Mielipide: Tiukkaa turvapaikkapolitiikkaa tekevät hallitukset tulevat Euroopassa lisääntymään

Mielipidekirjoittajan mukaan sodat jatkuvat ja pakolaisongelma lisääntyy. Tämä johtaa siihen, että maahanmuuttovastaisuus kasvaa koko ajan EU:n alueella.

YOUSSEF BADAWI
Mielipide: Tiukkaa turvapaikkapolitiikkaa tekevät hallitukset tulevat Euroopassa lisääntymään

Maailman pakolaisista syyrialaisia on kaikkien eniten.

Mauri Lehtonen

Viimeisten viikkojen aikana on tiedotusvälineissä päivittäin käsitelty pakolaisongelmaa ja miten sitä pitäisi hoitaa.

Eli minne sijoitetaan lähinnä Välimeren yli tulevat pakolaiset.  

Maahanmuuttovastaisuus kasvaa koko ajan EU:n alueella. Saksa haluaa sopia kahdenvälisiä palautussopimuksia eri valtioiden kanssa, mutta voidaan nyt jo todeta että vaikeuksia tulee. Esimerkiksi Itävalta vastasi välittömästi, ettei se ota vastaan pakolaisia Saksasta.

Italialla, Puolalla ja Unkarilla on myös hallitukset, jotka tekevät erittäin tiukkaa turvapaikkapolitiikkaa. Ruotsissa maahanmuuttokriittinen Ruotsidemokraatit lisäävät kannatustaan. Sama kriittinen suuntaus on monessa muussakin EU maassa.

Mistä tämä johtuu? Syyrian sota, Irakin, Afganistanin ja monen Afrikan maan sekasortoiset tilanteet ovat jatkuneet jo vuosikausia ja loppua näille kärsimysnäytelmille ei ole näkyvissä. Kun mitään toivoa tilanteen muuttumisesta parempaan ei ole, niin valtiot tekevät omia johtopäätöksiä.

Terrorismin vastainen sota, joka on nykyisin selitys kaikelle tuhoamiselle, on aiheuttanut monen Syyrian kaupungin muuttumisen rauniokaupungiksi. Kaupungit muistuttavat Berliiniä toisen maailmansodan jälkeen. Täytyy muistuttaa, että sota itsessään on aina terrorismia. 

Kun nämä kärsimystä ja tuskaa tuottavat kriisit saataisiin ratkaistua, pakolaisongelma helpottuisi. Maailman johtajilla ei kuitenkaan näytä olevan minkäänlaista halua tosissaan ratkaista näitä sotia ja selkkauksia. Nämä johtajat ovat aiheuttaneet kymmenien tuhansien ihmisten kuoleman ja miljoonien ihmisten pakenemisen kodeistaan.

Tämä suunnaton kärsimys ei näytä näitä päättäjiä liikuttavan vähääkään. Täysin hampaaton YK pitää jatkuvasti kriisikokouksia jotka eivät johda mihinkään.

Niin kauan kun ei haluta puuttua pakolaisongelmien aiheuttajiin, on turha ihmetellä miksi turvapaikkapolitiikka monissa maissa kiristyy. Te jotka syytätte rasisteiksi ja fasisteiksi heti niitä jotka ovat vähänkin maahanmuuttovastaisia, keskittäkää kaikki tarmonne siihen, että nämä ongelman aiheuttajat lopetetaan. Rasismi on tuomittavaa, mutta maahanmuuttovastaisuuteen on monia muitakin syitä kuin rasismi.

Surullinen ennustukseni kuitenkin on, että sodat jatkuvat ja pakolaisongelma lisääntyy, joka väistämättä johtaa siihen, että monissa maissa tiukkaa turvapaikkapolitiikkaa tekevät hallitukset lisääntyvät.

Pakolaisuus

Konfliktien ja vainon vuoksi pakenemaan joutuneita ihmisiä on 65,6 miljoonaa. Yli 22 miljoonaa ihmistä on kotimaansa rajojen ulkopuolelle. Maailman pakolaisista Euroopassa on noin 3,5 prosenttia.

Kahdeksan kymmenestä maailman pakolaisesta elää kehitysmaassa. Väkilukuun suhteutettuna pakolaisia on eniten Libanonissa. Lukumäärällisesti eniten pakolaisia on puolestaan Turkissa: 2,9 miljoonaa pakolaista. Yli puolet maailman kaikista pakolaisista on kotoisin Syyriasta, Afganistanista ja Etelä-Sudanista.

Lähde: Suomen Pakolaisapu


Kommentit (1)

  • Winston Smith

    Noissa kaikissa luetelluissa maissa on turvallisia alueita. Miten realistista on, että lukutaidoton lapsi osaa tulla ihan itse Suomeen asti? Jokainen varmasti tajuaa, että kyseessä on pelkkä salakuljettajien rikollinen toiminta, jotka saavat rahansa meidän sossuntuista. Muistan miten eräs vuosi Somaliasta tulleista noin 2000 hakemuksesta vain 2 annettiin turvapaikka. Loput saivat jäädä humanitaarisista syistä. Järjestelmä ei siis toimi ollenkaan ja ongelma on täällä päässä. Ei suinkaan toisessa päässä. Esimerkiksi Ruotsin lähiöissä on turvattomampaa kuin Irakissa. Ei Ruotsiin aikanaan turvaan mennä, koska konekivääreillä ja käsikranaateilla taistellaan viikoittain, vaikka noita aseita ei pitäisi olla siviileillä ollenkaan.

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Pääaiheet

Sammio