Moro etsii lempinimeä Tampereen uudelle raidekulkuneuvolle - Moro - Aamulehti

Tampereen bussit ovat nyssejä, mutta raidekulkuneuvolle ei vielä ole löytynyt lempinimeä: Kelpaako helsinkiläisittäin spåra tai kenties ransu?

Heti Tampereen kulkuneuvon värin paljastuttua yksi kaupunkilaisista risti sen Ferrexiksi ruosteenestomaalin mukaisesti.

1.11.2018 7:10 | Päivitetty 1.11.2018 11:58

Nysse on nysse eli bussi, linja-auto tai onnikka. Mutta mikä on lempinimeltään rakenteilla oleva raidekulkuneuvo?

Hämeenkadulla on jo pitkä pätkä valmista raidetta, mutta käyttöön ne otetaan vasta vuonna 2021. Aikaa on siis hyvin, mutta vähitellen tulevalle joukkoliikennevälineelle pitäisi löytyä tamperelainen nimi. Vai kelpaisiko meille Helsingistä kopioitu vaihtoehto?

Helsingissä raidekulkuneuvo tunnetaan esimerkiksi nimillä ratikka, raitsikka, spåra, spora tai skuru.

Helsinkiläinen filosofian maisteri Jenni Neuvonen tutki vuosi sitten suomen kielen pro gradu -työssään joukkoliikennevälineiden nimityksiä stadin langilla. Tärkeintä lähdeaineistoa olivat Helsingin kouluissa vuosina 1989 ja 2014 toteutetut slangisanojen keruukampanjat. Lisäksi hän haastatteli lukiolaisia sekä 30-luvulla syntyneitä helsinkiläisiä.

Helsingissä vähän varttuneempi kulkuneuvo on spåra tai spora.

Työssä kävi ilmi, että spora on suosituin slanginimitys raitiovaunulle ikäpolvesta riippumatta. Sen sijaan skuru tai raitsika ovat jääneet taka-alalle.

Spora-sanasta käytetään myös herraskaista ruotsalaissävytteistä kirjoitusasua spåra. Ratikka voi olla myös ratika ja raitsikka voi olla raitsika.

Uutuusvaunuja eli matalia Artic-vaunuja kutsutaan jo "ransuiksi". Nimi tulee tietysti kajaanilaisen valmistajansa (T)ranstechin mukaan. Tämän linjauksen mukaan nimi tosin pitäisi nykyisin olla Kora eli Škoda tamperelaisittain.

Transtech eli siis Škoda valmistaa myös 19 raitiotievaunua Tampereelle ja 10 vaunua lisää, jos raitiotien toinen vaihe rakennetaan. Sillä on optio kaikkiaan 65 vaunun valmistamiseen Tampereelle ja 10 vuoden huoltosopimus niihin.

Kopioidaanko Helsingistä?

Heti kun Tampereen raidekulkuneuvon väri saatiin selville, väännettiin siitä myös ainakin yksi lempinimi. Se on Ferrex. Ferrexin ruosteenestomaali on juuri saman sävyistä kuin ratikanpunainen.

Josse on tietysti samaa sukua nyssen kanssa. Rasse ja Ralle kuuluvat samaan sarjaan.

Tampereen raidekulkuneuvon nimeä on yritetty keksiä vähän joka foorumilla, mutta ideoinnit ovat jo useita vuosia vanhoja. Niiden aikaan Hämppi oli vielä autoilijoiden käytössä.

Moro-lehden mielestä nimen etsintä onkin ajankohtaista juuri nyt, sillä lempinimelle alkaa olla oikea tarve. Jokainen veronmaksaja voi tietysti itse sitten päättää, millaista nimeä kulkuneuvosta käyttää.

Ensin etsitään ehdotukset, sitten niistä äänestetään

Tampereen tulevan raidekulkuneuvon nimen etsintä on kaksivaiheinen.

Ensin kerätään kaupunkilaisilta ehdotuksia lempinimestä. Lukijaäänestykseen pääsee sitten 5–6 eniten kannatusta kerännyttä nimeä. Ne jatkavat siis finaaliin, jossa valitaan kaupunkilaisten suosikki.

Kaikkien ehdotuksia lähettäneiden kesken arvotaan kolme kahden hengen lippupakettia elokuviin.

Raidekulkuneuvon nimiehdotukset pitää jättää nettilomakkeella sunnuntaihin 11.11. kello 24 mennessä.

Muokkaus 1.11. klo 11.57: Muutettu jutun otsikkoa.

Muokkaus 2.11. klo 22.35: Korjattu Transtechistä johdettu lempinimi Ransuksi, koska tampereen kielessä ei tietenkään lausuttaisi t:tä r:n edellä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos