Moro etsii kolmea tamperelaista hemmottelupäivään valokuvattaviksi - Moro - Aamulehti

Hyvän kuvan takia kuvaaja tanssii vaikka lambadaa – Kuka sinun mielestäsi ansaitsee hemmottelupäivän?

Sari Launis (oik.) on suorittanut parturikampaajamestarin erikoisammattitutkinnon ja toimii kampauskouluttajana. Vilja Vuolteen ja yhtiökumppanin perustama Ripsibar työllistää yrittäjien itsensä lisäksi muita kauneudenhoitoalan ammattilaisia.

1.11.2018 7:01

Tamperelaiset Sari Launis ja Vilja Vuolle ovat koukussa. Tänä syksynä toisiinsa tutustuneet naiset huomasivat ensitapaamisella, että kummallakin on sama intohimo – kauniit valokuvat ja perusteellinen tekeminen.

– Kun näkee, että kuvasta on tulossa täydellinen, saa ihan hirveän hyvät fibat, Launis perustelee valokuvaharrastuksen huumaa.

Launis on työskennellyt 30 vuotta kampaamoyrittäjänä. Tällä hetkellä yritys toimii Tampereen yliopistollisen sairaalan yhteydessä.

Vuolle perusti kolme vuotta sitten Ripsibar-nimisen kauneudenhoitoalan yrityksen yhtiökumppaninsa kanssa ja työskentelee meikkitaiteilijana.

Kummallakaan ei ole ammattivalokuvaajan koulutusta, mutta sekös näitä naisia estää. Vuolle on jopa itse ottanut kuvat syyskuussa ilmestyneeseen kirjaansa Parhaat piirteesi - Meikkaajan Käsikirja.

Ikuistamalla talteen

Vuolle aloitti valokuvaamisen viitisen vuotta sitten, kun alkoi saada meikkaamisesta elantoa. Asiakkaille tehdyt ehostukset piti saada talteen portfolioon.

– Meikit ja kampaukset eivät kestä seuraavaan päivään. Kuvien välityksellä ne pystyy kuitenkin ikuistamaan, Vuolle perustelee.

Välillä malleina toimivat kaverit tai muut läheiset. Pääosin kameran eteen päätyvät naiset.

Vuolle ja Launis kuvasivat hääteemaa 14. lokakuuta. Tämä kuva on otettu Laikun lavan lähellä. Mallina toimi Launiksen luottomalli Ella.

– Olen veljestä ja poikaystävästä ottanut kuvia, mutta yleensä se ei ole ollut heille hirveän vapaaehtoinen juttu.

Kameran käytön 26-vuotias Vuolle on opetellut suurimmaksi osaksi itse. Kursseilla hän on yrittänyt käydä.

– Siellä aloitetaan aina ihan perusteista, että mitä nappia pitää painaa. Itse tykkään mennä nopeammin eteenpäin.

Mitä vain kuvan eteen

Launis osallistuu aktiivisesti kampauskilpailuihin. Niitä varten kampauksista tarvitaan valokuvia. Launiksen tehtävä on usein ohjata mallia kuvausten aikana.

– Nautin visuaalisuudesta ja kuvanottohetkestä. Kuvaan itse tosi vähän, mutta näen, miten valo tulee, ja miten kuvattavan pitää kääntyä ja asettua, jotta parhaat piirteet saadaan esiin, hän kertoo.

Tarvittaessa hän tekee lähes mitä tahansa, jotta kuvasta tulisi toivotunlainen.

– Jokin aika sitten ammattikuvaaja oli ottamassa lapsistani kuvia meidän pihalla. Sanoin lapsille, että jos, ette hymyile, äiti alkaa tanssia lambadaa. Kyllä sitten hymyilivät.

Paljon innostuneita

Launis ja Vuolle eivät ole intohimonsa kanssa yksin. Valokuvaamisesta, mallina olosta, meikkaamisesta ja kampauksista kiinnostuneille löytyy Facebookista useita ryhmiä. Pelkästään Tampere Valokuvaajat & Mallit -ryhmässä on yli 700 jäsentä, osa harrastajia, osa ammattilaisia.

Launis ja Vuolle arvioivat, että harrastuksen suosion taustalla on maailman muuttuminen visuaalisempaan suuntaan. Sosiaaliseen mediaan halutaan laittaa kuvia, joissa parhaat puolet tulevat esiin.

– Kukaan ei ole sanonut ikinä, että älä ota kuvaa. On kiva nähdä, kun joku on vaihtanut esimerkiksi Facebookissa profiilikuvaksi mun ottamani kuvan, Vuolle sanoo.

Vuolteen ystävä Sanna oli mallina hotelli Tammerissa.

Parasta porukalla

Olennainen osa harrastusta on yhdessä tekeminen.

– Itse aloin ensin meikata, jonka jälkeen kiinnostuin kuvaamisesta. Sen jälkeen aloin tehdä tukkaa. Jossain vaiheessa huomasin, että pitää olla raja. Ihan kaikkea ei voi tehdä itse. Tai voi, mutta on paljon hauskempaa, kun tehdään porukalla, Vuolle sanoo.

Yhdessä tekemisestä hyötyvät kaikki. Meikkaaja ja kampaaja saavat harjoitusta sekä kuvia, joilla voivat esitellä osaamistaan. Malli saa upean meikin ja kampauksen sekä kuvia omaan käyttöönsä.

– Ajatellaan että vain filmitähdet ovat täydellisiä – ettei kukaan muu voi näyttää sellaiselta. Mutta kyllä jokainen voi, kun vain on puunattu, Vuolle sanoo.

Hyvää palautetta

Kaksikolla on samanlainen käsitys siitä, mitä kuvaan pitää saada. Olennaista on, että hiukset ja meikki tulevat esiin parhaalla mahdollisella tavalla.

– Kun Vilja katsoo meikkiä ja hiusta, hän oivaltaa heti, mitä pitää kuvata, Launis kehuu.

Vuolle vietti viime vuonna viikon lontoolaisen ammattimeikkaajan ja -valokuvaajan yksityisoppilaana. Se avasi uudenlaisen maailman.

– Vaikka teknisesti osasin jo ennestään esimerkiksi sommitella ja käyttää salamavaloa, hän opetti kuvaamaan luonnonvalossa. Intohimo kuvaamiseen lähti oikeastaan sieltä, Vuolle kertoo.

Hyvää palautetta on tullut myös ammattilaispuolelta.

– Yks mieletön kuvaaja kommentoi kerran, että mun ottama kuva oli hieno. Olin ihan että ”Oh my God”.

Ryhtikin kohenee

Launis ja Vuolle ovat huomanneet, että juhlavan meikin ja kampauksen teko on usein kuvattavalle iso asia. Itsevarmuus ja ryhti kohenevat silmissä.

– Tulee hyvä olo, kun näkee peilistä, että näyttää hyvältä. Siksi kuvauksissakin on yleensä hauskaa, varsinkin jos kuvattava vähänkään nauttii kameran edessä olosta, Vuolle kertoo.

Tämä kuva on otettu Laikun lavan lähellä. Mallina toimi Launiksen luottomalli Ella.

Launis oli muutama vuosi sitten mukana tekemässä valokuvakalenteria. Kuvia varten joukko tavallisia, 50 vuotta täyttäneitä naisia sonnustautui vintage-henkisiin asusteisiin ja asettui kameran eteen kuvattaviksi.

– Kenestä tahansa, saa nätin kuvan. Monet ovat sanoneet, että heistä ei ikinä saa hyvää kuvaa, mutta aito hymy tekee kauniiksi.

Kuvauksissa tavoite onkin tuoda jokaisen parhaat puolet esiin.

– Nyky-yhteiskunta on sellainen, että kaikkien pitäisi olla kauniita ja rohkeita. On kuitenkin niitä, jotka eivät koskaan ole tunteneet itseään miksikään. Meidän tehtävämme on auttaa ihmisiä näkemään omat hyvät puolensa. On iso hetki itsellekin, kun näkee ihmisen onnellisuuden, Launis sanoo.

Kolme prinsessaa haussa

Launis ja VuolleMoron lukijalle upean kampauksen ja meikin sekä ottamaan lopputuloksesta valokuvat.

Ehdota meille henkilöä, joka sinun mielestäsi ansaitsisi päivän prinsessana. Ulkonäkö- tai ikävaatimuksia ei ole. Kerro ehdotuksesi viimeistään 7.11.2018 alla olevalla lomakkeella. Moro esittelee valitut henkilöt ja heille tehdyt muutokset.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: