Moron pääkirjoitus - Moro - Aamulehti

Moron pääkirjoitus: Kierrätys ei ole helppoa

2.11.2018 13:44

Paljonko kierrätysesineessä pitää olla metallia, että sen voi panna metalliesineiden kierrätykseen? Tarkkaa ja oikeaa vastausta ei ole. Pilkuntarkkaa vastausta ei löydy moneen muuhunkaan kierrätyskysymykseen.

Kierrätyksen vaikeus kävi selväksi kun Moro-lehti kertoi Tammervoiman hyötyvoimalaitoksen polttouuniin Tarastenjärvellä joutuvista metalliesineistä. Kotitalousjätteen mukana sinne on lähetetty muun muassa autojen jarrulevyjä ja kookkaita käsipainoja.

Jutun julkaisun jälkeen kommenttipalstat täyttyivät jätekysymyksistä. Myös Pirkanmaan Jätehuoltoon tuli runsaasti uteluita.

Näiden viestien innoittamana keräsimme yleisimmät kierrätykseen liittyvät epäselvyydet. Kuten ohjeista voi päätellä, aika monessa tapauksessa pärjää maalaisjärjellä. Esimerkiksi metalliesineet joutuvat murskaukseen, jonka jälkeen massasta poistetaan sinne kuulumattomat ainesosat. Sen vuoksi ei olekaan niin väliä, onko esineessä metallia 48 vai 65 prosenttia.

Monessa perheessä keskustellaan viikoittain myös siitä, kuinka tarkkaan kierrätykseen menevät elintarvikepakkaukset pitää pestä. Siihen kysymykseen löytyy yksinkertainen vastaus. Pakkaukset voi pestä jos altaassa on esimerkiksi jo kertaalleen käytettyä tiskivettä. Puhdasta vettä ja pesuaineita ei kannata kierrätysmateriaaliin uhrata.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos