Pyynikin käsityöläispanimo tekee Tampereelle 24 kortteliolutta - Moro - Aamulehti

Pyynikin käsityöläispanimon suurhanke: Tampereelle tehdään kahdessa vuodessa 24 kaupunginosaolutta

Ensi vuonna tehdään 12 olutta ja seuraavana vuonna toiset 12 olutta, kiteyttää Pyynikin käsityöläispanimon olutmestari Tuomas Pere.­

30.8.2018 7:17 | Päivitetty 31.8.2018 14:26

Pyynikin käsityöläispanimo aloittaa Tampereella kunnianhimoisen olutprojektin. Sen tavoitteena on tehdä peräti 24 erilaista kortteliolutta, joista jokainen kertoo jotakin kaupunginosasta.

–Ensi vuonna tehdään 12 olutta ja seuraavana vuonna toiset 12 olutta, sanoo Pyynikin käsityöläispanimon olutmestari Tuomas Pere.

Tampereen korttelioluiden sarjaa ei valmisteta jatkuvaan myyntiin, vaan erä on aina rajallinen. Pere laskee, että se voisi olla noin 5 000 litraa per kaupunginosa. Juoma pakataan puolen litran tölkkeihin, joten niitä tulee kerralla noin 10 000.

Pääosa myydään panimon verkkokaupan kautta ja jos erää jää jäljelle, viedään se nimikkokaupunginosan kauppoihin ja ravintoloihin.

Tamperelaiset olutharrastajat voivat ehdottaa mukaan otettavia kaupunginosia, ideoimaan oluen tyyppiä ja miettimään tölkin etikettiä.

–Uusi alkoholilaki mahdollistaa sellaisen toimintatavan, että tuotteet myydään verkkokaupan kautta ja ostokset käydään sitten itse hakemassa panimon tehtaanmyymälästä Kolismaankadulta Tesoman valtatien vieressä. Uusi olut valmistuu noudettavaksi aina samana päivänä joka kuukausi. Myynti verkkokaupassa alkaa jo tällä viikolla.

Pere kaavailee, että ensimmäinen on valmis tammikuun viimeinen päivä 2019. Vuoden viimeistä erää aikaistetaan niin, että sen saa joulupöytään.

Kolismaankadulle karulta näyttävään teollisuushalliin on syntynyt panimokeskus, jota ei vielä ole hirveästi mainostettu. Tuotantotilojen lisäksi rakennuksessa on pieni tehtaanmyymälä, saunoja ja kokoontumistiloja sekä kookas juhla- ja tapahtumatila. Anniskelulupaa ei vielä ole saatu, mutta paikka avautuu sen myöntämisen jälkeen. Tilaa on sadalle hengelle. Nimeksi tulee Pyynikin Experience.

–Jokainen korttelioluen ostaja pääsee myös maksutta panimon esittelykierrokselle, Pere lupaa.

Rakkaudesta kaupunkiin

24 korttelioluen valmistaminen ei ole mikään pikkujuttu, koska tuote muuttuu täysin joka kuukausi. Jokaisella kaupunginosalla on omat erityispiirteensä, joten niin täytyy olla oluellakin.

Nyt on kuitenkin niiden aika.

–Rakastan tätä kaupunkia ihan hirveästi ja pidän velvollisuutenani tehdä nämä oluet kunnianosoituksen hienolle kaupungille.

Olutmestarille itselleen tuttuja kaupunginosia ovat muun muassa Hervanta ja Kaleva.

Tavoitteena on, että juoman lisäksi myös pakkausastia eli puolen litran tölkki kertoo nimikkokorttelista.

–Hervannasta voisi tölkkiin ikuistaa kansainvälisyyden, opiskelijat ja ehkä menneisyyden eli Nokian kännykät.

–Pispalasta täytyy varmasti ikuistaa tunnetuin maamerkki eli Pispalan haulitorni, miettii tölkkien ulkoasun suunnitteleva Magnus Hofslagare. Hän auttaa myös kortteliouluiden kehittelyssä.

Yhdessä kaikki korttelioluttölkit muodostavat Tampere-aiheisen graafisen kokonaisuuden.

Uusi käymistankki valmis

Moro kävi pikaisella panimokierroksella. Tuotantotiloja laajennetaan syksyn aikana ja pihaan on juuri valmistunut 40 000 litraa vetävä käymistankki. Myös teollisuushallin sisätilat laajentuvat.

–Lokakuun alussa alkavalla osakeannilla kerätään 1,3 miljoonaa euroa ja sen avulla tuotantokapasiteetti on tarkoitus kaksinkertaistaa vuoteen 2020 mennessä. Nyt tuotantovauhti on noin 1,5, miljoonaa litraa vuodessa, mutta 2020 se pitäisi siis olla 3 miljoonaa litraa, Pere kiteyttää.

–Nyt voi sanoa, että panimoteollisuus on isosti palannut Tampereelle.

Osion tuoreimmat

Luetuimmat