Kuvaparissa Valoviikkojen "ensiaskel" juhlaportti joka liittyi Kotimaisen työn viikon juhlavalaistukseen vuonna 1913 - Moro - Aamulehti

Tampereen varhaiset "valoviikot" nähtiin Kotimaisen työn viikon juhlavalaistuksessa vuonna 1913 – Tässä mielenkiintoinen kuva

Eino Antero Bergius otti tämän kuvan, jota voidaan pitää Valoviikkojen ensiaskeleena. Kuva on vuodelta 1913. Valaistun juhlaportin Hämeenkadulle suunnitteli Toivo Paatola. Tampereen varhaiset valoviikot nähtiin Kotimaisen työn viikon juhlavalaistuksessa.

2.11.2018 12:48

Tampereen 53. Valoviikot täyttävät Tampereen kadut upeilla valoteoksilla ja tuovat 137:n päivän ajan valoa keskelle pimeintä vuodenaikaa.

Vanhassa kuvassa on kaukainen Valoviikkojen "edeltäjä". Hämeenkadulla Raatihuoneen vieressä oli Kotimaisen työn viikon juhlavalaistus vuonna 1913. Juhlaportti on näyttävä, koska muita valoja ei juurikaan ole.

Yli sadassa vuodessa on tullut mainosvaloja ja muita valonlähteitä, joten uusi kuva on ihan erilainen. Tämä kuva on otettu viime perjantaina, kun viidennetkymmenetkolmannet Valoviikkojen valot olivat syttyneet. Raatihuone on komeasti valaistu. Valoviikot päättyvät 10. maaliskuuta 2019.

Lisätietoja vanhasta kuvasta

Juha Javanainen oli katsellut mielenkiinnolla paperilehdestä tuoretta "Tampere ennen ja Tampere nyt -kuvaparia". Hän lähetti lisää tietoja vanhasta kuvata, jossa oli valokuva ei kuitenkaan varsinaisesti miltään valoviikoilta, vaan kuva liittyi vuonna 1913 kaupungissamme järjestettyyn suomalaisten (kotimaisten) teollisuustuotteiden suosimiskampanjaan.

–Se oli siis eräänlainen progandatapahtuma, johon liittyi sekä paljon erilaista ohjelmaa sekä myös kotimaisten tuotteiden suosimisen edistämistä. Aamulehdessä oli tuolloin runsaasti esillä eri tamperelaisten tehtaiden tuotteita ja näihin liittyviä artikkeleita. Näin haluttiin oikoa vääriä käsityksiä ulkomaisten tuotteiden paremmasta laadusta ja haluttiin suosia kotimaista teollisuutta ja tavarantuotantoa.

Uuno Sinisalo kirjoitti

Samaisesta tapahtumasta Uuno Sinisalo kirjoittaa Tampereen kirjassa vuonna 1947:

Suomalaisen viikon propagandamielenosoitus /Tampereen kirjassa, Tampere-seuran julkaisuja 8 vuodelta 1947, kirjoittanut Uuno Sinisalo mainitaan seuraavasti sivuilla 266–267:

”Vielä kauan sen jälkeen kun oman maamme teollisuus oli pitkälle kehittynyt, ostettiin maassamme suuressa määrin ulkolaisia teollisuustuotteita. Tähän oli yhtenä syynä se, että yleisö oli tottunut pitämään ulkolaisia tavaroita laadultaan kotimaisia parempina. Ennen kuin tätä väärää käsitystä saatiin ihmisistä kitketyksi pois, tarvittiin tehokasta propagandaa kotimaisten teollisuustuotteiden puolesta. Tätä propagandaa ryhtyi johtamaan v. 1912 Tampereella perustettu Kotimaisen Työn Liitto. Se järjesti syksyllä 1913 kaikkialla maassa vietetyn ”Suomalaisen viikon”, jonka tarkoituksena oli esitellä yleisölle kotimaisen teollisuuden saavutuksia. Tämän viikon vietto sai Tampereella, niin kuin luonnollistakin, ehkä kaikkein juhlallisimmat muotonsa. Viikkoa vietettiin syyskuun 27. ja lokakuun 4. päivän välisenä aikana. Kaupunki esiintyi juhla-asussa, jonka huippuna olivat komeat kunniaportit Hämeenkadulla ja Kauppakadulla kaupungintalon kohdalla.

Juhlaportit olivat iltaisin valaistut, samoin kuin koko kaupunki esiintyi juhlavalaistuna. Viikon avajaisjuhlassa kaupungintalon edustalla Kauppatorilla arvioitiin olleen väkeä toistakymmentätuhatta henkeä.

Juhlan jälkeen kiersi juhlakulkue kaupungin pääkatuja, jotka olivat ahdinkoon saaklka täynnä väkeä. Juhlakulkueen ryhmät kuvasivat eri

teollisuudenhaaroja: kutoma-, paperi-, metalli-, kenkä- ja kotiteollisuutta. Myöhemmin kulkue esiintyi vielä toistamiseen illalla soihtujen valossa. Myös VPK:n soihtukulkue keräsi kansaa katuvierille.

Päivittäin oli viikon ohjelmassa esitelmätilaisuuksia, joissa yleisölle valaistiin kotimaisen tuotannon suosimisen tärkeyttä. Viikon aikana järjestettiin ensimmäinen näyteikkunakilpailu, jossa noin 30 liikettä kilpaili keskenään parhaasta ikkuna-asettelusta, jotka oli kokoonpantu yksinomaan kotimaisista tavaroista.”

Juhlavalaistuksesta oli kyse

Joten kyseessä olivat siis valaistut kunniaportit niin Hämeenkadun kuin Kauppakadun Raatihuoneen puoleisilla kulmilla. Valoviikoista ei voida puhua, mieluummin propagandaviikon juhlaporttivalaistuksista ja samalla koko kaupungin suuresta juhlavalaistuksesta.

Vanhoja kuvia voit lähettää kuvapariin toimitukselle skannattuna sähköpostiimme moro@aamulehti.fi ja mukaan toivomme mahdollisimman tarkkoja tietoja kuvausajankohdasta ja muustakin.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos