Aleksanterin ja Pyynikin koulut yhdistyvät – uusi koulu nimetään tunnetun tamperelaisen arkkitehdin mukaan

Aleksanterin koulussa opiskelevat luokat 1–6. Elokuun alussa se yhdistyy Pyynikin koulun kanssa muodostaen Wivi Lönnin koulu -nimisen yhtenäiskoulun.

7.7.2017 9:11

Elokuun alusta alkaen Aleksanterin ja Pyynikin koulut Tampereen Hämeenpuistossa muodostavat yhtenäiskoulun nimeltä Wivi Lönnin koulu.

Hämeenpuiston kulmalla Hallituskadulla sijaitsevassa Aleksanterin koulussa toimivat luokat 1–6. Korttelin verran etelämmässä, Hämeenpuiston ja Satamakadun kulmassa, toimii puolestaan Pyynikin koulu, jossa opiskelevat luokat 7–9. Elokuun ensimmäisestä päivästä alkaen koulut toimivat yhteisellä nimellä Wivi Lönnin koulu.

Miksi kouluille tulee uusi nimi, Pyynikin koulun ja tulevan Wivi Lönnin koulun rehtori Sirpa Raevaara?

–Yhtenäiskoululla pitää olla yksi yhteinen nimi. Koulut jatkavat toimintaansa Pyynikin koulutalona ja Aleksanterin koulutalona, mutta yhteinen nimi on Wivi Lönnin koulu.

Wivi Lönn suunnitteli Tipalanakin tunnetun Pyynikin koulurakennuksen. Se valmistui vuonna 1902.

Vaikuttaako yhdistyminen jotenkin koulunkäyntiin?

–Muutos ei vaikuta koululaisiin mitenkään. Kyseessä on hallinnollinen yhdistyminen ja kouluille tulee esimerkiksi yhteinen rehtori.

Mitä hyötyä yhdistymisestä on?

–Ajan kanssa koulujen välillä voidaan käyttää yhteisiä opettajia ja tiloja aiempaa monipuolisemmin. Jo nyt Aleksanterin koulun kuudesluokkalaiset käyvät Pyynikin koulussa opiskelemassa ruotsia. Yhdistäminen mahdollistaa koulujen toiminnan opetussuunnitelmallisen ja pedagogisen kokonaisuuden.

Miksi nimeksi tulee juuri Wivi Lönnin koulu?

–Wivi Lönn on ensimmäisiä suomalaisia naisarkkitehteja, ja hän on suunnitellut molemmat koulutalot. Minusta tämä on varsin hieno tapa kunnioittaa hänen työtään.

Tiatoo

Olivia Mathilda ”Wivi” Lönn

1872 Tampere – 1966 Helsinki.

Opiskeli Tampereen suomalaisessa tyttökoulussa, Tampereen teollisuuskoulun rakennusosastolla ja Helsingin polyteknillisessä opistossa.

Valmistui arkkitehdiksi vuonna 1896 ja oli Suomen ensimmäinen naisarkkitehti, joka perusti oman toimiston.

Vaikutti Tampereen arkkitehtuuriin erityisesti 1900-luvun alussa.

Lönnin päätyönä pidetään vuonna 1907 valmistunutta Tampereen paloasemaa. Hänen käsialaasa ovat myös useat koulurakennukset ympäri Suomen. Lönn on suunnitellut nyt hänen mukaansa nimettävän aiemmin tyttölyseona ja ”Tipalana” tunnetun Pyynikin koulun (1902) ja Aleksanterin kansakoulun (1906).

Haudattu kotikaupunkinsa Tampereen Kalevankankaalle.

Lähde: Tampereen kaupungin kulttuuripalvelut

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut