Muistatko niin sanotun Centrumin käytävän? Lähde Moron matkassa tutustumaan "salakapakkaan" Hämpin alla

Tauno Syrjä ja hänen vaimonsa Eyorusalem Araya pyörittävät bisnestä kahdestaan. Tältä näyttää nyt niin sanotussa Centrumin tunnelissa Hämeenkadun alla.

1.3.2018 20:30

Hämeenkatu on nykyisin katutasolla hyvin hiljainen, mutta ei hätää, sillä nyt sitä elävöitetään alhaalta päin.

Aivan Hämpin alla, niin sanotussa Centrumin käytävässä avaa ovensa maaliskuun puolen välin huitteilla Jerrun pubi.

Katso videon Hämpin alta:

Voiman talosta Centrumiin – molemmat työväenosuusliikkeen paikkoja – johti ennen maailmassa käytävä. Koska Hämeenkatu oli silloin tosi vilkas, tunneli oli ainoa paikka, josta koululaiset saivat mennä Hämeenkatu yli tai siis käytännössä ali.

–Löysimme vaimoni Eyorusalem Arayan kanssa paikan aivan sattumalta viime keväänä, kertoo pubin isäntä Tauno Syrjä.

Hämeenkatu kympin kohdalta painutaan maan alle Jerrun piilopaikkaan, joka on katseilta piilossa kaksien portaiden laskeutumisen päässä maan alle.

Pubiruokaa tulossa

Tauno Syrjä on rauhanturvaajakonkari. Ensimmäiselle reissulle Siiinaille hän lähti vuonna 1978.

–YK:n siviilipuolella Norsunluurannikon viidakossa oli minun toiseksi viimeinen postini, mutta siellä rauhanturvaoperaatio päättyi ja minulla oli eläkkeeseen vielä muutama kuukausi aikaa, joten minut tumpattiin neljäksi kuukaudeksi Maliin. Nimenomaan tumpattiin, sillä minut lähetettiin, keskelle ei mitään, monta sataa kilometriä Timbuktustakin itään Niger-joen rannalle paikkaan nimeltä Gao. Se oli aika rankka paikka, sillä se oli oikein kunnon terroristien pesäpaikka.

–Sen verran jäi sukanvarteen rahaa, että sain tämän paikan ostettua vanhuuden turvaksi.

Tauno Syrjän silmiin osui netissä kuva tynnyrituolista, mutta se olikin englantilainen katalogi 1970-luvulta. Niinpä tuolit piti tehdä itse.

Vaimonsa Eyorusalem Arayan Tauno Syrjä tapasi Eritreassa. Etunimi tarkoittaa Jerusalemia, ja se on yleinen naisen etunimi Eritreassa ja Etiopiassa.

Tauno Syrjällä on mielenkiintoinen elämäntarina, mutta niin on hänen vaimollaankin. Eyorusalem Araya on opiskellut Suomessa kokiksi. Hän olisi halunnut pubiin myös ruokaa, mutta valitettavasti keittiö oli ehditty purkaa. Myöhemmin on tarkoitus tarjoilla sormiruokaa ja jotain pubiympäristöön sopivaa naposteltavaa.

Oikeastaan sisustus on aika hyvännäköinen. On mielenkiintoista olla Hämeenkadun alla, piilopaikassa.

Elävää musiikkia

Puretun keittiön tilalle Tauno Syrjä on teettänyt esiintymislavan. Ehkä jonain keskiviikkoiltana sillä esiintyy Tauski tai Matti Nykänen.

–Julistan tämän räppi-vapaaksi-vyöhykkeeksi. 1960-, 1970- ja 1980-lukujen musiikkia minä tänne meinaan. Keskiviikkoisin olisi elävää musiikkia ja viikonloppuna karaokea.

Jerrun pubi -hanke on herättänyt suunnatonta uteliaisuutta tamperelaisissa ja vähän laajemmallakin, sillä Tauno Syrjä on julkaissut bisnessuunnitelmansa entisten YK-miesten nettisivuilla.

–Ei tästä on tarkoitus kuitenkaan tehdä pelkästään entisten kriisitehtävissä toimineiden omaa "messiä", hän naurahtaa. –Ulkomailla käyneet ja kansainvälistyneet tällä saattavat viihtyä.

Keinotakka jopa aavistuksen lämmittää.

Tauno Syrjä on baarinsa isäntä. Bisnes on yhteinen vaimon kanssa. –Alkoholilaki meidän onneksemme muuttunut suopeammaksi yrittämiselle, sanoo Tauno Syrjä.

Paljon remonttia

Samassa tilassa on viimeksi ollut kirpputori. Sitä ennen ravintola Esperanza ja Bistro 10. Tauno Syrjä on tehnyt ja teettänyt tilaan Hämeenkadun alla melkoisen remontin.

–Syksystä asti olen painanut pyöreitä päiviä täällä. Olen aina pitänyt ryskähommista ja käsillä tekemisestä, vaikka työura oli virkamiesvoittoinen. Paljon olen joutunut teettämään ammattilaisillakin.

Ilmastointi meni uusiksi, koska Voiman talon pahan tulipalon jälkeen se oli tukittu. Hätäuloskäyntiä varten Tauno Syrjä joutui vuokraamaan varastotiloja, niiden kautta pääsee Hämeenkadun toiselle puolelle Clas Ohlsonin kohdalle.

–Olisin ne varastot tosin halunnut ostaakin, mutta eivät myyneet. Myöhemmin selvisi, että ne varastot omistaa KEVA, eli joku eläkepulju ja netin mukaan ne omistavat yli 40 miljardin arvosta kiinteistöjä, joten eivät ne ainakaan rahan puutteessaan niitä varastoja minulle myy.

Viihtyisä seurustelunurkkaus.

Eritrealainen kahvihetki

Bisnes on yhteinen, mutta Eyorusalem Araya on vastuuhenkilö, koska hänellä on luvat. Myös Tauno Syrjä aikoo hankkia alkopassin, sillä sen suorittaminen on uuden alkoholilain myötä helpottunut.

–Minä olen noviisi ravintola-alalla, mutta vaimollani on kokemusta. Ei minulla ole mitään yrittäjätaustaakaan.

–Minä suunnittelen tänne myöhemmin eritrealaista kahviseremoniaa. Kahvi paahdetaan täällä ja seremonia kestää kauan aikaa, joten ei pidä olla kiire, huomauttaa Eyorusalem Araya.

Tiatoo

Jerrun piilopaikka

Osoite on Hämeenkatu 10 ja sijainti on aivan Hämeenkadun alla.

Avajaiset ovat maaliskuun puolen välin tietämillä. Aukioloajoiksi on suunniteltu ma, ti, to kello 12–23, ja keskiviikkoisin ja viikonloppuisin kello 12–02. Sunnuntain aukio-oloksi on suunniteltu lyhempää 14 – 22. Mahdollisesti sunnuntaisin voisi olla jonkinlaisia lauluiltoja.

Sisustus on pubimainen. Koska tynnyrituoleja ei ollut myynnissä, hankki Tauno Syrjä tuoleja varten kierrätettyjä viinitynnyreitä Rauman Kiulu ja Tynnyritehtaalta. Yhdestä tynnyristä sai aina kaksi tuolia. Tauno Syrjä sahasi tynnyrit ja teki kaikki puuosat itse. Verhoomo Hiltunen Vesilahden Onkemäeltä teki hienot nahkaverhoilut tuoleihin.

Asiakaspaikkoja on 99.

Pubi on Voiman talossa, joka on rakennettu vuonna 1937. Tunneli Centrumin tavarataloon tehtiin vuonna 1961. Centrum lopetettiin vuonna 1992.

Tiedoksi nuoremmille lukijoille, että Centrumin tavaratalo oli niillä jalansijoilla, missä on tätä nykyä Henkka & Maukka.

Tunnelissa on vanhoina aikoina valokuvan perusteella ollut nuorisobaari, jossa oli kahvi- ja limutarjoilua.

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut