Kuuntele videolta, kuinka Juri Lindeman tulkitsee Juicen kauniin laulun norjalaisesta villapaidasta – villapaita on toki Juice-kirjastossa esillä

Juice-kirjaston kesäemäntä sai Mika Sundqvistilta hienon tuliaisen: Juiden hopeapäisen kävelykepin, jolle varmaan löytyy paikka pikku hiljaa museoksi kehittyvästä Juice-kirjastosta.

18.5.2017 6:05

Kiinnostus kansallistaiteilija Juice Leskistä kohtaan vain kasvaa. Pikku hiljaa Juice-kirjastosta saattaa kehittyä yksityinen museo, sillä se on saanut esille mukavankokoisen kokoelman Juiceen liittyvää esineistöä.

Juice-kirjaston ovi on auki kiinnostuneille kesäkuussa ja heinäkuussa. Tämä on uutta.

Juice-kirjastoa emännöi keskiviikosta sunnuntaihin parin kesäkuukauden ajan kello 12:sta 17:ään Linda Huhtinen, joka on Juice-tavaroiden keräilijjän Arto Huhtisen tytär.

Linda Huhtinen kerää samalla turisteilta ja tamperelaisilta tarinoita Juicesta. Ne voivat olla kertomuksista kohtaamisesta taitelijan kanssa. Linda kirjoittaa ne blogiin, joka julkistetaan 5. kesäkuuta. Blogin nimi on luomaailma.fi. Sinne kirjataan myös Juicen tavaroiden tarinat.

–Blogiin nämä jäävät kaikkien nähtäville ympäri Suomea kesän jälkeenkin, kertoo Linda Huhtinen.

Helsinkiläisvieras Jarkko Niemi kuuntelee, kuinka Juri Lindeman tulkitsee Juicen ikivihreän kappaleen Norjalainen villapaita.

Kurkkijoita riitti ovella

Juice-kirjaston kesäaukiololla on varmasti tilausta. Kun viime perjantaina ovi oli auki helsinkiläisten vieraiden tulla kyllä, kävi ovella jatkuva trafiikki, kun joku kurkisti ja kysyi, saako tulla. Nyt ei saanut, mutta kesällä saa.

Arto Huhtinen on Reino-tossumies ja Juice-tavaroiden ahkera keräilijä. Pitkälti hänen ansiostaan Juicen mittava kirjakokoelma säilyi ja on hyvässä tallessa Pellavantorin laidalla. Ihan kaikkea hänkään ei ehtinyt pelastaa, vaan Juicen lempikirjat eli Päätalot ovat missä lienevät.

Juicen leski Sari Leskinen kävi juuri tuomassa Juice-kirjastoon taiteliljan hienon oranssinsävyisen pikkutakin. Se pääsee ilman muuta näytteille.

Tässä Juice-kirjaston sisäänkäynti. Osoite on Pellavantori 2 B.

Oven suussa on Juicen norjalainen villapaita, josta syntyi myös biisi. Juri Lindeman tulkitsee tämän laulun videolla.

–Yhden sähkösanoman haluaisin tänne kovasti ja olen jo etsinyt puhelinnumeroita, joista sitä pyytää. Kun Suomessa oli 1990-luvun lama päällä ja Iiro Viinanen oli valtiovarainministeri, Juice lähetti hänelle sähkeen: "Vellihousut v---e. Älä nyt kuitenkaan anna periksi." Viinanen kertoi jossain lukeneensa aina sähkeen uudelleen, kun oikein otti päähän, kertoo Arto Huhtinen.

Aamulehdellä on näköjään ollut mandaatti antaa palkinto Suomen älykkäimmälle julkkikselle.

Keppi palasi reissusta

Mukaan tarinarinkiin liittyi Mika Sundqvist, jolla oli tuliainen mukanaan: Juicen hopeapäinen kävelykeppi, joka oli jäänyt aika päiviä sitten hänen sänkynsä alle, kun Senaattori ja Boheemi -levyä äänitettiin.

Juice-kirjaston tila on rajoitettu, joten tarkoitus on välillä vaihtaa muistotavaroita, jotta syntyy kiertoa. Yksi esine on ollut alusta asti eli kuusi vuotta ja pysyy alati. Se on Leena ja Pekka aulabaarin kipsiveistos Juicesta, joka saatteli bändejä keikkareissuille lähtiessä ja niiltä palatessa.

Arto Huhtinen oli iloinen siitä, että Juice-kirjastoon on saatu Juicen norjalainen villapaita. Tästähän on kaunis laulukin.

–Kipsipatsas oli välillä kirjasto Metson varastoissa. Me saimme sen Juice-kirjastoon aulabaarin emännältä Lea Parviaiselta. On hänen ansiotaan, että se on edelleen tallessa. Kipsipatsas on kevyt, joten monta kertaa joku kehveli otti sen mukaansa ja Lea Parviainen kävi sitä hakemassa takaisin Helsingin junasta, tarinoi Arto Huhtinen.

Toinen ehdottomasti pysyvä esine on Juicen nojatuoli. Siihen ei kukaan tohdi istua, mutta se on kyllä sallittua.

Juice-kirjastoon on saatu hienosti esille ikkunoiden päälle Juicen kulta- ja platinalevyt. Ne ovat niin ylhäällä, että pitkäkyntiset eivät pääse niihin käsiksi.

Eero Peltonen ja Mika Sundqvist tapasivat pitkästä aikaa. Veljellistä leukailua ja tarinointi riitti.

Juicen sanoja lainaten

Helsingin vierailla on hieno uutinen. Juicen hyvällä ystävällä Eero Peltosella ja hänen kavereillaan on "kerho", joka kommunikoi keskenään Juicen sitaateilla. Niiden on oltava sanatarkkoja. Juicen valtavan laaja tuotanto antaa paljon mahdollisuuksia tähän harrastukseen.

Ensi kesänä heinäkuun lopulla Mäntän torilla lausutaan Juicen lauseita. On mahdollista, että joskus saadaan tänne Tampereelle Juice-kirjastoon samanlainen tapahtuma.

Tiatoo

Juice-kirjasto

Juice-kirjasto on Pellavantorin laidalla Tampellan alueella Herrainmäen juurella. Osoite on Pellavantori 2 B.

Yleensä Juice-kirjasto on auki vain tilauksesta. Sitä vuokrataan juhlapaikaksi. A-oikeudetkin on. Ensi kesänä se on auki kesäkuussa ja heinäkuussa.

Juice-kirjasto on Viola-kodin tiloissa ja Viola-koti ylläpitäjä. Tämä sopii hienosti Juicen elämäntarinaan, sillä hänen viimeinen kotinsa oli sadan metrin päässä kirjastosta ja Juice käytti eläessään Viola-kodin palveluja.

Juice-kirjastolla on ikää kuusi vuotta. Juicen syntymäpäivänä tupa oli täynnä väkeä. Myös Tapahtumien Yön tilaisuudet ovat vetäneet hyvin väkeä.

Juicen muistoa vaalii tukiyhdistys, jonka puheenjohtaja on Sari Leskinen. Tukiyhdistyksessä on kymmenen henkeä, esimerkiksi Juicen ystäviä. Yhdistyksen tehtävä on ylläpitää Juice-kirjastoa, pitää kansailistaiteilijan muistoa yllä ja tukea suomalaista rocklyriikkaa muun muassa julkaisemalla levyjä.

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut