Moro, Otavalankatu
– Rahat riittävät marraskuuhun asti. Sen jälkeen voimme jakaa vain kouluista jäävää hävikkiruokaa sekä kauppojen ja elintarviketeollisuuden lahjoituksia, murehtii SPR:n Tampereen osaston toiminnanjohtaja Marjo Majlund.
Nykyisin Otavalankadulla entisen Mummon kammarin tiloissa toimiva SPR jakaa ruoka-apua keskiviikkoisin ja perjantaisin.
SPR tekee yhteistyötä Tampereen ev. lut. seurakuntien kanssa, josta se saa kaupunkilaisille jaettavat elintarvikkeet.
Ruokanysse esti jonot
Ennen koronaa Tampereella voitiin ylpeillä sillä, että tehokas ruoka-apu esti Helsingin Kallion kaltaiset ruokajonot. Se oli seurakuntien Ruokanyssen ansiota.
Näin ei ole enää, sillä keväällä pahimpaan korona-aikaan Tampereen jono oli jopa pitempi kuin Helsingissä.
– Jono alkoi Otavalankadulta, jatkui Rautatiekadulle, Suvantokadulle, Tuomiokirkonkadulle ja sitten mutkitellen Hämeenkadulle asti, Majlund selvittää.
Taustaa ei selvitetä
Tampereella ruoka-apua jaetaan ainakin kahdella tavalla. Seurakuntien ruokapankissa asioivat kirjautuvat asiakkaaksi eli saavat luvan avun hakemiseen seurakunnan diakonilta.
SPR:n ruoka-apujono työllistää myös vapaaehtoisia. Petri Huuhkanen, Hamdi Uldag ja Carita Hjorth pakkasivat ruokakasseja Otavalankadulla.
SPR jakaa apua kaikille taustoja ja tarvetta sen enempää selvittämättä. Riittää, kun on jonottamassa oikeana päivänä oikeaan aikaan.
– Emme kysele syytä ruuan hakemiseen, mutta vaatetus viestii jonottajista. Monet uudet hakijat ovat selvästi olleet ennen koronaa ihan hyvässä taloudellisessa tilanteessa ja pärjänneet palkallaan, Majlund arvelee.
Tältä pitkä ruokajono näytti viime viikon keskiviikkona:
Viime syksynä ruokakassin kävi hakemassa noin 70 kaupunkilaista joka jakelukerralla. Heistä suurin osa oli eläkeiässä olevia tamperelaisia.
– Nyt hakijoiden kirjo on huomattavasti monipuolisempi. Jonossa on myös nuoria, lapsiperheitä ja mahdollisesti myös pienyrittäjiä.
– Ruokakassin saattaa noutaa myös alle 15-vuotias lapsi, joka sanoo, että isä tai äiti lähetti hakemaan sen.
Viime keväänä koko Suomen sulkeuduttua ruokaa haki yli 400 kaupunkilaista joka jakelukerralla. Syksystä määrä nousi siis jopa viisinkertaiseksi.
Majlundin mukaan on täysin mahdollista, että marraskuussa osa avun tarvitsijoista voi jäädä ilman ruokaa, jos rahoitusta ei jollakin tavalla saada turvattua.
Poikkeuksellisesti hedelmiä
Moro vieraili Otavalankadulla viime keskiviikkona juuri ennen ruokakassien jaon alkua. Kasseja saatiin tehtyä vähän yli 300. Kaikki menivät alle puolessa tunnissa.
Moro kertoo loppuvuoden aikana keräyksen sujumisesta. Jutut tunnistaa tästä logosta.
Vapaaehtoistoiminnan koordinaattori Kaisa Kuuppo hankkii jakopäivän avuksi 12– 15 vapaaehtoista, jotka keräävät elintarvikkeet kassiin isoista laatikoista.
– Muun muassa kouluista tulee hävikkiruokaa, joista on tehty 1– 3 valmista annosta per kassi. Leipää on yleensä aina. Tällä kertaa on myös hedelmiä, mutta ne ovat harvinaisempia.
Kassiin sujahtaa myös makaronia ja paketti grillimakkaraa sekä puolikas kotelo kananmunia.
Majlund arvelee, että marraskuussa avustusrahojen loppumisen myötä kassi on huomattavasti pienempi.
Kassissa on koulujen hävikkiruokaa, mutta muu sisältö onkin kauppojen ja paikallisten elintarvikeyritysten lahjoitusten varassa.
– Korona-aikana lahjoitusten määrä ei juuri ole laskenut, mutta avun tarvitsijoita on vain paljon aikaisempaa enemmän.
Osallistu Tampereen ruokakassikeräykseen tästä linkistä.
Kampanja
Valtuuston puheenjohtaja Anna-Kaisa Ikonen: ”Kyllä tämä tilanne vetää hiljaiseksi”
Tampereen ev. lut. seurakunnat käynnistää Moro-lehden avustuksella ruokakassi-kampanjan, jonka tavoitteena on kerätä loppuvuoden aikana 100 000 euroa muun muassa tamperelaisten pienyrittäjien ja lapsiperheiden ruoka-avun rahoittamiseen.
Apua jaetaan seurakuntien ruokapankin ja SPR:n ruoka-avun kautta. Kampanjan suojelijana toimii Tampereen kaupunginvaltuuston puheenjohtaja ja kansanedustaja Anna-Kaisa Ikonen (kok.). Kaupunkilaisten lisäksi mukaan haastetaan tamperelaiset yrittäjät.
Anna-Kaisa Ikonen, Tampereelle on syntynyt koronan myötä lähes kilometrin mittainen ruokajono. Millaisia ajatuksia tämä sinussa valtuuston puheenjohtajana ja tamperelaisena kansanedustajana herättää?
– Kyllä se vetää hiljaiseksi. Korona on iskenyt todella ikävästi moniin koteihin työttömyyden ja lomautusten, toimeentulo-ongelmien ja monien hyvinvoinnin ongelmien muodossa. Tällaisena hetkenä yhteiskunnan on tultava avuksi. Haluan kiittää SPR:ää, seurakuntia, Moroa, lahjoittajia, vapaaehtoisia ja kaikkia niitä tahoja, jotka ovat tarjonneet auttavan kätensä tässä tilanteessa.
SPR:n rahat loppuvat marraskuussa, ja sen jälkeen voidaan jakaa vain kouluilta jäävää hävikkiruokaa ja kaupoista saatuja lahjoituksia. Mitä nyt pitäisi tehdä?
– Kouluilta jäävän hävikkiruoan jaon aloitimme pormestariaikanani ja pidän tärkeänä, että toimintatapa saatiin silloin ”hyvänä aikana” luotua, niin se on meillä käytössä nyt kriisin keskellä. Sitä kaupungin on jatkettava. Lisäksi kaupungin jatkotuki on otettava esiin talousarvioneuvotteluissa.
Mitä haluaisit sanoa niille kaupunkilaisille, jotka ovat koronan vuoksi joutuneet turvautumaan ruoka-apuun?
– Ette ole yksin. Ruoka-apu on teitä varten ja olette tervetulleita hakemaan sitä. Syviin talousvaikeuksiin on lisäksi mahdollista hakea toimeentulotukea ja jos tilanne tuntuu henkisesti rankalta, tukea jaksamiseen on saatavissa niin kaupungin palveluista kuin kansalaisjärjestöjen kautta.
– Toisaalta myös moni yritys kamppailee oman selviytymisensä kanssa. Suosikaamme paikallisia tuotteita ja yrityksiä. Näin autamme myös yrityksiä selviämään yli vaikeimmasta ja säästämme monen tamperelaisen työpaikat.
Osallistu Tampereen ruokakassikeräykseen tästä linkistä.
Moron pääkirjoitus
Nyt tarvitaan talvisodan henkeä
Tampereen ev. lut. seurakunnat ja Moro-lehti järjestivät keväällä ruokakassikeräyksen, koska koko Suomi meni kiinni ja sadat pienyrittäjät ja vähävaraiset lapsiperheet joutuivat pyytämään ruoka-apua selvitäkseen arjessa eteenpäin. Silloin kaupunkilaiset lähtivät joukolla liikkeelle ja hyvin nopeassa tahdissa saatiin kasaan 50 000 euroa.
Kesän koittaessa kuvittelimme, että elämä palaa entiselleen ja ruoka-avun tarve vähenee. Näin ei sitten käynytkään.
Kesällä Tampereen kaupunki myönsi ruoka-apuun 50 000 euroa lisää, mutta vähitellen nekin on syöty.
Nyt SPR:n suunnasta kuuluu hälyttävää tietoa pitkistä ruokajonoista ja marraskuussa lopullisesti pilkottavasta rahakirstun pohjasta.
Sen vuoksi vetoamme jälleen tamperelaisiin yrityksiin ja yksityishenkilöihin. Nyt jos koskaan on tarvetta talvisodan hengelle, sillä osa tamperelaisista kärsii todella pahasti koronan aiheuttamista lomautuksista ja irtisanomista.
Jo muutaman viikon kuluttua ruokajonossa on sellainen tilanne, että kassissa on vain hävikkiruokaa pieni rasia, eikä juuri lainkaan tarpeita aterioiden valmistamiseen kotona. Lisäksi eteen voi tulla sellainen tilanne, ettei edes näitä ruokakasseja riitä kaikille jonottajille.
Jokainen tamperelainen voi lahjoituksellaan vaikuttaa siihen, kuinka ankea talvi Tampereelle on tulossa.
Jari Mylläri, Moro-lehden tuottaja.
Osallistu Tampereen ruokakassikeräykseen painamalla tästä linkistä.