DX-kuuntelu on monipuolinen harrastus, jota tamperelainen Juha Vehmas esittelee Morossa - Moro - Aamulehti

”Kuin lintujen bongausta, mutta radiolla.” Kaikki alkoi putkiradiosta – Hyvällä kelillä voi kuulua radioasema Argentiinasta

Harrastuksessaan DX-kuuntelija Juha Vehmas metsästää maailmalta radiolähetyksiä.

Itäsaksalaista laatua oleva EAW-putkiradio oli ensimmäinen kuunteluväline, jolla Juha Vehmas aloitti radioaaltojen etsimisen. Radio on yhä tallella ja yhä hyvässä kunnossa.

26.4.2019 17:00

Moro

Upein hetki on, kun rätisevien radioaaltojen keskeltä yllättäen löytää tuntemattoman radiolähetyksen jostain kaukaa. Se vaatii onnea, paneutumista ja tutkimustyötä ja siksi Juha Vehmas on opiskellut esimerkiksi espanjaa, italiaa ja portugalia.40 vuotta DX-kuuntelua intohimoisesti harrastanut Vehmas tosin sanoo erottavansa radiotunnuksen vaikka koreankielellä puhutusta lähetyksestä.

– Korva on tottunut erottamaan tunnuksen, Vehmas sanoo selatessaan radiotaajuuksia kotonaan tietokoneen näytöllä.

DX-kuuntelija Juha Vehmas asuu nykyään Pirkkalassa Tampereen rajalla. Taloa rakennettaessa otettiin huomioon radioantennien asentaminen ja rakennettiin puutarhaan maan alle putki antennikaapeleille.

Hyvät kuulokkeet ovat ahkerassa käytössä DX-kuuntelussa.

Vehmas on napannut kuunteluun radioasemia ympäri maailmaa, mutta varsinainen mielenkiinto kohdistuu Etelä-Amerikasta tuleviin radioaaltoihin.

– Se ei ollenkaan ole pelkästään se etäisyys, mikä kiinnostaa. Kaukomaat ovat viehättäneet minua jo pikkupojasta lähtien ja on mielenkiintoista kuunnella radio-ohjelmaa jostakin lattarimaasta. Heillä on todella mukaansa tempaava tyyli.

Selvää toki on, että harvinaiset asemat ovat usein kaukana. Vehmas on kuunnellut Uudesta-Seelannistakin lähetettyä ohjelmaa.

– Tämä on kuin lintujen bongausta, Vehmas vertaa.

Mummun radiolla alkoi

DX-kuuntelun nimi tulee sanoista distant x eli kaukainen tuntematon. Lajia harrastetaan ympäri maailmaa ja harrastajat jakavat harvinaisten asemien taajuuksia keskenään. Keskeinen ero radioamatööreihin on, että käytössä ei ole radiolähetintä. DX-harrastus perustuu yleisradioasemien kuunteluun.

Kaukomaista kiinnostunut Vehmas alkoi selata radioaaltoja jo vuonna 1975. Käytössä oli mummun 1950-luvulla ostama itäsaksalainen EAW-putkiradio. Vehmas asui silloin vanhempiensa kanssa Tampereen keskustassa, mikä aiheutti rajoituksia.

– Kunnollista antennia ei saanut mitenkään rakennettua. Kun muutimme Kämmenniemeen, kävin Tampereen DX-kuuntelijoiden alkeiskurssilla ja rakensin vuonna 1979 kotipihaan 30-metrisen antennin, jolloin maailma avautui. Sitten vedin 300 metriä pitkän langan antenniksi.

Tällä radiolla Juha Vehmas vangitsi kuunteluunsa ensimmäisen kaukomailta tulevan radiolähetyksen.

Putkiradio vaihtui yhä parempiin kuuntelulaitteisiin ja lopulta vuonna 2008 tietokoneeseen kiinnitettävään radiovastaanottimeen. Se on netin välityksellä kytketty 870-metriseen antenniin Kaupin suunnassa. Vuonna 1967 perustetulla Tampereen DX-kuuntelijat ry:llä on siellä antenneja, jotka ovat netin kautta jäsenten käytettävissä.

Putkiradion viritysasteikko oli alku, mutta nykyään Vehmas etsii harvinaisia radiolähetyksiä tietokoneen avulla.

Yksi antenneista on kotitalon katolla.

– Suora kuparilanka suunnataan halutun kohteen suuntaan. Mitä pitempi lanka, sitä paremmin kuuluu.

Mihin onnea tarvitaan?

Onni on tärkeä osa DX-kuuntelua, mutta onneaan voi parantaa osaamisella. Pitää olla oikeassa paikassa oikeaan aikaan. Taas siis kuin lintujen bongausta.

– Radiolähetyksen signaali heijastuu ionosfääristä ja siinä voi olla monta hyppyä ennen kuin se kuuluu täällä.

Hypyt ovat sitä, että edetessään radioaalto ”kimpoilee” ilmakehän yläosien ja maanpinnan tai meren välillä. DX-harrastaja tulee seuranneeksi eri ilmakehän ilmiöitä ja niiden vaikutuksia radioaaltojen kuulumiseen. Jotkin taajuudet kuuluvat talvella, jotkut kesällä, jotkut valoisalla ja jotkut pimeällä.

– Se on todella mielenkiintoista, sillä vieläkään maailmassa ei tiedetä kaikkea siitä, miten jotkin radioaallot heijastuvat tai taipuvat ilmakehässä. Se on arvoituksellista ja siksi radiokelien seuraaminen ja analysoiminen on mielenkiintoista.

Lokikirja kertoo

Vehmas kaivaa kirjahyllystä näytteille yhden lokikirjansa. Lokikirjoihin hän vuosikaudet kirjoitti havaitut radioasemat ja asemiin sekä signaaleihin liittyviä huomioita. Sivut ovat täynnä tarkkaa tekstiä.

– Nykyään pidän lokia tietokoneessa. Ilmoitukset radioasemillekin tehdään nykyään sähköisesti.

Aiemmin radioasemille lähetettiin kirjepostitse tieto, että kuulin teidät Suomessa Tampereella. Radioasemat lähettivät paluupostissa QSL-kortin, jossa oli aseman tunnus, kenties tunnuskuva ja vahvistus DX-kuuntelijan saavutuksesta.

– Näitä on kertynyt paljon. Tämä kortti on Costa Ricasta, josta kuulin erään aseman ensimmäisenä Suomessa vuonna 1983, Vehmas esittelee yhtä paksua kansiota.

Costaricalainen radioasema lähetti paluupostissa kortin lisäksi viirin. Nykyään näitä QSL-kortteja ei enää keräillä.

DX-kuuntelijoilla on oma kerholehti Pirkanmaalla.

Vehmas on jo vuodesta 1996 lähtien ollut Hämeen alueen DX-neuvoja. Jos asia kiinnostaa, voi lähettää sähköpostia osoitteeseen jvh(at)sdxl.org. tai tutki Suomen DX-liiton nettisivuja.

Vehmas vetää kuulokkeet takaisin korvilleen ja kääntyy tietokoneelle. Kuuluukohan Moray Firth Radio 1107 kHz Skotlannin Ylämaalta tänään?

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut