Vakuutusyhtiö Turva antoi ruokakassikeräykseen 50 000 euroa –  kolmen kuukauden ja 100 000 euron tavoite ylittyi muutamassa viikossa 1,5-kertaisesti

Keräyksestä tuli oikea tamperelainen kansanliike, koossa on jo 143 530 euroa.

Ruokapankki on Tampereen ev.lut. seurakuntayhtymän ruoka-avun keskus. Marja Palkonen ja muut työntekijät jakavat ruokaa muun muassa SPR:n kautta apua tarvitseville kaupunkilaisille.

| Päivitetty

Moro, Otavalankatu

Kuvat Tampereen monen korttelin mittaisesta ruokajonosta olivat liikaa kaupunkilaisille. Tampereen ev. lut. seurakuntien ja Moro-lehden käynnistämä ruokakassikeräys on saanut kansanliikkeen omaisia piirteitä ja tavoitteena ollut 100 000 euron summa on jo ylitetty lähes 1,5-kertaiseksi.

Huikean hienon tuloksen viimeisteli vakuutusyhtiö Turva, joka antoi keräykseen peräti 50 000 euroa.

– Tämä on meidän tapamme kantaa yhteiskuntavastuuta. Asun itse keskustassa ja usein työmatkalla konttorillemme Järvensivulle ihmettelin, että mitä nuo ihmiset oikein kadulla jonottivat, selvittää toimitusjohtaja Ville Raunio.

– Olen itse asunut Helsingissä ja siellä ruokajonoihin on tottunut. Oman kotikaupungin jonot kyllä pysäyttivät, koska niihin ei tällä ole totuttu. Olimme siis jo täällä Turvassa pohtineet, että miten voisimme auttaa tamperelaisia ja tämä keräys tuli kuin tilauksesta.

Turva toivoo, että sen lahjoitus näkyy ruokakasseissa erityisesti joulun alla.

Yhtiö on aikaisemmin tukenut muun muassa vähävaraisia lapsiperheitä, luonnonsuojelua ja erilaisia koulutushankkeita. Toimitusjohtaja myöntää, että 50 000 euroa on iso summa myös Turva näkökulmasta.

– Tilanne tulevana talvena saattaa olla monille työttömyydestä kärsivälle perheelle ikävä. Ehkä tilanteen ainoa positiivinen asia on se, että kenties itsekkyys työnnetään nyt hieman taka-alalle ja empatia nousee esiin.

Nämä Moro-lehdessä Tampereen kaduilta julkaistut kuvat olivat liikaa kaupunkilaisille. Ruokakassikeräys oli suunniteltu kolmen kuukauden pituiseksi, mutta tavoite ylittyi reilusti jo muutamassa viikossa.

– Jokainen yksityishenkilö ja myös yritys voi nyt miettiä, että miten voi auttaa koronapandemian seurauksista kärsiviä lähimmäisiä. Haluamme näyttää esimerkkiä, Raunio kiteyttää.

Voit osallistua ruokakassikeräykseen klikkaamalla tätä tekstiä.

Vähästäkin annettu

Seurakuntien kehittämistyön asiantuntija Eva Wäljas, millaisia ajatuksia seurakunnissa herättää se, että ruokakassikeräykseen on tullut myös kohtuullisen pieniä muutaman euron lahjoituksia?

– Täytyy myöntää, että tässä on tullut pari kertaa pyyhittyä silmäkulmia kun ihmisten hyväntahtoisuus on tuntunut niin hyvältä. Moni sellainenkin ihminen on halunnut auttaa, jolla on itsellä talous tiukoilla. Osa lahjoittajista on kirjoittanut lahjoituksen tekstikenttään pieniä tsemppiviestejä ja niistä jokainen on myös lämmittänyt tosi paljon.

Nostetaanko nyt tavoite 200 000 euroon kun kerran kampanja-aika jatkuu vielä parisen kuukautta?

Keräyksen tavoite 100 000 euroa on nyt saavutettu ja lahjoituksia on tullut jopa yli sen. Emme nosta tavoitetta, mutta lahjoituslinkki on vielä auki vuoden loppuun.

Kansanedustaja ja valtuuston puheenjohtaja Anna-Kaisa Ikonen on iloinen, koska kaupunkilaiset lähtivät todella isolla joukolla auttamaan koronakriisistä kärsiviä tamperelaisia.

Tehrään tästä ny numeroo

Tampereen ev. lut. seurakuntien ja Moro-lehden käynnistämän ruokakassikeräyksen suojelijana toimii kansanedustaja ja kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Anna-Kaisa Ikonen (kok.).

Mitä ajattelen keräyksen sujumisesta, joka on saanut jopa kansanliikkeen omaisia piirteitä?

– Kerrassaan mahtavaa! Ainakaan tätä ei voi kommentoida peritamperelaiseen tapaan, ettei ny tehrä tästä numeroo. Kyllä tästä pitää nyt tehdä vähän numeroakin. Suurkiitos jokaiselle mukaan lähteneelle, lahjoituksenne on tärkeä ja tulee aitoon tarpeeseen.

Mitä mietit tamperelaisten perusluonteesta vaikeuksien keskellä, kun 100 000 euron tavoite on jo ylitetty 1,5-kertaisesti?

– Sydäntä todella lämmittää huomata, miten paljon välittämistä kaupunkiimme mahtuu vaikeallakin hetkellä. Uskon ja toivon, että keräys tuo iloa niin ruoka-apua tarvitseville kuin niille, jotka ovat antaneet omastaan toisten hyväksi.

Ostoruokaa ja joulukasseja

Seurakuntien elintarvikeavun koordinaattori Marja Palkonen, mitä lahjoitusvaroilla tehdään?

– Lahjoitusvaroilla ostetaan täydennystä arjen ruokakasseihin ja hankitaan joulunruokia.

Kuinka monta kaupunkilaista saa apua?

– 25 000 avustukseen voidaan hankkia 4 euron edestä lisää elintarvikkeita ja lisäksi 1 500 taloudelle voidaan ostaa 25 euron hintainen joulukassi.

Voit osallistua ruokakassikeräykseen klikkaamalla tätä tekstiä.

Tiatoo

Ruokakassit

Keväällä järjestettiin ensimmäinen keräys. Keräystavoite tuli täyteen vuorokaudessa ja lopulta keräys tuotti 50 000 euroa, jolla saatiin 2 500 ruokakassia.

Avun tarve on kasvanut, nyt keräystavoite oli 100 000 euroa ja 5 000 ruokakassia.

Tampereen seurakuntien Ruokapankki koordinoi ruoka-avun jakamista.

Jaettavaa ruokaa saadaan lahjoituksina (muun muassa hävikkiä ja ylijääneitä annoksia), EU-apuna ja rahalla ostamalla.

Ruokaa jaetaan ruokakasseissa, annoksina ja myös niin, että yhteistyötaho valmistaa ruoka-annokset ruoka-avun kautta tulleista tarvikkeista.

Mikäli haluat antaa lahjoituksen laskulla, ota yhteyttä erityisdiakoni Pirjo Paloviita, pirjo.paloviita@evl.fi, 040 8048138.

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut