Mies määrää ja nainen tottelee – Vanhojen tanssit ruokkivat kalkkiutuneita sukupuolinormeja

Mies määrää ja nainen tottelee – Vanhojen tanssit ruokkivat kalkkiutuneita sukupuolinormeja

Kommentti:

Greta Virranniemi

Pukuloistoa, tyylikkäitä kampauksia, huoliteltuja meikkejä... Vanhojen tanssit olivat minulle juhlapäivä vailla vertaa. Päivä oli ainutkertainen mahdollisuus tälläytyä tamineisiin, jollaisia tuskin kovin montaa kertaa elämässäni kiskon ylleni.

Siitä huolimatta tanssit eivät aluksi innostaneet.

Minua raivostutti ajatus, että pitäisi tanssia vietävänä. Ongelma ei ollut niinkään siinä, etten olisi voinut seurata toisen ihmisen askeleita. Lähinnä minua ottivat päästä vanhojen päivän kalkkiutuneet sukupuoliroolit: Mies vie, nainen seuraa.

Sellainen ei sopinut ollenkaan ajatusmaailmaani. Ei sovi vieläkään.

Tanssien sukupuolinormit ovat toki perinne, mutta samalla ne ruokkivat alitajuisia miehen ja naisen rooleja yhteiskunnassamme: Mies määrää, nainen tottelee.

Vanhojen tanssien olisi aika uudistua yhteiskunnan mukana. Sukupuolten välinen tasa-arvo toteutuu vain, jos alitajuisesti vanhoja normeja ruokkivat rakenteet tiedostetaan ja niitä muutetaan.

Onko miehen pakko aina olla se, joka määrää tanssin tahdin? Jo kysymyksen lausuminen ääneen ja ajatuksen kyseenalaistaminen kertoisi lukiolaisille, että niin ei ole pakko olla.

Minun ongelmaani löytyi onneksi aikoinaan helppo ratkaisu. Tanssin viejänä, perinteisessä miehen roolissa. Eikä se estänyt minua tälläytymästä nättiin mekkoon, kampaukseen ja meikkiin.


Kommentit (8)

  • Jaa

    Jotkut valittavat, kun mies vie ja nainen tottelee. Toiset taas ovat odottaneet 10 vuotta prinsessapäivää, kun saa laittaa kauniin juhla-asun päälle ja laittautua oikein nätiksi. Mies ei edelleenkään voi olla nainen eikä nainen voi olla mies. Nainen voi ajatella olevansa mies ja mies voi ajatella olevansa nainen. Kirjoittaja sanoi olleensa vanhojen tansseissa perinteisen miehen roolissa, mutta silti pukeutuneensa kuin nainen. Lukiopojat tuskin ovat odottaneet päivää yhtä innolla kuin tytöt. Pojille tanssi voi välillä olla jopa välttämätön paha, johon on vähän pakkokin osallistua. Miehet ja pojat eivät halua olla prinsessoita, he haluavat nähdä prinsessoita. Tytötkin haluavat nähdä prinsessoita, mutta kuka haluaa nähdä pukuun pukeutuneen pojan? Kuka haluaa nähdä pukuun pukeutuneen perinteisen miehen? Naisella ja miehellä on tanssissa erilaisia vaiheita ja musiikki, johon he tanssien eläytyvät tuo heille kehollisia kokemuksia, jotka sisältävät femiinisyyttä ja maskuliinisuutta. Näitä tanssijoilla on eri määrä riippuen musiikin voimakkuudesta, musiikissa käytetyistä soittimista, tahdista, eläytymisestä, vaatteiden väristä, vaatteiden muodosta katsojien reaktioista. Mies ei määrää tanssissa tahtia sen määrää musiikki. Musiikki on sävelletty. Tämän artikkelin aihepiiristä olisi mielenkiintoista keskustella artikkelin kirjoittajan kanssa.

  • Toisaalta

    Jos tanssit vaikuttivat perinteisiltä, jopa vanhahtavilta, niin huomasithan, että kyseessä ovat ’vanhojen tanssit’?

    Ehkäpä niissä tavoiteltiinkin perinteellisyyttä? Jopa vanhahtavuutta?

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Pääaiheet

Sammio