Kuuluuko tällainen sepeli uimarannan pohjaan? Kaupunki lupaa korjata Kaupinojan tilannetta aikaisintaan ensi kesänä

Tässä näyte Kaupinojan rannan terävistä kivistä. Hiekka on valunut pois sepelin päältä. Tampereen Vesi ajattaa rantaan pyöreää seulanpääkiveä, mutta vasta sitten, kun Näsijärven pohjalle asennettava päävesijohtoputki on liitetty Kaupinojan uimarannan poikki meneviin putkiin eli ei ihan juuri lähitulevaisuudessa.

2.8.2018 7:20

Tamperelaisten pumppulaitoksen rantana tunnetun uimapaikan pohjassa on karkeaa sepeliä, joka voi tuntua ikävältä jalkapohjassa. Monien vakiouimareiden mielestä ranta on tämän takia pilalla.

Rantakin oli myllerryksessä, kun Kaupinojan vedenpuhdistuslaitosta kunnostettiin. Vedenpuhdistuslaitokselle rakennettiin uusi vedenottamon imuputki. Putken rakentamisesta johtuen Kaupinojan uimaranta oli pois käytössä.

Perjantaina uimareissulta kotimatkalla ollut Anneli Rantanen totesi, että kyllä siellä pohjassa on teräviä kiviä. Hän käy Pumpparin rannassa näin helteillä aamuin ja usein myös iltaisin.

Uimari kaivaa rannan Näsijärven selälle päin katsottuna vasemmalla puolelta kourallisen pohjaa, joka näyttää aivan sepeliltä.

Aamu-uinnilla ollut Anneli Rantanen kommentoi, että nurmikenttä on jäänyt heikoksi. Tampereen Veden rakennuttamispäällikön mielestä aika on kullannut muistot nurmikon osalta. Hänen mielestään nurmikko ei ollut kummoinenkaan ennen. Kuvassa oikealla rannan uusi pukukoppi.

"Lapsesta asti käynyt"

Paljasjalkainen tamperelainen Nina Lehtinen on käynyt pumppulaitoksen uimarannalla lapsesta asti, mutta nyt on jäänyt monta kesää väliin, koska hänen mielestään hyvä ranta on mennyt piloille.

–Ennen se oli ihanteellinen lasten ranta pitkine hiekkapohjineen, joka syveni hitaasti. Nyt se syvenee äkkiä ja pohjassa on teräviä kiviä, joten se ei enää ole hyvä ranta lapsille. Meidän rantaseurueeseemme kuuluu innokas 10-vuotias uimari, joten olemme vältelleet pumppulaitoksen rantaa. Pian sinne varmaan täytyy mennä, sillä Rauhaniemessä on väenpaljous kuin Kiinassa ja viltin paikkaa saa sovitella.

–Entisinä aikoina rannalla oli hieno nurmikenttä. Sekin on nyt tuhottu.

Anneli Rantasella on sama huomio kuin Nina Lehtisellä. Nurmikenttä ei voi nyt hyvin.

–Minua kiinnostaisi tietää, jätetäänkö ranta tuohon tilaan vai korjataanko sitä, sanoo Nina Lehtinen.

Mitä Tampereen Vesi tekee ongelmille, rakennuttamispäällikkö Petri Pulli?

–Kuten paljasjalkainen tamperelainen kertoo, Kaupinojan uimaranta ei ole ollut uimareiden käytössä Kaupinojan vedenpuhdistus- ja kaukojäähdytyslaitoksen saneeraus- ja rakentamistöiden, eikä vesistöön asennettujen putkien asentamisen aikana. Käyttö oli estetty syksystä 2013 syksyyn 2017.

–Kaupinojan uimaranta on ennallistettu ja sen ympäristöä on siistitty muutoinkin. Uimarannan läheisyyteen on avattu muunkin liikunnan harrastamisen mahdollistava Tyllilöiden toimintakeskus, eli niin sanottu Bikinibaari, josta voi esimerkiksi vuokrata kanootteja ja muita liikuntavälineitä.

Onko toivoa päästä eroon sepelistä pohjassa?

–Tampereen Vesi on ajanut putkien asentamisen aikana putkien päälle sepeliä, minkä jälkeen pohja täytettiin seulanpääkivillä ja hiekalla. Tampereen Vesi on tietoinen hiekan huuhtoutumisesta, mutta valitettavasti hiekka ei veden virtauksen vuoksi pysy paikallaan.

–Tampereen Vesi teettää parhaillaan Kaupinojan itäisen päävesijohdon vesistöalitustöitä Näsijärven pohjaan osana Kaupinojan vedenottamon saneerausta ja sen käyttöönottoa. Näsijärven pohjaan asennettava putki liitetään näihin Kaupinojan uimarannan poikki meneviin putkiin tämän vuoden aikana. Tämän liittämistyön ei pitäisi häiritä uimarannan käyttöä. Jos sinne nyt loppukesästä ajettaisiin hiekkaa, se olisi ihan hukkatyötä tämän rakentamisvaiheen vuoksi.

Entä mitä tehdään sen jälkeen kun päävesijohto on saatu upotettua Näsijärven pohjaan?

–Urakan valmistuttua syksyn aikana asennetaan vielä Kaupinojan läntinen päävesijohto Näsijärven pohjaan, joka on luvan mukaan toteutettava viimeistään vuonna 2019.

–Näiden töiden jälkeen Tampereen Vesi tulee ajattamaan Näsijärven pohjassa oleville putkiurille lisää seulanpääkiveä, jolloin pohjassa ei enää ole teräviä kiviä. Tampereen Vesi toivottaa kaikille uimarannan käyttäjille aurinkoista kesänjatkoa ja nauttimista rannan aktiviteeteistä.

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut