Profeetta on kuollut, eläköön profeetta – Mormonien johtajaksi nousee käytännössä aina virkaiältään vanhin apostoli

Näkökulma: Mormonien valta vaihtuu yllätyksettömästi.

Alma Median arkisto
Profeetta on kuollut, eläköön profeetta – Mormonien johtajaksi nousee käytännössä aina virkaiältään vanhin apostoli

Mormonikirja on tärkeä opetusväline, kun mormonit kertovat uskonasioista toisilleen ja ulkopuolisille.

Kim Östman

Vallan mutkaton siirtyminen edeltäjältä seuraajalle on länsimaisten yhteiskuntien peruspilareita. Mandaattikauden loppuminen – joskus vasta kuolema – merkitsee yhden vallanpitäjän symboloiman aikakauden vaihtumista uuteen. Suomessakin käy kohta kuhina vaaliuurnilla, helmikuussa luterilaista arkkipiispaa valittaessa vaimeampi sellainen.

Roomalaiskatolisen kirkon uurnan luona kuhisee vielä vähemmän, mutta jännitystä riittää. Vuonna 2005 vanha perinne näkyi uudella tavalla, kun paavi Johannes Paavali II:lle valittiin seuraajaa kardinaalien piiristä: nykyteknologia välitti suoraa kuvaa Vatikaanista, ja maailma kohahti, kun Pietarinaukion piipusta tuli valkoista savua.

Suomessa ja Tampereellakin kahden seurakunnan voimin toimivaa Myöhempien Aikojen Pyhien Jeesuksen Kristuksen Kirkkoa (niin kutsutut mormonit) kohtasi vuodenvaihteessa suru-uutinen, kun 16-miljoonaista jäsenistöä Yhdysvaltain Utahista käsin vuosikymmenen ajan luotsannut Thomas S. Monson (1927–2018) siirtyi ajasta ikuisuuteen.

Aamulehti raportoi vastaavan tapahtuman vuonna 1919 otsikolla ”Mormonien paavi kuollut”. ”Profeetaksi” oikeasti kutsutun johtajan vertailu paaviin tulee kuin selkärangasta, eikä syyttä. Kumpaakin pidetään usein lähes erehtymättömänä Jumalan miehenä. Paavin kuollessa katolinen päätösvalta siirtyy ”kardinaalikollegiolle”, joka valitsee keskuudestaan uuden paavin; profeetan kuollessa mormonien asioista päättää johtajavalinnan tekevä ”kahdentoista apostolin neuvosto”.

Jos Vatikaanin piippu onkin TV-kameroiden seurannassa, niin valta ”mormon –ien Vatikaanissa” Salt Lake Cityssä vaihtuu yllätyksettömästi. Traditio muistuttaa monarkiaa, jossa huudon ”Eläköön kuningas” kohde tiedetään jo vuosia etukäteen. Johtajaksi nousee nimittäin käytännössä aina se apostoli, joka on virkaiältään vanhin.

Paavi Benedictus XVI yllätti kaikki eläköitymällä, ja nuoremman Franciscuksen astuminen virkaan onkin elävöittänyt koko katolista maailmaa. Mormonien johto ei kirkollisen perinteen mukaan eläköidy. Apostolien keski-ikä on 75 vuotta, kuuden kokeneimman apostolin yli 84 vuotta, joten järjestelmä tuottaa iäkkäitä profeettoja.

Gerontokratiassa eli vanhainvallassa on sekä etuja että haasteita. Yhtäältä se luo vakautta, joka ei ole maailman muoti-ilmiöiden armoilla. Toki maailman mukailua tapahtuu käytännössä, mutta vuosikymmenten viiveellä. Elämää nähneiden neuvot ovat arvokkaita. He eivät ole ”nälkäisiä” uratykkejä, vaan voivat keskittyä organisaationsa hengelliseen tilaan.

Toisaalta kasvavat eliniänodotteet kasvattavat kognitiivisten kykyjen heikentymisen riskiä. Johannes Paavali II:n viimeiset elinvuodet olivat sairauden vaivaamia, ja mormonien Monsonin muistisairaus rajoitti hänen johtajarooliaan viimeisinä vuosina. Iäkkäät johtajat ovat sosiaalistuneet maailmaan, joka oli hyvin erilainen: kun uskonnollisuus muuttuu, pystyvätkö he ymmärtämään kirkkojensa piirissä varttuvan nuorison haasteita?

Thomas S. Monson toimi kirkkonsa johtotehtävissä yli 50 vuoden ajan, huomattavan kädenjäljen jättäen. Uskovat muistavat hänet lämminhenkisenä hahmona, jonka elämä keskittyi kristinuskon perusteisiin – esimerkiksi sairaiden ja leskien auttamiseen. Heissä on siksi herättänyt närää, kun New York Times painotti muistokirjoituksessaan myös Monsonin kauden toisenlaista puolta—joidenkin mielestä seksuaalivähemmistöjen oikeuksien polkemista.

Maailman mormonien johtoon nyt astuva 93-vuotias Russell M. Nelson saavutti ”siviilissä” mainetta kekseliäänä sydänkirurgina. Hän on sittemmin koskettanut sydämiä kuvaannollisesti, kirkon viroissa koulittuna ja suomalaisessa saunassakin viihtyneenä apostolina.

Suuri osa mormoneista ei ole koskaan tavannut johtajaansa henkilökohtaisesti. He uskovat kuitenkin kirkon järjestelmän toimivuuteen ja hengellisiin tuntemuksiinsa. Näin ollen Tampereenkin seurakunnissa voidaan pian kuulla kiitollisia vakuutuksia siitä, että ruorissa on jälleen hengen mies. Vain nimi on vaihtunut: ”Tiedän, että presidentti Nelson on Herran profeetta”.

Kirjoittaja on filosofian tohtori uskontotieteen alalla.


Kommentit (3)

 • Nimetön

  Tutkimattomia ovat herran tiet ja apostolien teot.

 • enkelien suosikit

  Kun mormonismin perustaja Smith sai ilmestyksen että he saavat pitää monta vaimoa, yhteiskunnat raivostuivat ja mormonien oli muutettava Utahin erämaihin. Smithille oli ilmestynyt Moron-niminen enkeli jolla oli kultaiset laatat ja niissä tekstiä. Laatat ovat kadonneet, mutta Smith kirjoitti tekstin muistiin ja se on Mormonien kirjassa.

  Tekstissä kerrotaan amerikkalaisista kansoista ja heidän sodistaan, mutta arkeologit eivät ole löytäneet pienintäkään todistetta heistä. Kirjassa on myös pitkiä lainauksia Smithin aikaisesta Kuningas Jaakon engl.kielisestä raamatunkäännöksestä, sisältäen myös sen oikeinkirjoitusvirheet.

  Kun Smithin vaimo alkoi ikääntyä, Josiphille tuli samanlainen ilmestys kuin oli tullut satoja vuosia aikaisemmin Muhammedille, jonka vaimo oli myös alkanut ikääntyä: ”Voitte ottaa nuorempia vaimoja.” Enkelit tuon mukaan pitävät tärkeänä että viriilit iäkkäät uskonnolliset johtajat saavat nuoria naisia vaimoikseen.

  Mormoneja suosivat enkelit seuraavat myös tarkkaan ihmisten muuttuvia asenteita. Sen vuoksi 1970-luvulta alkaen myös mustaihoiset voivat olla mormonipappeja. Trumpin virkaanastujaisissa oli myös perinteinen mormonien naiskuoron esitys ja siinäkin oli ainakin yksi mustaihoinen laulajatar.

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Pääaiheet

Sammio