Mitä Juice Leskien bändikavereille kuuluu nyt - Moro - Aamulehti

”Muilla nyrjähtää nilkka, minulla osuu päähän” – Suomalaisen legendan bändikaverit kertoivat Morolle muistojaan, näin he puhuvat Juicesta

Vanhat ystävät muistelevat sattumuksia ja tilanteita mestarin matkassa. Kerro omat muistosi ja voit voittaa liput Tampereen keikalle.

Vuonna 1975 Juice Leskinen oli noussut uransa ensimmäiselle huipulle

13.6.2019 7:00

Moro, ympäri Tampereen ja ympäri Suomea

Juice Leskisen musiikkia kunnioittava kiertue pysähtyy ensi syksynä Tampereella, ja kokoonpanossa on mukana paljon tuttuja nimiä Juicen bändeistä vuosien varrelta. Myös tuoreempia kykyjä on huolittu mukaan.

Konserttikiertue ja Juicen bändikavereiden myöhäisemmät vaiheet kiinnostavat erityisesti Tampereella. Sen vuoksi Moro-lehti kysyi Juicen bändeissä, muun muassa Coitus Intissä, Slamissa ja Grand Slamissa mukana olleilta muusikoilta, mitä he ovat tehneet Juicen kuoleman (24. marraskuuta 2006 Tampere) jälkeen.

Utelimme myös Juicen musiikkiin, keikkoihin ja harjoituksiin liittyviä muistoja sekä suosikkibiisejä.

Safka Pekkonen, kosketinsoittimet

”Juicella oli joitakin melkein uskomuksen kaltaisia käsityksiä, joita mielessäni epäilin, kuten astrologiset kartat. Yhteen aikaan hän väitti, että siinä missä muilla tulee haava sormeen tai nilkka nyrjähtää, hän saa osumia päähän. En tätäkään ihan uskonut.

Kerran olimme menossa keikalle Tahkovuoreen ja poistuessamme junasta Kuopion asemalla vaunun katossa ollut luukku aukesi. En tiedä, mitä luukkujen takana oli, mutta luultavasti jotain junan sähköjärjestelmiin liittyvää eli ne oli visusti lukittu. Jos tuollainen luukku aukeaa itsekseen, lienee se ainutkertainen tapahtuma VR:n historiassa. Nyt se luukku sitten aukesi, talvella vuonna 1977. Arvaatteko, mihin kohtaan J. Leskistä tuo luukku osui?

En osaa nimetä suosikkipiisiä, mutta haluan mainita Juice Leskinen Coitus Int -levyn. Vieläkin se kuulostaa kapinalliselta ja raikkaalta. Lemmestä lurittavien iskelmälaulajien, kauniiden popparien ja taitavien progebändien keskelle ilmestyi sumeilematon amatöörijoukko, keulassaan harvenevahiuksinen, neronkalloinen runoilija, jolla oli uutistenlukijan silmälasit.”

Aikaisempia tekemisiä: Mukana Hassisen Koneessa, Popedassa, Harri Marstio Duossa ja Triossa, Katriina Honkasen ja Ismo Alangon yhtyeissä. Studioissa eri artistien ja yhtyeiden levytyksiä. 1990-luvulta alkaen teattereissa muusikkona, säveltäjänä ja näyttelijänä. Tehnyt musiikkia telkkariin.

Tämän hetken puuhia: Näyttelee kangasalalaisessa Salaseuran teatterissa, soittaa haitaria Tampo- ja Hurmio -yhtyeissä, tekee töitä tanssija-koreografi Marjo Hämäläisen kanssa, uistelee Längelmävedellä.

.

Ila Loueranta, piano, basso ja kitara

”Vuotta en muista, oli ehkä 1985 ja Pihtiputaan Saapasjalkarock. Matkalla bussissa askartelimme kaikenlaisia esineitä virkaten ja leikkaa ja liimaa -toteutuksella. Myimme ne huutokaupalla esiintymislavan lähistöllä Dingon keikan aikana. Vahingossa taisimme huutokaupata myös traktorin, jonka joku tilallinen oli viereen parkkeerannut.

