Mielipide: Vastuutonta kouluttaa aloille, joilla ei ole työtä

Yliopistoja ei liikuta opiskelijoidensa työllistyminen, kunhan ne saavat koulutuksista itse rahaa. Yhteiskunnan ja kulttuurin tutkijoista on ylitarjontaa.

Mielipide: Vastuutonta kouluttaa aloille, joilla ei ole työtä

Koulutus parantaa mahdollisuuksia työllistyä, mutta ei takaa nykymaailmassa työpaikkaa.

Mika Suojanen

Käytännössä työttömät ovat joutuneet käymään erilaisia työnhakukoulutuksia ja -työpajoja jo ennen kuin nykyinen työttömyysturvan aktiivimalli alkoi vuoden alussa. Työhakemusten ja ansioluettelon eli cv:n viilauskurssit kuitenkin katselevat työmarkkinoita väärästä näkökulmasta.

Loppujen lopuksi työttömyydessä ja työllisyydessä on kyse kysynnästä ja tarjonnasta, jonka jokainen voi ymmärtää maalaisjärjellä. On jopa vastuutonta velvoittaa osaa työttömistä ja opiskelijoista työnhakukoulutukseen.

Ensinnäkin on ammatteja, kuten lääkärit ja koodarit, joihin työntekijät revitään käsistä ilman hakuja ja ansioluetteloa. Toiseksi on aloja, joissa on hyville työntekijöille kysyntää ja joihin pitää olla todella aktiivinen päästääkseen palkkalistoille. Esimerkiksi rakentajille, hitsareille ja hoitajille on kysyntää tällä hetkellä hyvin.

Sitten on työtä, joka katoaa tulevaisuudessa, kuten yleiset sihteerin työt, palkanlaskijat ja koneidenhoitajat. Toisaalta kysyntä on heikkoa myös luovilla kulttuurin aloilla. Erityisen vastuutonta on ohjata viimeisen ryhmän työttömät työnhakukoulutukseen ja cv:n hinkkaustyöpajoihin. Toisen ryhmän työttömätkään tuskin hyötyvät näistä kursseista vaan tutkintokoulutuksesta, jos on aitoa motivaatiota alalle.

 

Kuitenkaan yhtään sen vastuullisempaa koulutus ei ole yliopistoissa. On nimittäin vastuutonta kouluttaa henkilöitä aloille, joille ei oikeastaan ole työmarkkinoita.

Humanististen, yhteiskuntatieteellisten ja monien luonnontieteellisten alojen yleisosaamisella ei pääse substanssiosaamista vaativiin töihin teollisuuteen tai sosiaali- ja terveystoimeen, koska aihepiiri on vieras. Yhteiskunnan ja kulttuurin tutkijoista on ylitarjontaa, mutta koulutus jatkuu samoin määrin! Vai yhteiskunnan ulkopuoleltako heidän pitää kommentoida nykymaailman menoa, jotta te siellä sisällä yhteiskunnassa saisitte objektiivista tietoa toimistanne? 

Opiskelijoiden työllistymättömyys ei tunnu haittaava yliopistoja, joiden toiminnasta minulla on vuosien kokemus. Toki koulutus parantaa mahdollisuuksia työllistyä, mutta se ei takaa nykymaailmassa työpaikkaa, minkä todistaa oikeaksi minun tekninen ja tieteellinen koulutukseni.

 

Yliopistoja ei liikuta opiskelijoidensa työllistyminen, kunhan ne saavat koulutuksista itse rahaa. On siten olemassa kannuste lisätä opiskelupaikkojen määriä tai pitää nämä nykytasolla. Yliopistot myös tarjoavat opiskelijoille samanlaisia työnhakuvalmennuksia ja cv:n viilaustyöpajoja kuin työvoimahallinto. Siitä voi sitten sujuvasti jatkaa työvoimahallinnon epäitsekkäästi tarjoamaan työnhakukoulutukseen.

Työttömien ja opiskelijoiden työnhakukoulutus aloille, joilla ei ole kysyntää työvoimalle, on siis vastuutonta. Tällä menetelmällä asiantuntijat eivät syrjäytymistä vähennä, vaan jättävät heikoimmat ulkopuolelle. Pelkästään Euroopan unionin alueella on yli sata miljoonaa vähävaraista.

Odotukset

Opetus- ja kulttuuriministeriön viime vuonna julkaiseman opiskelijatutkimuksen mukaan 73 prosenttia korkeakouluopiskelijoista suhtautui luottavaisesti tulevaisuuteensa.

63 prosenttia arvioi, että omalla alalla on tulevaisuudessa hyvä työllisyystilanne.

66 prosenttia uskoi saavansa oman alan töitä vuoden sisällä valmistumisesta.

30 prosenttia arvioi kokevansa vuoden sisällä valmistumisesta työttömyysjakson.

Mikäli Suomesta ei löydy töitä, 33 prosenttia opiskelijoista aikoi lähteä työnhakuun ulkomaille.


Kommentit (4)

  • Nimetön

    Vinoumaa on ihan joka paikassa. Tuodaanhan meille lukutaidottomia ihmisiä, jotka ovat voimavara ja heidän pitäisi ratkaista työvoimapula. Oulussa taas työt loppuivat it-alalla lähes kokonaan joitain vuosia sitten, mutta nyt pari vuotta on valitettu työvoimapulaa. It-alan ihmisistä osa vaihtoi maata tai alaa. Osaajat lähtivät, mutta silti samaan aikaan opiskelijoilla on vaikeuksia päästä töihin, kun ei ole sitä kokemusta.

  • Nimetön

    Lisäksi osassa työaloja työnantajat haluavat palkata halpaa työvoimaa työllisyystuella, eivätkä halua vakituista työsuhdetta koska saavat puoli ilmaista työvoimaa. Tälläinen käytäntö lisää työttömyyttä. Kun nyt lisätään käytäntöön mahdollisuus irtisanoa työntekijä, joka ei ole sopiva niin voi tulla epäoikeudenmukaisia irtisanomisia ja samalla pilataan joidenkin mahdollisuuksia saada jatkossa työtä. Kaikkein eniten ihmetyttää että koulutettuja ihmisiä on käytetty hyväksi valtion ja kuntien työpaikoissa, kun palkataan työvoimaksi koko ajan työllisyys tuella, vaikka ei tultaisi ilman työntekijöitä toimeen, kun joissakin työpaikoissa tukityöllistettyjä on ajoittain jo yli puolet.

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Pääaiheet

Sammio