Mielipiteet

Mielipide: Vanhusten hoidon kilpailuttaminen ei paljon eroa viime vuosisadan huutokaupoista

Palveluyritysten vahvasti prosessoitu hoito ja tehokkuusajattelu eivät paljon poikkea menneen maailman menettelytavoista, kirjoittaa tamperelainen Esa Kanerva.

KARI PEKONEN
Mielipide: Vanhusten hoidon kilpailuttaminen ei paljon eroa viime vuosisadan huutokaupoista

Jokainen joutuu vanhana joskus hoidettavaksi, muistuttaa kirjoittaja.

Esa Kanerva

Aina kun puhutaan vanhustenhoidosta, tuodaan esiin hoitajien liika työmäärä tai vanhusten epäasiallinen kohtelu. Kumpikaan asia ei ratkea yksinkertaisilla ratkaisuilla tai työvoimaa lisäämällä.

Viime vuosisadalla vanhukset hoidettiin huutokaupoilla, ero nykypäivään on se, että nyt vanhukset kilpailutetaan isommalla volyymilla yritysten kesken. Kumpikin toimintatapa tuottaa lähes yhtä huonon lopputuloksen.

Palveluyritysten vahvasti prosessoitu hoito ja tehokkuusajattelu eivät paljon poikkea menneen maailman menettelytavoista.

Vanhuksia pitäisi hoitaa parhaat hoitotyön ammattilaiset. Työ on henkisesti vaativaa. Fysiikkakin koetellaan, mutta onneksi nykytekniikka helpottaa. Vain henkisesti ja arvoiltaan kypsät ihmiset voivat tehdä sellaista hoitotyötä, joka tekee vanhuksen elämästä elämisen arvoista.

Hoitajalle merkityksetön asiakkaan pyyntö on helppo ohittaa olan kohautuksella. Toisaalta pyynnön epääminen tuottaa vanhukselle suurta mielipahaa ja turvattomuuden tunnetta. Se on loukkaus vanhuksen omaa tahtoa ja itsekunnioitusta kohtaan. Kiire on hoitajan helpoin selitys. Samassa ajassa ehtisi toteuttaa vanhuksen tahdon kuin keksiä selityksiä pyynnön epäämiseen. Kiitos, kannustus ja myötäeläminen eivät vie aikaa.

Nykytilanne on se, että nuoret ammattilaiset eivät hakeudu vanhustenhoidon pariin yhteiskunnan arvostuksen puutteen ja jopa työnantajien palkkapolitiikan vuoksi. Työikäisille temppuhoitamista tekevät ammattilaiset ovat palkkahierarkian huipulla. Vanhusten hoidon huippuammattilaiset tulisi palkita parhaalla palkalla ja yhteiskunnan arvotuksella.

Jokainen meistä näköjään ummistaa silmänsä omasta tulevaisuudestaan. Pilkka osuu ennemmin tai myöhemmin omaan nilkkaan. Oli sitten kansanedustaja tai elinkeinoelämän lobbari, avuttomassa tilassa omaiset laittavat sinut laitokseen. Sinut "myydään" laitokseen, joka on hoivan halvimmalla tarjonnut hoivan.


Kommentit (5)

  • Hoitsu

    Nykyään juuri kaikki mitataan rahassa. Meidänkin yksikkö siirtyi kans yksityiseksi. Muutama vuosi sitten tehtiin remontti osastolle ja saatiin keittiöön esim. hella. Henkilökuntaa oli riittävästi ja meillä oli oma jumppari joka jumpautti ,leipoi ja askarteli asukkaiden kanssa. Nyt yksityinen heitti jumpparin muualle keikkahommiin ja henkilökuntaa on minimi,ois kiva tehdä yhdessä jotain kivaa asukkaiden kanssa ,mutta hyvä kun kerkiää perushoidot tehdä. Kyllä se entinen malli oli paljon kodikaampi meille hoitajille saati sitten asukkaille. Ja tää muutos on tapahtunut 2v aikana:

  • Nimetön

    Hyvät hoitajat! Olen. ollut vanhustyössä yli 40 vuotta, Sitä työtä tehdään ammattitaidolla vanhuksen etu edellä, ei palkat ja työajat. Kyllä aina joukkoon mahtuu monenlaista ei aina ole oivaltanut mitä ihmisten kanssa ja sairaan kanssa toimitaan. Tässä työssä on jokainen päivä on uusi ja varmasti antoisa. Muista että työ on elävälle ihmiselle ja saat kiitoksen kun pysähdyt.

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Pääaiheet

Sammio