Mieleen on jäänyt myös se, että muistaakseni Slam tai Grand Slam ei koskaan oikeasti treenannut. Yhden kerran taidettiin kasaantua Grand Slamin alkuaikoina johonkin treenikämpälle, mutta silloinkin testailtiin pääasiassa kitaristiehdokkaita. Sen jälkeen ei treeneille olisi ollut kai juuri aikaakaan, keikkatahti oli sen verran tiivis.”

Aikaisempia tekemisiä: Taustalaulantaa ja vokaalisuorituksia muun muassa Anssi Tikanmäen, Jari Yliahon, Mika Leppäsen ja Huojuva lato -orkesterin levytyksillä. Siberia-vierailuja Policen kappaleiden kera. Eri kokoonpanoja oman musiikin parissa.

Tämän hetken puuhia: Nykyinen orkesteri on Rootfoot. Tekee päivätöitä Tampere-talon it-osastolla.

Riku Nieminen, Juice-elokuva

”Rämpyttelimme ystäväni kanssa Marilyniä 10 -vuotiaina ja nauroimme katketaksemme, kun laulun henkilö puri hampaat Marilynin peffaan.

Suosikkini Juicen biiseistä on Kuumaa tuhkaa. Sen henki on ajaton, sointukierto junnaa hypnoottisesti eteenpäin. Teksti on yksityinen, mutta yleismaailmallinen.”

Aikaisempia tekemisiä: Soittanut rumpuja ja perkussioita eri yhteyksissä. Levyttävänä artistina tehnyt muun muassa Munamiehen kolme albumia.

Tämän hetken puuhia: Tekee Brändiändit-podcastia Suplalle, Miscbehaving -radio-ohjelmaa Bassoradiolle ja toimii kulttuurituottajana. Valmistautuu keikkareissuun Fuengirolassa.

Anssi Tikanmäki, kosketinsoittimet

”Olimme vuonna 1986 toista kertaa Lontoossa kuuluisalla Abbey Road -studiolla levyttämässä. Meni aika lailla toisin kuin Strömsöössä. Meillä oli varattuna neljä päivää Yölento-albumin pohjaraitojen tekemiseen. Aika monta piisiä tehtiinkin.

Suomessa menin moniraitakakkujen kanssa Lempäälään Sundqvistin Mikan MSL-studiolle. Kuuntelimme, mitä olimme saanet aikaan ja totesimme, että kaikki taitaa mennä uusiksi. Äänityksistä säästyi vain Yölento-albumin viimeisen piisin eli Paskaa-kappaleen kuoro, jossa hoetaan paskaa, paskaa. Tuumailimme vain, että monellako on varaa mennä Lontooseen asti tekemään paskaa.

Suosikkikappaleita olisi useita, mutta sanotaan, että Taivaan kappaleita -albumilta Pienestä pitäen. Siihen saatiin keveästi kulkeva poljento ja kappaleen hiukan haikea melodia, sointi ja sävy sopii tekstiin erinomaisesti.”

Aikaisempia tekemisiä: Tehnyt musiikkia Mika ja Aki Kaurismäen elokuviin sekä Kalle Holmbergin ohjaamiin näytelmiin. Julkaissut Suomen ainoan kultalevyyn yltäneen instrumentaalilevyn Maisemakuvia Suomesta sekä kymmenen muuta omaa albumia. Vetänyt 1980-luvun puolivälistä alkaen mykkäelokuvia säestävää Filmiorkesteria esiintyen kymmeniä kertoja eri puolilla Eurooppaa. Säestänyt ATO-orkesterinsa kanssa brittilegendaa Donovania.

Tämän hetken puuhia: Keikkailee ahkerasti ATO:n ja Maisemakuvien kanssa sekä sovittaa Juha-mykkäelokuvan musiikkia HKO:n kinokonserttia varten.

Juuso Nordlund, basso

”Eräällä keikalla Petteri Salmisen kitarasoolon aikana Juice nojaili lavan tukitolppaan ja nukahti siihen. Minua hävetti se niin paljon, että soitin loppukeikan selin yleisöön päin.

Suosikkibiisejä on useita, mutta sanotaan vaikka 3.30. Juicella on siinä herkkä tunnelma, hyvä teksti ja kappaleen kruunaa Salmisen soolo.”

Aikaisempia tekemisiä: Soittanut Anssi Tikanmäen orkesterissa, projektiluontoisia keikkoja Hassisen koneesta Rootfootiin ja Harri Marstio Bandista Joe Vestichiin. Studiomuusikkona soittanut bassoraitoja eri artistien levyille.

Tämän hetken puuhia: Tekee äänitys- ja tuottamistöitä sekä Anssi Tikanmäen kanssa keikkoja. Soittaa henkiin herätetyssä Rootfootissa.

Jari Yliaho, kitara

Kuumaa tuhkaa on hieno kappale. Kuuntelimme sitä ennen julkaisua hyvillä mielin keikkabussissa matkalla johonkin.”

Aikaisempia tekemisiä: Soittanut Siberiassa, Anssi Tikanmäen filmiorkesterissa ja Joe Vestichin kanssa.

Tämän hetken puuhia: Työskentelee kuljetusalalla.

Toni Lähteenmäki, laulu

”Yksi studioäänitys jäänyt erityisesti mieleen. Olin saanut kasetille pohjat Rakkauden ammattilainen -biisistä. Siihen haluttiin vain naisääni. Sain täydet valtuudet keksiä siihen taustalaulut. Studiossa menin heti alakertaan laulamaan, mitä olin ajatellut ,ja se oli vielä hieman epävarmalla pohjalla. Sunqvistin Mika ja Juice olivat sitä mieltä, että se oli siinä! Ja niin se taisi ensimmäisellä otolla jäädä sisään.

Toinen hauska muisto on ajalta kun asuin Petsamossa Juicen talon yläkerrassa vuokralla. Harrastin liskoja ja minulla oli terraariossa muutama. Niiden ruokana olivat elävät heinäsirkat, ja kuinka ollakaan, niitä pääsi pakenemaan ilmeisesti putkistoja pitkin Jussin huoneistoon ja kellariin asti. Niitä sitten pyydystettiin porukalla.”

Aikaisempia tekemisiä: Soittelimme Costello Hautamäen kanssa kellarissa ja teimme myös yhden sinkun, joka nimibiisin Pannan menemään sanoitukseen teki Juice. Tuohon aikaan oli paljon taustalaulukeikkoja, radiomainoksia ja muita proggigsia.

Vuonna 1985–1986 perustimme kavereiden kanssa tyttöbändi Ilonan, jonka vanhempi väkikin ehkä muistaa. Silloin aloin myös soittaa kitaraa ja tehdä biisejä. Juice auttoi meitä sanoituksissa tuolloin ja myöhemmin soololevylläni Haaveilen (1990).

Viimeisin orkesteri on ollut Acoustix. Joskus saatan roiskaista soolokeikkoja.

Tämän hetken puuhia: Käyn Orivedellä Alexander-tekniikan opettajakoulua. Valmistun kesällä 2020. Lisäksi työskentelen Tuula Lehtisen taiteen parissa ja teen messukeikkoja ympäri Suomea.

Puntti Valtonen, kitara

”Aikoinaan Leskinen sai kuningasajatuksen, että mentäisiin laivalla Virroille keikalle. No matkalla suuta kuivasi ja osoittautui, että ajatus ei ollutkaan ihan onnistunut ja loppuun asti pohdittu. Matka tosin oli riemukas…”

Aikaisempia tekemisiä: Menin teatterikouluun bändistä lähdettyäni ja enimmäkseen olen osallistunut musikaaleihin ja musiikkiteatteritemmellyksiin bändistä lähtöni jälkeen.

Tämän hetken puuhia: Olen tehnyt lauluillan myös mestari Kaj Chydeniuksen kanssa ja uusi olisi tarkoitus toteuttaa tulevana syksynä marraskuussa. Tällä hetkellä perehdymme Unto Monosen innoittumina suomalaiseen kaihomielisyyteen humoristisin ottein kera Jussi Lammen, Timo Rautiaisen ja Timo Kärkkäisen. Teoksen nimi on Aavan meren tällä puolen.

Lähde kuuntelemaan Juicea

Juice-elokuvan myötä syntynyt Juice Originals -yhtye lähtee syksyllä konserttisalikiertueelle. Tampere-talossa se esiintyy 24.9.

Kerro muistosi Juicesta tai hänen bändistään Morolle.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut