Tampere-seura julkaisi uuden kuvakirjan, jossa on muistoja ajalta, jonka rakennukset tai maisemat katsoja voi muistaa. - Moro - Aamulehti

Tampere-seuran uusi kirja tarjoilee kuvamuistoja ajalta, jonka rakennukset tai maisemat katsoja voi muistaa

Heidi Martikaisen suosikkikuva on tämä. Hänellä on paljon muistoja uuden kuvakirjan helmistä. Kirjassa on sata kuvaa, joita ei ole ennen ollut Tampere-seuran julkaisuissa, joten löytöjä on tarjolla runsaasti.

25.10.2018 20:24

Tampere-seura yllyttää kaupunkilaisia muistelemaan kuvia katsomalla. Luvassa on monta yllätystä, sillä Kuvamuistoja kirjan 140 valokuvasta sata on ennen julkaisemattomia.

Oho-materiaalia on kuva Murtokadulta. Nyt siinä kohoaa korkeuksiin Luminary, mutta joskus siinä oli Rastin talo, jonka alakerrassa oli muutaman vuoden Tammelan kauppahalli. Moni lienee luullut, että Tampereella on vain yksi ja ainoa Kauppahalli. Nyt niin onkin, mutta toinenkin on ollut.

Kuvamuistoja kirja sopii kotoiluun. Sohvalla voi selata kirjaa ja kerrata, mitä muistoja mikin kuva tuo mieleen. Aikaulottuvuus on 1970-lukuun saakka. Silloin Hepokatissa tanssittiin letkajenkkaa porukalla ja tietysti muitakin tansseja. Oikein vanhoja kuvia on viisi.

Yksi vaikuttavista on kuva Attilan kenkätehtaan salista. Tunnelma on jopa ahdistava. Työn kulku näyttää liukuhihnalta. Harvinaisia kuvia naisista työn ääressä on Kuvamuistoja-kirjassa melko monta. Stockmannin myyjättäret ovat viimeisen päälle puettuja kammattuja, asiakas tuskin uskaltaa heidän katseidensa alla hiplata tavaroita, vaan pyytää nätisti jotain nähtäväkseen.

Ensio Kauppila kuvasi Stockmannin tavaratalon avajaiset 8. huhtikuuta vuonna 1957. Myyjättäret ovat pukeutuneet ja laittaneet kampauksensa viimeisen päälle. Kuva on Tampere-seuran kuva-arkistosta.

E. M. Staff vieraili kameran kanssa Attilan kenkätehtaalla vuonna 1958. Kuva on Tampere-seuran kuva-arkistosta.

Kuvat seuran arkistosta

–Meitä oli kolmen hengen ryhmä kirjan kuvia valitsemassa. Minä, Eija Borg ja Hannu Hoivala. Kyselimme toisiltamme, muistaks sää tän. Olemme suurin piirtein samanikäisiä viiden vuoden haitarilla, joten jaoimme muistikuvat. Sitten alkoi karsinta. Kelpuutimme kirjaan vain kuvat, joissa oli tieto kuvausajasta ja kuvaajasta. Nyt kirjassa on aika puhtaasti vain ammattivalokuvaajien otoksia, kertoo Tampere-seuran toiminnanjohtaja Heidi Martikainen.

Kaikki kuvat ovat Tampere-seuran arkistosta. Valokuvien kautta muisteluun kirja on mainio "käyttöliittymä", sillä siihen voi palata ja siitä voi kuvia näyttää helposti. Kuvia ei ole selitetty puhki, vaan niissä on teksteinä vain aika, paikka ja kuvaajan nimi. Kukapa muu kuin kotiseutuseura tekisi kuvakirjan kaupungin menneestä elämänmenosta.

Viihdyttää sohvalla

Opettavaisuus on jätetty syrjään, päätarkoitus on viihtyminen. Kaupunkikuvan muuttumisesta toki saa tietoa. Sitä voi sitten mielensä mukaan itsekseen kauhistella tai ihastella.

–Yksi tavoite meillä oli elämänmaku. Kansikuvaan halusimme rollikan, Viistokadun ja vanhoja automerkkejä. Kirjan kuvien myötä voi muistella millainen muoti oli ennen, toteaa Heidi Martikainen.

–Koska Hannu Hoivala on syntyisin Kalevasta, hän sai valita kirjaan muutaman Kaleva kuvan esimerkiksi Sammonkadusta, jonka varrella oli hänen lapsuudenkotinsa. Eija Borg innostui vanhoista kioskeista. Niitä tuli kirjaan sitten enemmänkin. Ne kertovat ajasta ennen R-Kioskien tuloa.

Yksi hauska kuva on viihtymisestä Viinikanojalla. Pojat ja tyttö kalastavat, ja moni ottaa aurinkoa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos