Moron pääkirjoitus: Tampere paloi sodissa kaksi kertaa, ensin sisällissodassa 1918 ja sitten talvisodassa 1940 - Moro - Aamulehti

Moron pääkirjoitus: Tampere paloi sodissa kaksi kertaa, ensin sisällissodassa 1918 ja sitten talvisodassa 1940

30.1.2020 14:33

Maanantaina 2. maaliskuuta 2020 tulee kuluneeksi päivälleen 80 vuotta siitä kun Tampere paloi. Neuvostoliiton pommituksissa talvisodan aikana kaupungissa noin 250 rakennusta vaurioitui, vajaa sata tuhoutui kokonaan.

"Huolimatta omista hävittäjistä kaupungin yllä kävi kaikkiaan 102–106 viholliskonetta, kerralla esimerkiksi 42. Ei sitten ihme, että tuli tuhoa", kirjoitti arkkitehti ja valokuvaaja Bertel Strömmer päiväkirjassaan lauantain 2. maaliskuuta 1940 kohdalla.

Tämä oli jo toinen kerta, kun sota muokkasi Tampereen kaupunkikuvaa. Edellisen kerran asuintalot roihusivat sisällissodan aikana 1918. Esimerkiksi Kyttälän savuavat rauniot ovat lohdutonta katseltavaa.

Sota on asia, joka on aina hyvä pitää mielessä. Bertel Strömmer ikuisti talvisodan seuraukset Tampereella. Kuvat kertovat, että sadat perheet menettivät kotinsa ja kaiken omaisuutensa. Tulipalopakkasessa sammutusvesi jäätyi talojen rakenteisiin ja viimeisteli täydellisen tuhon.

Moro-lehti haluaa osaltaan säilyttää kaupungin historiaa ja jakaa sitä myös asiasta kiinnostuneille kaupunkilaisille.

Talvisota-tapahtumaa voi seurata suorana Moron nettisivun kautta, mutta parhaimmillaan ainutkertainen tilaisuus on paikan päällä koettuna.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?