen tasolle.

Lue myös:

Näin se toimii: Tampereen joukkoliikenteen uusi reittiopas näyttää koko reitin, lähtöajat ja pian bussitkin kaduilla – Repa osaa kävelyttää oikealle pysäkille

Hanki sovellus ensin

Aluksi kännykällä maksaminen on suunnattu etenkin satunnaisille matkustajille. Maksutapana on alkuun vain pankki- tai luottokortti, jonka tiedot syötetään sovellukseen.

–Tuotetta kehitetään myös niin, että mobiilimaksut veloitetaan puhelinlaskun yhteydessä. Tämä ominaisuus tulee käyttöön myöhemmin.

Lipun valinnan jälkeen näytetään yhteenveto.

Kunhan mobiilimaksaminen otetaan käyttöön virallisesti, Nysse Mobiilin käyttäjäksi pääsee lataamalla sovelluksen android-puhelimeen Play-kaupasta tai iPhoneen App Store -sovelluskaupasta ilmaiseksi. Halutessaan Nysse Mobiilin kuvakkeen saa kännykän näyttöön muiden kuvakkeiden joukkoon. Sieltä sovellus ja Repa Reittiopas on nopea ottaa käyttöön.

–Sovelluksessa aukeaa osta lippu -näkymä, josta valitaan vyöhykkeet, asiakasryhmä eli aikuinen, nuori tai lapsi. Valintojen jälkeen sovellus näyttää lipun ja QR-koodin, jonka bussin lukijalaite lukee.

QR-koodi on neliön muotoinen kuviokoodi, joka sisältää tietoa.

Maksamisen jälkeen aukeaa tällainen näkymä QR-koodeineen. Tämä on mobiililippu, jonka bussin lukijalaite tunnistaa.

Nysse Mobiilia voi käyttää joko kirjautuneena käyttäjänä tai kirjautumatta.

–Kirjautuneet käyttäjät voivat jälkikäteen esimerkiksi tarkastella ostoja, vaikka kännykkä vaihtuisi.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut