TTT:n Takaovi-lounasravintolaan voi kuka vaan mennä ruokailemaan tai kahvittelemaan. - Moro - Aamulehti

TTT:n lounasravintola Takaovi on tähänkin asti ollut avoinna kenelle vain, mutta sitä ei ole kerrottu julkisesti

Petra Karjalainen näyttää, mistä mennään TTT:n lounasravintolaan, jonka nimi on Takaovi. Nimensä mukaisesti se on Papinkadun varrella Tampereen Työväen Teatterint takapuolella. Kaikki ovat sinne tervetulleita, mitä ei ole tätä ennen kerrottu julkisesti.

25.10.2018 10:13

Näyttelijä Jyrki Mänttäri innostuu jutun teosta TTT:n omassa Takaovi-ravintolassa niin, että näyttää, miten suojataan roolipuku tomaattisopan räiskeiltä. Essu päälle naulasta, niin puvustamo kiittää.

TTT:n lounasravintola Takaovi on tähänkin asti ollut avoinna kenelle vain, mutta sitä ei ole kerrottu julkisesti. Viikko sitten torstaina se sai kyltin Papinkadulle, ja heti paikka keräsi uusia asiakkaita. Satamakadun rakennustyömaan haalariväki on löytänyt tänne jo aikaisemmin. He saattavat käydä monta kertaa päivässä.

Näyttelijöille on varattu omat pyöreät pöytänsä. Jyrki Mänttäri, Petra Karjalainen ja Eriikka Väliahde suhtautuvat uusiin asiakkaisiin positiivisesti. Teatterin pitääkin olla avoin, eikä suljettu laitos.

Jyrki Mänttäri puki näytiksi päälleen essun, jolla voi suojata epookkirooliasuja. Tätä puvustamo arvostaa. Eriikka Väliahde ja Petra Karjalainen seuraavan tilanteen kehittymistä. Kolmikon mielestä omassa lounasravintolassa on hyvää ruokaa ja mainiota seuraa.

Eriikka Väliahde ja Jyrki Mänttäri ovat runsaan salaattipöydän antimien äärellä.

–Oikeastaan kuppilan pitäisi olla tuolla Hämeenpuiston puolella, tuumailee Eriikka Väliahde.

Hän kehuu laajentunutta salaattipöytää, joka riittää mainosti päivän ruuaksi. Näyttelijöillä on kaksiosainen työpäivä: kello 11–15 ja kello 18–22, joten Takaovi-ravintola takaa heille päivässä lämpimän ruuan saannin.

–Ja on tämä pelastanut monta näyttelijän lastakin nälältä, lisää Petra Karjalainen.

Heistä on hienoa, että ruuat pakataan mukaan kompostoiviin rasioihin. Kiitosta saa myös vegaaniruokavalion noudattajien ottaminen huomioon.

–Kyllä me kestämme uudet asiakkaat ja toivottavasti he kestävät meidät. Täällä on välillä aika eläväistä ja keskustelun volyymi voi nousta korkeuksiin, toteaa Petra Karjalainen.

Heidän mielestään Takaovi on ihan parhaasta päästä oleva työmaaruokala. Myös edullisuus on kiitettävä puoli.

Edullinen paikka

Kummat kuppilat -juttusarjan luonteeseen kuuluu se, että ruokapaikka ei ole hinnan kiroissa. Takaovi istuu tähän ajatusmaailmaan.

Ravintolatoimen päällikkö Jaana Nieminen ja keittiöpäällikkö Eija Toivio ovat innostuneita uudesta hävikkiruuan myynnistä. Se ei tuo suuria tuloja, mutta se lisää tunnettavuutta. Rohkeasti uusi kyltti on saanut uusia ihmisiä tulemaan ruokailemaan. Moni lähistöllä havahtui Takaoven olemassaoloon vasta sen myötä.

Jaana Nieminen on iloinen siitä Takaovi-lounasravintolaa saa nyt mainostaa. –Pystymme palvelemaan isompaa asiakasjoukkoa. Uusi linjasto saatiin keväällä.

Salaattipöydän antimet ovat saaneet kiitosta tuoreudesta.

–Teemme kaiken täällä itse lihapullataikinaa ja raasteista myöten. Mikään ei ole eineksiä. Salaattipöydän tuoreutta on kehuttu, ja siinä on aina mukana papuja. Noin eurolla voi ostaa proteiinikipon, jossa on fetaa tai jotain vastaavaa, kertoo Eija Toivio.

–Maanantaiaamuisin voi ostaa halvalla lauantain näytöksistä jääneitä käsintehtyjä leivoksia. Ne ovat Royal Bakeryn. Suolaiset teemme lämpiöön täällä, sanoo Jaana Nieminen.

Hän on teatterifani ja käy mahdollisuuksien mukaan katsomassa melkein kaikki TTT:n esitykset. Juuri nyt hän on innoissaan Billy Elliotista, ja aikoo katsoa sen kaikki miehitykset.

Takaovessa on tähän asti käynyt noin sata lounastajaa päivässä. Lounaslinjasto on uusittu äskettäin, jotta 1980-luvun häivähdys vähenisi. Lounaalle leivotaan leipää ja lounaan sämpylätkin maistuivat tuoreilta. Kahvilavitriiniin leivotaan pullaa ja kakkua. Eriikka Väliahteen heikkous on kuiva kakku.

Me söimme hyvin

Minä söin bataattisosekeiton. Se oli rakenteeltaan pehmeää ja maultaan ruokaisaa sekä kermaisaa. Valokuvaaja antoi lounaan sämpylälle erityiskiitokset.

Ravintola Takaovi

Takaoveen mennään Papinkadun puolelta henkilökunnan ovesta. Osoite on Papinkatu 9.

Aukioloajat: arkisin kello 8.30–17 ja lauantaisin kello 12–17.

Takaovi on TTT:n tytäryhtiön TTT-Teatteripalvelujen omistama. Yritys vastaa koko teatterikorttelin ravintolatoiminnasta. Keittössä tehdään kokoustiloihin ja lämpiöihin illalliset.

Ruokalistalla on liha-, kala- ja kasvisvaihtoehto. Vegaaneja varten on keittiössä heidän ruokavalioonsa sopivia annoksia.

Keittolounas maksaa 7,10 euroa ja siihen kuuluu salaatti, leipä ja jälkiruokakahvi. Muut ruuat maksavat 8–9,40 euroa. Koko lounas eli kaikki mahdollinen on hinnaltaan 10,50 euroa.

Kahvilahinnat ovat edullisia: kahvi on euron ja täytetty sämpylä maksaa 2,60 euroa. Aamulla on puuroa, joka maksaa maidon, hillon tai oivariinin kera 1,10 euroa ja puuropuffa (marjoja, kuivattuja hedelmiä ja siemeniä) hintaan kaksi euroa. Aamuksi tehdään smoothieita ja chia-puuroa.

Viime maanantaina ruokalistalla oli bataattisosekeittoa, broileria pippurituorejuustokastikkeella ja paistettuja muikkuja.

Takaovessa on teemapäiviä liittyen jouluun, vappuun ja tämän viikon perjantaina Halloweniin. Torstaisin on aina hernesoppaa ja lättyjä.

Ravintola on mukana ResQ-sovelluksessa, jonka kautta voi kätevästi pelastaa ravintoloista ja kahviloista laaturuokaa, joka uhkaisi muuten mennä hukkaan. Maanantaiaamuisin voi ostaa leivoksia edullisesti.

Jos sinulla on tiedossa kumma kuppila, vinkkaa siitä: paivi.vasara@aamulehti.fi.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos