Vuoreksen Koukkujärvi sai pitkospuut, joten polun voi kiertää kuivin jaloin, vaikka alueella on suopohjaista maastoa. - Moro - Aamulehti

Vuoreksen Koukkujärven voi kiertää kuivin jaloin – Pitkospuita on nyt 600 metriä valmiina

Graafinen suunnittelija ja luontoasiantuntija Mika Telkkä. ympäristöhoitaja Mika Kuronen ja Ekokumppanien projektiasiantuntija Petri Mäkelä testaavat, miten lehtikuusilankku kestää hyppäyksen.­

8.11.2018 8:27

Vuoreksen Koukkujärven pitkospuut ovat valmistuneet. Pitkospuut on tehty vahvasta lehtikuusilankusta ja niitä pitkin koko järvi on nyt kierrettävissä "kuivin jaloin".

Kierrokselle tulee pituutta vajaat kaksi kilometriä, ja polku sijoittuu osan matkasta luonnonsuojelualueelle.

–Ekokumppaneilla on ollut käynnissä koko syksyn kestänyt laaja Tampereen luontopolkujen ja luonnonsuojelualueiden kunnostus, missä aletaan pikku hiljaa olla loppusuoralla. Vuoreksen Koukkujärven ympäri teimme pitkospuita 600 metriä kiertämään järveä siten, että koko järvi on nyt suoalueista huolimatta kuljettaessa lenkkareilla, kertoo Ekokumppaneiden projektiasiantuntija Petri Mäkelä.

Luontopolun varteen on keväällä tarkoitus pystyttää luontoarvoista kertovia infotauluja.

Koko Koukkujärven voi nyt kiertää lenkkikengillä "kuivin jaloin", vaikka alueella on suopohjaista maastoa.­

Pitkospuut on tehty vahvasta lehtikuusilankusta.­

Isoja tervaleppiä

Vuoreksen alueella on reheväpohjaista lehtipuuvaltaista sekametsää, jossa kasvaa paljon isoja tervaleppiä. Koukkujärven rantavyöhykkeessä elää lummelampikorento (Leucorrhinia caudalis), rauhoitettu ja luontodirektiivin IVa mukainen laji, jonka elinpaikkoja ei saa hävittää eikä heikentää.

Pitkospuut toteutti kaupungin tilauksesta Ekokumppanit-luontopalvelut, joka sai työhön apua Vuoreksen asukasyhdistykseltä, luonnonsuojeluliiton jäseniltä ja Sarkan Typa-ryhmiltä.

Toivomus pitkospuiden rakentamisesta nousi esiin keväällä työpajoissa, joissa yhdessä alueen asukkaiden kanssa kehitettiin Vuoreksen luontoon perustuvaa hulevesien hallintaa ja virkistyskäyttömahdollisuuksia. Tavoitteena oli parantaa viheralueen ja luonnonsuojelualueen saavutettavuutta. Polkulinjaukset käytiin läpi etukäteen asukasyhdistyksen kanssa.

Toivomus pitkospuiden rakentamisesta nousi esiin keväällä työpajoissa, joita pidettiin alueen asukkaiden kanssa.­

Niitä on Koukkujärven ympärillä 600 metriä.­

Kierrokselle tulee pituutta vajaat kaksi kilometriä, ja polku sijoittuu osan matkasta luonnonsuojelualueelle.­

Hyötyä liikuntaan

Tampereen kaupunki on mukana EU-hanke Unalabissa, jossa kehitetään kaupungin luontoperustaisia järjestelmiä Living Lab -hengessä. Pitkospuut toteutettiin hankkeen rahoituksella.

Kunnostustöitä on tehty Iidesjärven lintutornilla, Vaakkolammin luontopolulla ja tällä hetkellä Villilänsaaren luonnonsuojelualueella. Jäljellä on Halimasjärven luontopolku, joka otetaan työn alle marraskuun aikana. Kaikkiaan Ekokumppaneilta on töissä ollut kolme henkilöä.

–Hyvin kaupungin eri instanssit ovat satsanneet kansalaisten luontoliikuntaan tänä syksynä, toteaa Petri Mäkelä.

Avustus

Urban Nature Labs -hanke myöntää avustuksia Vuoreksen yhteisten pihojen luontoperustaisiin ratkaisuihin. Avustusta voivat hakea taloyhtiöt ja yhteisöt. Avustushaku päättyy 12.5.2019.

Virkistystä luonnosta

Tampereen kaupunki on mukana EU-hankkeessa Urban Nature Labs, jossa kehitetään kaupungin luontoperustaisia järjestelmiä ja erityisesti hulevesien hallintaa.

Luontoperustaiset järjestelmät ovat kaupungin viheralueita ja vesiympäristöjä, joilla on monta tehtävää. Sinivihreä verkosto virkistää kaupunkilaisia, viivyttää ja puhdistaa hulevesiä ja tarjoaa elinympäristön kasveille ja eläimille.

Hankkeen eläviä laboratorioita ovat Hiedanranta ja Vuores. Paikalliset asukkaat ovat mukana asiatuntijoina.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?