Nekalan Konditoria Marissa on soppa-annos leipäkulhossa - Moro - Aamulehti

Tampereen Nekalassa on kahvila, jossa käy kuhina, vaikka sinne pitää osata erikseen suunnistaa – Kävimme maistamassa viidennen sukupolven leipurin Jussi Viherkosken tarkoin kehittelemää annosta

Salla Vaateri ja viidennen sukupolven leipuri Jussi Viherkoski, jonka käsissä on meidän soppa-annoksemme. Tarkoitus on, että lautanenkin syödään.

8.2.2019 11:00 | Päivitetty 11.2.2019 10:00

Nekalassa on suosittu kahvilaravintola, jonne on vähän vaikea löytää, jos ei tiedä paikkaa entuudestaan.

Meidät houkutteli Nekalan Mariin leivän sisässä tarjottava keitto. Se on suositun konditorian uudehko lounasvaihtoehto.

Sen on kehitellyt ulkomaanmatkoiltaan idean saanut leipuri Jussi Viherkoski. Sukunimi on tamperelaisille tuttu. Jussi onkin viidennen polven leipuri. Hän on Konditoria Marin pitäjä, mutta tässä paikassa ei titteleistä piitata, joten hän on leipuri, eikä toimitusjohtaja.

Meitä pidettiin kuin piispaa pappilassa. Juttuvinkin lähettäjä mainosti keskiviikon lohisoppaa. Sitä haikailin. Kävimme maanantaina, ja ystävällisesti ruokalistaa muutettiin niin, että maanantai (kana–kookos-keitto) ja keskiviikko vaihdettiin meidän takiamme ristiin.

–Ensin meillä oli salaatteja leivän sisällä. Tämä keittojuttu on melko tuore tulokas, kertoo Jussi Viherkoski.

Maaliskuu 1994

Jussi Viherkoski on ollut töissä suvun paikassa 25 vuotta. Merkityksellinen päivä oli maaliskuussa 1994.

–Olin tullut armeijasta, kun äiti sanoi, että nyt loppui tuo sängyssä makoilu, ja sinä menet töihin isän avuksi. En ollut tätä vaihtoehtoa miettinyt, mutta minulle ei jätetty valinnan varaa. Seuraavana yönä olin töissä.

Jussin äiti 81-vuotias äiti Mari on vahvasti mukana kahvilan elämässä päivittäin ja "valvoo", että asiat menevät niin kuin pitää.

–Isän aikana työpäivä alkoi kello 1.15. Olihan se raskasta, eikä muuta elämää juuri jäänyt. Isä kuoli 2008 melko nuorena ja kahvila jäi minulle. Helpottaakseni yötyötä hankin sitten vaihtolämpökaapin. Nyt työpäiväni alkaa sen ansiosta kello neljä.

Tommi Kahiluodolle "leipäkeitto" maistui. Hän on muutama vuosi sitten syönyt rapukeittoa samalla tavalla San Franciscon satamassa.

Vitriineihin leivotaan tuoretta joka päivä. Sortimentissa on nelisenkymmentä vaihtoehtoa, joten valinnanvaraa on joka makuun.

Seinille on suurennettu vanhoja kuvia. Jussi Viherkosken 81-vuotias äiti Mari "valvoo" edelleen päivittäin, että hommat sujuvat.

Koska leipuri Jussi Viherkoski pitää vanhoista valokuvista, hän on teettänyt kahvilan seinille suurennokset, joissa esiintyvät vaari, mummu ja täti.

Vitriinissä on jotakin vanhaa ja jotakin uutta. Sortimentissa on 40 eri vaihtoehtoa. Vanhin tuote on Jussin vaarin luomus, hillopiirakka. Sitä lounashaastateltavamme Tommi Kahiluoto tapasi ottaa 1990-luvulla, kun hän oli kesätöissä vesilaitoksella ja työkaverit toivat hänet Mariin ruokailemaan.

Tommi Kahiluoto on muutama vuosi sitten syönyt San Franciscon satamassa rapukeittoa leivän sisällä. Kaikki kulkivat siellä tämä annos käsissään, joten sitä piti kokeilla.

–Olen hionut leivän sisällä tarjottavaa keittoa pitkään. Olen kokeillut erilaisia taikinoita ja muita konsteja. Nyt tämä on minun mielestäni valmis. Eri päivinä on eri soppa, sanoo Jussi.

Maanantaisin on leipäkulhossa on kana-kookosta, tiistaisin tulista nakkisoppaa, keskiviikkoisin lohikeitto, torstaisin perinteen vuoksi hernekeitto ja perjantaisin lihakeittoa. Lohisoppa oli niin täyttävää, että itse jaksoin vain maistaa "leipälautasta".

Vanhin tuote on hillopiirakka. Se on perua nykyisen leipurin vaarin ajoilta.

Konditoria Mari on hiukkasen sivussa Nekalan päätieltä, mutta hyvin paikan tietävät sinne tien osaavat.

Haalariporukkaa

Konditoria Marissa on paljon väkeä aamulla työmatkaliikenteen aikaan, kun töihin menijät käyvät tankkaamassa täytettyjä sämpylöitä ja leipää. Toinen vilkas hetki on lounasaika. Haalariväkeä on kello 11 jälkeen paljon.

Yksi syy suosioon ovat varmaan edulliset hinnat, sillä kahvi maksaa euron. Kahvileipien hinnat vaihtelevat eurosta kahteen ja puoleen, suolaiset samoin.

Mari on isojen teiden katveessa, joten asiakkaan pitää tietää paikka ennen kuin osaa suunnistaa sinne. Sijainti on kyllä myös hyvä. Kesällä terassi antaa lisää tilaa asiakkaille.

Konditoria Mari

Nekalassa, osoite on Ahotie 34, 33800 Tampere

Aukioloajat: arkisin kello 6–16, viikonloppuisin suljettu.

"Leipäkeitto" maksaa 6,50 euroa ja kahvi kuuluu (torstaina myös pannari). Salaatti leivän sisässä maksaa 6,90 euroa.

Kahvileivät maksat 1–2,50 euroa, ja suolaiset ovat saman verran.

Täytetyt leivät maksavat 2,50–5,90 euroa.

Kummat kuppilat -toimittaja menee sinne, minne lukijat neuvovat. Vinkkejä voit lähettää paivi.vasara@aamulehti.fi perustelujen kanssa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut