Vanhoja kansalaisia kohdellaan menoeränä – Se on moraalisesti kestämätöntä

Näkökulma: Vanhustenhoidon nykyinen kurjistaminen on moraalisesti kestämätöntä, ja voi johtaa ennalta arvaamattoman voimakkaaseen kollektiiviseen taakkasiirtymään, kirjoittaa tutkijatohtori Jari Pirhonen.

Alma Median arkisto
Vanhoja kansalaisia kohdellaan menoeränä – Se on moraalisesti kestämätöntä

Kirjoittajan mielestä satsaus vanhusten hyvään hoitoon on myös panostamista lapsiin.

Jari Pirhonen

Joulukuussa vuonna 2017 valtiovarainministeri Petteri Orpo esitti maksuttoman esikoulun ulottamista myös viisivuotiaisiin lapsiin. Tämän uudistuksen hinta 70 miljoonaa euroa siis löytynee jostakin, kun valtiovarainministeri itse uudistusta ehdotti. Uudistus on hyvä ja suotava, ja Orpo perusteli sitä paitsi tasa-arvon lisääntymisellä myös satsauksena tulevaisuuteen. Nämäkin perustelut ovat asianmukaisia ja paikallaan, mutta haluaisin nostaa esiin aivan toisen näkökulman tulevaisuuteen satsaamisiin.

Tulevaisuuteen satsaamista ei nimittäin ole pelkästään lapsiin ja nuoriin satsaaminen. Yhtä lailla, ja vielä kiireellisempää, on myös vanhojen ihmisten hoitoon satsaaminen. Tulevaisuudessa me nimittäin joudumme elämään nykyisten päätösten luomalla moraalisella pohjalla.

Psykologi Pirkko Siltala on puhunut kollektiivisista taakkasiirtymistä tarkoittaen traumoja, syyllisyyttä ja häpeää aiheuttavia yhteiskunnallisia konflikteja ja ristiriitoja, kuten sotia, sortoja tai etnisiä kiistoja. Mielestäni myös vanhustenhoidon nykyinen kurjistaminen on moraalisesti kestämätöntä, ja voi johtaa ennalta arvaamattoman voimakkaaseen kollektiiviseen taakkasiirtymään. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen mukaan laitoshoitopaikkoja on ajettu alas ilman vastaavia satsauksia kotihoitoon.

Gerontologian professori Marja Jylhä on osuvasti todennut, että nykyisin ei enää makuuteta vanhoja ihmisiä laitoksissa, sillä heitä makuutetaan yksityiskodeissaan. Tilanne on hälyttävän huono ja me kaikki tiedämme sen. Me olemme siis yhteiskuntana hyväksymässä ajatuksen, että kansalaisista vanhimpia ja haavoittuvimpia kohdellaan menoeränä, josta voi tinkiä.

Vanhat ja haavoittuvimmat on tehty kollektiivisesti näkymättömiksi. Sen hyväksyminen, että meillä ei ole varaa hoitaa vanhoja ihmisiä parhaalla mahdollisella tavalla, ei ole mitään muuta kuin kollektiivinen heitteillejättö, josta voi aiheutua sukupolvien yli ulottuva taakkasiirtymä. Tämä taakkasiirtymä voi heikentää myös pian esikoulunsa viisivuotiaina aloittavien lasten tulevaa elämänlaatua.

En missään tapauksessa halua asettaa lasten ja vanhojen ihmisten hyvinvointia vastakkain tai toisensa poissulkeviksi. Haluan vain meidän miettivän, mitä tulevaisuuteen satsaaminen tarkoittaa. Minkälaisia moraalikäsityksiä voi opettaa lapsille sukupolvi, joka ei pidä parasta mahdollista huolta vanhimmasta elossa olevasta sukupolvesta?

Vanhimpien ihmisten osuus Suomen väestössä on parhaillaan kovassa kasvussa. Nyt on arvovalinnan paikka. Me voimme valita kollektiivisen heitteillejätön ja taakkasiirtymän. Kyllä, se on valintakysymys mihin sekä yhteisiä että omia resurssejamme käytämme.

Voimme valita toisinkin. Voimme valita sukupolvien välisen solidaarisuuden ja osoittaa, että Suomessa ei tarvitse kenenkään pelätä vanhana mahdollisesti tarvitsemansa hoidon ja avun saamisen puolesta. Mitä ajattelette, kumpi vaihtoehto on parempi esikouluaan aloittelevien lasten tulevaisuuden kannalta?

Kirjoittaja on tutkijatohtori Tampereen yliopistossa ja Gerontologian tutkimuskeskuksessa.


Kommentit (4)

  • Nimetön

    On masentavaa kokea olevansa taakka yhteiskunnalle. Tuntuu kummalliselle, että meidän, nyt vanhojen , aikana tähän maahan on saatu aikaan nykyinen koulutus-, sosiaali- ja työttömyysturva, samoin eläkkeet, kaikkien meidän työllä. Eläkerahastotkin on kaikki luotu meidän työllä. Ja työtä on todella ollut tehtävä. On vaikea ymmärtää, että me nyt olemme vain taakka, jonka olot vain koko ajan kurjistuvat.

  • Sinikka Haatainen

    Väestörakenne on vääristynyt ja tämä on tiedetty kauan. Nyt suuret ikäluokat ovat ikääntymässä ja haasteet kaavavat edelleen. Mielestäni kaikki innovaatiot ovat tervetulleita ikääntyvien hoitoon liittyen. Asennekasvatusta ikääntymistä kohtaan tulisi tehdä jo peruskoulussa. Vapaaehtoistyö kunniaan ja yhteistyötä yli ikäpolvien. Ikäihmisillä on paljon elämänkokemusta ja viisautta jaettavana. Kaikki vanhetaan jokapäivä.

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Pääaiheet

Sammio