Sote ja maakunnat on huonosti valmisteltu malli – oikea pohja olisivat erva-alueet ja viisi yliopistosairaalaa

Miten joku kuvittelee, että palvelut voisivat olla tasa-arvoiset rakenteeltaan ja saatavuudeltaan, kysyy Valkeakosken kaupunginhallituksen puheenjohtaja Pekka Järvinen.

Alma Median arkisto
Sote ja maakunnat on huonosti valmisteltu malli – oikea pohja olisivat erva-alueet ja viisi yliopistosairaalaa

Kirjoittajan mielestä sote-uudistus yhdistyneenä maakuntamalliin on huono ratkaisu.

Pekka Järvinen

Suomessa ei ole koskaan yritetty viedä maaliin näin huonosti valmisteltua ja keskeneräistä asiaa kuin tämä hallituksen esitys on. Valtaosa kansalaisista tietää, että keskustalle maakunnat ovat tärkein asia, kansalaisten sote-palveluista viis.

Sote tarvitaan ehdottomasti. Lähes kaikki asiantuntijat ovat tyrmänneet kuitenkin hallituksen esittämän mallin. Lähes kaikki asiantuntijat ovat myös yksimielisiä, miten sote pitäisi toteuttaa. Asiantuntijat eivät kaipaa sen enempää maakunta- kuin kuntarakenteen uudistuksia.

Nämä uudistukset, joita eri hallitusten aikana on sote-uudistukseen liitetty, ovat eri poliittisten puolueiden omien valtapyrkimysten tuotteita ja tavoitteita. Kansalaisten palveluiden turvaaminen ja parantaminen eivät niihin tavoitteisiin ole sopineet.

Soten alkuperäiset tavoitteet eivät toteudu. Suomi on valitettavasti väestön keskittymisen osalta varsin epäsuhtainen. Nyt perustetaan maakuntia, joiden väestöpohja on pienimmillään noin 60 000 asukasta ja Uudenmaan noin 1,7 miljoonaa. Miten joku kuvittelee, että palvelut voisivat olla tasa-arvoiset rakenteeltaan ja saatavuudeltaan, kuten lakiesitykset antavat ymmärtää?

Olen seurannut soten valmistelua varsin läheltä koko sen historian ajan Pirkanmaan sairaanhoitopiirin valtuuston puheenjohtajana ja hallituksen jäsenenä, kaupunginhallituksen puheenjohtajana ja valtuutettuna Valkeakoskella sekä sdp:n puoluehallituksessa demareiden ollessa hallituksessa ja vastatessa sotesta ja sen valmistelusta.

Henkilökohtaisesti olen ollut sotesta koko ajan yhtä mieltä. Sote pitää rakentaa yliopistollisten sairaaloiden sateenvarjon alle viiden erityisvastuualueen (erva) mallilla, tuolloin päästään lähimmäksi alkuperäisiä tavoitteita.

Erva-alueella tunnetaan alueen ongelmat ja palveluiden tuottaminen onnistuu parhaiten. Myös ensihoidon kehittäminen onnistuu näin parhaiten. Ensihoidon kehittämisellä pystytään leikkaamaan kustannuskasvua nopeimmin. Hyvä ja toimiva ensihoito vähentää huomattavasti päivystyksiin hakeutumista.

Yksityisiä palveluita ja valinnanvapautta tullaan tarvitsemaan kaikissa tapauksissa. Yhteensovittaminen erva-alueilla on taatusti helpompaa kuin hallituksen esittämässä 18 maakunnan mallissa. Lapissa ja Itä-Suomessa, joka on Lappiakin ongelmallisempi, ei millään mallilla pystytä rakentamaan hyviä, toimivia ja kustannustehokkaita palveluita ilman yksityisiä palveluntuottajia.

Tuolloinkin ne keskittyvät suuriin hiihtokeskuksiin, missä jo nyt on yksityisiä palveluntuottajia. Myös työnjako ja toimivat kuntoutuspalvelut onnistuvat huomattavasti paremmin viiden alueen mallissa, sama koskee myös tutkimusta ja koulutusta.

Nyt perustettu maakuntien tilakeskus on todella suuri riski. Kunnille on jäämässä kiinteistöjä, joiden rasitteet kohdistuvat veronmaksajille. Tulevien sote-kiinteistöjen investointeihin liittyy huomattava riski erityisesti pääkaupunkiseudun, Pirkanmaan ja Varsinais-Suomen osalta.

Helsingin pormestaria Jan Vapaavuorta askarruttaa, että tullaanko ohjaamaan rahat alueille, joilla ei ole ollut riittävästi resursseja kehittää kiinteistöjään? Kiinteistöt tulevat kaikissa malleissa olemaan iso ongelma.

Elinkeino- ja työllisyyspalveluita ei missään tapauksessa pidä laittaa maakuntien hoidettavaksi. Harkintaa pitäisi käyttää vakavasti myös lasten- ja perheiden palveluissa, näissä kunnilla on selvästi tärkeä rooli.

Valtuusto, joka valitaan suorilla vaaleilla, sekä hallitus ja alueellinen kattavuus päätöksenteossa ovat varsin helppoja hoitaa, kun vaalit käydään listavaaleina. Puolueiden vastuulle jää tuolloin listojen asettelu. Kukin ryhmittymä pitää tällöin huolen omista tehtävistään.

Hallituksen malli on torso. Kaikki kehuvat kuinka valtaa tulee maakuntiin, mutta samanaikaisesti rahoituksesta päätetään aivan jossain muualla eli valtion toimesta. Rahoituksen vartija on vaatimassa ja myös tekemässä leikkauksia rahoitukselle, eikä asiakasmaksujen korotuksia aa tehdä. Mistä siis päättävät maakunnissa valtuutetut? He ja hallituksen jäsenet joutuvat toimimaan pääosin maan hallituksen etäpesäkkeenä ja silti samalla kantamaan vastuun palveluista.

Pirkanmaalla, kuten varmaan myös muissa valmisteluryhmissä, on tehty hyvää työtä. Työn tuloksia niin sote-palvelujen sisällön ja laadun kuin rahoituksen, kiinteistöjen, tukipalveluiden ja monen muunkin asian osalta on mahdollista ja tarpeellista hyödyntää esittämässäni mallissa.

Kirjoittaja on Valkeakosken kaupunginhallituksen puheenjohtaja (sd.).


Kommentit (7)

  • Scientist

    Nyt on taas jälkeenjäänyttä kritiikkiä. Tätä viiden ERVA-alueen malliahan yritettiin jo edellisen hallituksen toimesta, mutta se tyrmättiin perustuslain vastaisena. Ihmisten demokraattinen vaikutusmahdollisuus siihen olisi ollut liian vähäinen ja kaukainen.

  • Nimetön

    Kauhulla odotan sitä päivää kun tämä Sipilän soteamalli alkaa toimia. Toimiva erityissairaanhoito tullaan tuolloin rapauttamaan perin pohjin. Terveyspalveluja tarvitsevien hoitoon pääsy ei ole yhtään sujuvampaa kuin ennenkään ja säästöt jäävät saamatta.
    Mutta saapahan kepu maakuntamallin, jolla voi lyödä kapuloita kaupunkien kasvun rattaisiin. Ja tässä kepun ihannoimmassa mallissa saa lukuisat kepubroilerit pitää työpaikkansa eri sektoreilla.

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Pääaiheet

Sammio