Kummat kuppilat kävi Särkänniemen maisemaravintola Välkkeessä - Moro - Aamulehti

Näsinneulan kakkoskerroksessa sijaitsee kätketty aarre – Huippukokin keitoksia pääsee talvella maistelemaan lounashintaan

Kokki Tuukka Siltanen on kiinnostunut kokeilemaan uutta ja hänelle on ilo suunnitella seuraavan viikon ruokalistaa maisemaravintola Välkkeeseen, joka on Näsinneulan kakkoskerroksessa. Kokkina Tuukka Siltanen pitää kunniassa raaka-aineiden maut.

1.3.2019 11:26 | Päivitetty 4.3.2019 13:30

Nyt Kummat kuppilat -jutun teossa oli mukana vinkin antaja. Mainio vihje olikin, sillä Näsinneulan Välkkeessä saa syödä huippuravintolan kokin gourmet-tason ruokaa sopuisasti lounashinnalla.

Tätä vaan ei tiedä kukaan, joten Välkkeeseen osaavat tulla lounaalle vain Sara Hildén -museon väki, Särkänniemen henkilökunta ja esimerkiksi rakennusyhtiö YIT:n porukat, jos heillä on työmaa jossain lähellä.

Me saimme syödäksemme maukasta porkkanakeittoa, joka oli samettisen pehmeää ja jossa oli lisukkeena jotain jännää kirpeää. Pääruuaksi oli salamipastaa sekä sen tykötarpeiksi rapeita pekonilastuja sekä homejuustomuruja. Salaattipöydässä oli marinoituja kasviksia ja kivoja makuja.

–Särkänniemeen on näppärää tulla talvella autolla syömään porukalla keskustasta, sillä silloin täällä on parkkipaikkoja. Minun mielessäni on, että tämä olisi oiva ruokapaikka myös Onkiniemen eläkeläisille. Täällä ruoka on todella maistuvaa, sanoo Pirjo Stenblom, joka on meillä oppaana.

Hän tietää, että maistuvien keittojen sala on se, että kokki Tuukka Siltanen paahtaa kasvikset uunissa. Tämä antaa soppaan oman vivahteensa. Pirjo on kiinnostunut ruuanlaitosta ja hän on saanut monta vinkkiä Välkkeen ruuista. Keitot ovat hänen suosikkejaan.

Anna Hjort-Röntynen, Päivi Leppänen ja Pirjo Stensblom kertovat makumieltymyksistään. Pirjo antoi juttuvinkin ravintola Välkkeestä ja hän ehti mukaan lounasseuraksi meille.

Nimensä mukaisesti Välkkeen ikkunoista avautuu Näsijärven maisema koko komeudessaan.

Samettista kaalikeittoa

–Kaali-kurkuma-keitto oli aivan loistavaa. Samettisen pehmeää, kuten tämän päivän porkkanakeittokin.

Pirjon ja meidän pöytäseurana ovat Sara Hildénillä töissä olevat Anna Hjorth-Röntynen ja Päivi Leppänen. Jos heillä ei ole eväitä, he tulevat syömään Välkkeeseen. Kesällä tilassa on pyörykkäbaari huvipuiston vieraille, ja silloin Anna ja Päivi ovat omissa eväissä tai käyvät terassilla syömällä salaattia tai falafeliä. Päivi innostuu muistelemaan edellisen viikon huippupääruokaa, jossa oli kukkakaalia ja lämminsavulohta.

–Täällä on aivan gourmet-tason ruokaa, Pirjo sanoo.

Pirjo Stenblom on tuttu Välkkeen kokin kanssa, joten hänet houkutellaan keittiöstä salin puolelle.

–Haluan pitää yksinkertaiset maut kunniassa ja teen ruokaa sillä osaamisella, mikä on kertynyt ravintola Näsinneulan a la carte -annosten tekemisestä. Teen lounasruokaa iltaravintolan tyylillä, kertoo Tuukka Siltanen.

–Joskus en tee mitään kummempaa. Sain kehuja, että lihakeittoni oli kunnon lihakeittoa. Se on riittävä saavutus.

Tuukka Siltanen on ollut Näsinneulan ravintoloiden kokkina lähes kolme vuotta ja tekee tällä hetkellä sijaisuutta Välkkeessä. Muulloin hän kuuluu neulan huippuravintolan väkeen eli taitoa on hienoista illallisista sovellettavaksi lounaspöytään.

Salissa on mukavasti väkeä, mutta enemmänkin mahtuisi. Sana Välkkeen tarjonnasta ei ole kiirinyt kovin laajalle.

Kivaa suunnitella listaa

Kokkina Tuukka Siltasesta on antoisaa suunnitella kerran viikossa perjantaisin, mitä tarjoaisi seuraavalla viikolla. Joskus idea lähtee ruokasesongista, joskus raaka-aineista.

–On hauskaa tehdä jotakin uutta. Se on haaste aivoille. Tässä oli puhe kukkakaali-savulohi-pääruuasta. Se syntyi, kun oli raaka-aineet tilattuna ja mieli avoin. Raaka-aineet ovat haaste, jonka mieluusti ottaa vastaan. Jotkin ruuat menevät jatkoon. Yksi pysyvän sijan lunastanut ruoka on punajuurivuoka, koska se sai tunnustusta.

–Kokkina aloitan mieluusti ruuan teon silppuamalla sipulia. Näin talvella sitrushedelmät ovat parhaimmillaan. Yrteistä suosikkini on rakuuna. Sitä oli tänään porkkanakeitossakin. Peruna on hyvä. Ammattilaisen tunnistaa siitä, kuinka monella tapaa hän osaa valmistaa arkisimmankin raaka-aineen.

Pirjo Stenblom kehaisee, että keittämisen jälkeen paistetut perunat olivat aivan mainioita.

Maisemaravintola Välke sijaitsee Näsinneulan näkötornin juurella toisessa kerroksessa.

Välke-ravintola

Maisemaravintola Välke sijaitsee Näsinneulan näkötornin juurella toisessa kerroksessa. Ravintolasalin ikkunoista voi ihailla niin Tornado-vuoristoradan kiemuroita ja horisontissa avautuvaa Näsijärveä.

Välkkeessä tarjoillaan arkisin lounasta kello 11–13.30. Lounaaseen kuuluu keitto, pääruoka, runsas salaattipöytä sekä ruokajuomaksi vesi, maito tai mehu.

Lounaan hinta: aikuiset 10,50 euroa, Lapset (3–12 vuotta) 8,50 euroa. Alle 3-vuotiaat syövät ilmaiseksi maksavan aikuisen seurassa.

Seuraavan viikon ruokalista tulee näkyville nettiin perjantaisin. Ruokalista ei kierrä, vaan joka viikko voi olla uutuuksia.

Jos sinulla on vinkki Kummasta kuppilasta, laita sähköpostia: paivi.vasara@aamulehti.fi ja kerro, mitä paikkaa suosittelet juttusarjaan ja miksi.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos