Mielipide: Voiko terveysalan valvontaan luottaa?

Toimiiko omavalvonta henkilökunnan kiireessä, ja erityisesti tulospalkatuilla. Mistä säästetään tulospalkkiota tavoiteltaessa?

Jenni Nordström
Mielipide: Voiko terveysalan valvontaan luottaa?

Mielenosoittajat muistuttavat päättäjiä omasta tulevaisuudestaan.

Paavo MustonenPälkäne

Tämän kirjoituksen tarkoituksena ei ole syyllistää sote-ammattilaisia, vaan herättää keskustelua.

Lapin Kansa kirjoitti (1.12.) ” Kuka varmistaa, että vanhus hoidetaan hyvin?” Jutusta ilmenivät vastuut, velvoitteet ja kansalaisen oikeudet, mutta lopulta tuli selväksi, että luottamuksen varassa ollaan. Yksittäisen potilaan kohdalla joudumme luottamaan henkilöstön moraaliin ja jaksamiseen työtaakan alla. Viikoittain luemme käräjille rahdatuista sote-ammattilaisista, mutta poliitikot eivät kommentoi, koska "Sari Sairaanhoitaja" voitti jo yhdet vaalit. Lisäksi kätilöt kääntelevät pääministerin päätä ainakin mainosmielessä.

Luottamus terveysalan valvoja Valviraan romahti valelääkärikohussa, ja saman kohtalon koki yksityisen sosiaali- ja terveyspalvelujen tuottajan, Coronarian maine elvytyskieltokohussa. Luottamus Valviraan ei palaudu, ja se on ongelma kaikkien kannalta.

Yksityinen valtaa markkinoita vanhustenhoidossa, ja pyrkii myös leikkaamaan henkilöstönsä palkkoja. Mitä tapahtuu, jos otetaan käyttöön tulospalkkaus, puheiden mukaan näitä suunnitelmia on. Toimiiko omavalvonta henkilökunnan kiireessä, ja erityisesti tulospalkatuilla. Mistä säästetään tulospalkkiota tavoiteltaessa?

On olemassa suuri joukko ikäihmisiä ilman läheisten suojaverkkoa. Miten heidän käy vanhustenhoidon ja kiireisten edunvalvojien huomassa? Syksyllä iskelmälaulaja Annikki Tähti oli tulla haudatuksi varattomana hiljaisesti, koska edunvalvoja ei tuntenut päämiestään. Ylipäätään, onko olemassa tilastoivaa seurantaa edunvalvojien toimista? Montako kertaa vuodessa edunvalvoja vierailee päämiehensä luona, ja raportoidaanko vierailusta mihinkään?

Pieniä kuntia rasittaa usein epädemokraattinen yksipuoluejärjestelmä. Yhden valtuustoryhmän kokouksessa, suljettujen ovien takana tehdään käytännössä päätökset ja sopimukset valtuuston kokouksen ollessa vain muodollisuus. Seurauksena on omituinen kuvio, jossa sopimuksen tekijät valvovat itseään suhteessa tekemiinsä sopimuksiin.

Kunnalla on valvontavastuu potilaista, vaikka sote-palvelut hoitaisi yksityinen, mutta mitä valvonta on käytännössä? Riittääkö kunnan virkalääkäriksi nimetyn muutaman tunnin työ kuukaudessa? Kansalaiset eivät tiedä tai käytä oikeutta kirjelmöidä epäkohdista kunnanhallitukselle. Kynnys kirjoittamiseen on suuri peruskoulutetulle. Kunnanhallituksen pitää vastata kirjeisiin, ja asian turhaa siirtelyä on vältettävä. Valvonta ei toimi virka-aikana tehtynä virkatyönä, joten tarvitaan muun muassa valvontajaos.

Valvonta

Yhteiskunta valvoo monin tavoin, mutta terveysalan valvonta yksilötasolla on henkilökunnan omavalvontaa. Yksityisen osuus hoivamarkkinoista kasvaa, on pakko ottaa taloudellisen edun tavoittelu huomioon valvontaa järjestettäessä. Sama lääkäri ei saa määrätä potilaalle elvytyskieltoa ja nostaa osinkoa potilasta hoitavasta yrityksestä. Elvytyskiellon määrääminen on siirrettävä virkalääkärille. Vanhusten turvaksi yksilötasolle tarvitaan kuntakohtainen valvontajaos potilaan hoitoa valvomaan.

Lähde: Paavo Mustonen


Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Pääaiheet

Sammio