Mielipide

Pelastakaa Lapset kannattaa äitiyslakia – "Parantaisi lapsen oikeusturvaa"

Mileipide: Lapsen oikeusturva paranisi huomattavasti, jos hänen juridinen suhteensa molempiin vanhempiinsa olisi selvä jo syntymästä lähtien, kirjoittaa Pelastakaa Lapset ry

Jenni Gästgivar
Pelastakaa Lapset kannattaa äitiyslakia – "Parantaisi lapsen oikeusturvaa"
Riitta Hyytinen, Kaisa Tervonen-Arnkil

Lehti kommentoi (Aamulehti 13. syyskuuta) pääkirjoituksessaan otsikolla ”Samanlaisia vanhempia” äitiyslakia ja viittasi myös Helsingin Sanomien artikkeliin, jossa kerrottiin perheen sisäisen adoption ongelmista (Helsingin Sanomat 11. syyskuuta).

Äitiyslakialoitteessa ehdotetaan lainsäädäntöä uudistettavaksi niin, että naisparille hedelmöityshoidoilla syntyvän lapsen juridinen suhde molempiin vanhempiinsa voitaisiin vahvistaa lain nojalla ilman tarvetta perheen sisäiseen adoptioon.

Pelastakaa Lapset kannattaa tätä esitystä. Tällainen käytäntö on voimassa kaikissa muissa Pohjoismaissa ja lukuisissa muissa Euroopan maissa.

Lapsen oikeusturva paranisi huomattavasti, jos hänen juridinen suhteensa molempiin vanhempiinsa olisi selvä jo syntymästä lähtien.

Lapsen edun toteutuminen varmistetaan parhaiten mahdollistamalla se, että kahden henkilön yhteisellä päätöksellä hedelmöityshoitojen avulla hankkimalle lapselle voidaan lähtökohtaisesti aina vahvistaa kaksi oikeudellista ja elatusvelvollista vanhempaa.

Nykyisin lapsi saa oikeuden toiseen vanhempaansa vasta, kun perheen sisäinen adoptio on vahvistettu. Tähän voi mennä useita kuukausia, sillä adoptiolaki edellyttää adoptioneuvonnan sekä tuomioistuinprosessin.

Pelastakaa Lasten adoptiotyön kokemuksen mukaan on adoptioprosessi näissä tilanteissa yleensä turha ja resursseja niin kunnalta kuin tuomioistuimelta vievä prosessi.

Myös lapsen vanhempien näkökulmasta adoptioprosessi on turhauttava ja jopa ahdistava.

Adoptioprosessia ei ole tarkoitettu tilanteeseen, jossa perheeseen on syntymässä aivan oma lapsi kahden aikuisen yhteisestä tahdosta.

Lapsen edun näkökulmasta Pelastakaa Lapset pitää hyvänä, että lakia sovelletaan vain tilanteisiin, joissa lapsi on hankittu naisparin kummankin osapuolen suostumukseen perustuvalla hedelmöityshoidolla.

Lapsen oikeus omaan alkuperäänsä varmistetaan parhaiten silloin, kun lapsi saa alkunsa hedelmöityshoitoklinikalla, joka omalta osaltaan huolehtii sukusolun luovuttajaa koskevien tietojen luovuttamisesta luovutusrekisteriin.

Lapsen asema

Tärkeintä kysymyksessä on lapsen asema. Sisäisen adoption mallissa voi pahimmillaan käydä niin, että synnyttävä äiti kuolee ja toisen äidin juridista asemaa ei ole vahvistettu. Silloin perhe on paitsi henkisesti, myös juridisesti kaaoksessa. Lain pitää suojella lasta, ei haavekuvaa ”oikeasta” perheestä. Äitiyslain tueksi on asettunut muiden muassa Mannerheimin lastensuojeluliitto. Se totesi keväällä kannanotossaan ehdotetun säännöksen toteuttavan lapsen etua. Lait ovat muuttuneet hitaasti.

Lähde: Aamulehti pääkirjoitus


Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Pääaiheet

Sammio