Messukylän vanhaa kirkkoa remontoidaan - Moro - Aamulehti

Tampereen vanhin rakennus on nyt remontissa – keskiajalla rakennetun kirkon kunnostus vaatii erityistä varovaisuutta

Messukylän vanhan kirkon kivisaumauksia uusitaan, jotta ne eivät rapaudu. Uusi saumaus kestänee jopa 30 vuotta.

Messukylän vanha kirkko on suojeltu rakennus, joten sen remontoimiseen on käytettävä aivan tietynlaisia kalkkipitoisia aineita.

12.6.2020 11:00

Moro, Messukylä

Messukylän kivikirkko on Tampereen vanhin rakennus ja nyt siellä on meneillään julkisivuremontti.

Moron lukija ihmetteli arvorakennuksen ympärille ilmestyneitä rakennustelineitä. Ne ovat siellä, koska kirkon julkisivussa olevien kivien saumausta uusitaan ja korjataan.

Kiinteistöpalvelujen johtava asiantuntija Erkki Niemi Tampereen seurakuntayhtymästä sanoo, että remontti kestänee koko kesän, ainakin heinäkuulle asti. Työt ovat alkaneet toukokuussa.

– Kirkon kivisaumauksia uusitaan ja kunnostetaan. Ne rapautuvat ajan mittaan, joten niitä täytyy pitää tiiviinä uusimalla rapautuneita sauma-aineita.

Kirkkoa voi yhä käyttää

Kun kivisaumoja uusitaan, työ etenee seuraavasti: ensin vanha sauma raaputetaan pois, minkä jälkeen jäljelle jäänyt kivimurska imuroidaan. Sitten saumat puhdistetaan vielä paineilmalla ja uusi sauma-aine saadaan laitettua tilalle.

Andrey Paraskevov raaputtaa vanhaa rappausta irti kirkon seinästä. Hän veikkaa, että uusi rappaus tulee kestämään ainakin 30 vuotta

Messukylän vanha kirkko on rakennettu katolisella keskiajalla. Niemen mukaan kirkon ikä vaikuttaa julkisivuremonttiin.

– Messukylän vanha kirkko on suojeltu rakennus, joten sen remontoimisen suhteen on noudatettava varovaisuutta. Esimerkiksi saumassa on käytettävä kalkkipitoisia sauma-aineita, jotka varmasti kestävät aikaa.

Vaikka julkisivuremontin on tarkoitus kestää koko kesän, kirkkoa voi silti käyttää normaalisti. Niemen mukaan tämän remontin yhteydessä ei tehdä muuta kuin uusitaan kivisaumat.

– Välillä hommat etenevät nopeammin, kun saumaus on parempaa. Tärkeintä on säilyttää tämä museoitu rakennus.

Tämän kulman uusimiseen kului neljä viikkoa, kun tavallisen ­suoran seinän uusimiseen kuluisi vain pari päivää.

Uudistetut saumat pysyvät tiiviinä vuosikausia.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: